Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

bloeddrukmeter

Onderzoek: bloeddruk verlaagt na overstap roken naar e-sigaret

| 2 reacties

De studie concludeert dat regelmatig e-sigaret gebruik rokers met arteriële hypertensie (=voortdurende hoge bloeddruk)  kan helpen deze te verlagen of door zich te onthouden van het roken van sigaretten, met slechts triviale post-stopzetting gewichtstoename. Dit resulteerde in verbetering van de systolische en diastolische bloeddruk en een betere gecontroleerde bloeddruk.

Dit betekent tegelijkertijd dat nicotine dus niet de bloeddruk verhogende werking heeft wat men vroeger dacht. Maar dat bij roken de tabaksrook daar voor verantwoordelijk is.

De bloeddruk wordt weergegeven in boven- en onderdruk op de volgende manier: bovendruk/onderdruk mmHg. Bij arteriële hypertensie is de bloeddruk voortdurend te hoog. Te hoog betekent een druk hoger dan 140/90 mmHg. Hypertensie is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

EC = elektrische sigaret EC = elektrische sigaret

 • De systolische druk of bovendruk is de maximale druk die wordt opgebouwd in de aorta of hoofdlichaamsslagader bij het samentrekken van de linker hartkamer.
 • De diastolische druk of onderdruk is het minimum van de druk die optreedt tussen twee samentrekkingen van het hart in, als de linker hartkamer zich weer met bloed vult.

Het onderzoek is te vinden op de US National Library of Medicine National Institutes of Health :

Blood Pressure Control in Smokers with Arterial Hypertension Who Switched to Electronic Cigarettes.

bloeddrukmeter

Uitgebreide beschrijving van het onderzoek

Een ander onderzoek heeft vergelijkbare uitkomsten

Het betreft dit onderzoek:

Effect of continuous smoking reduction and abstinence on blood pressure and heart rate in smokers switching to electronic cigarettes.

De conclusies van dit 12 maanden durende onderzoek waren :
Rokers die minderen of stoppen met roken door over te schakelen op e-sigaretten kunnen hun systolische bloeddruk op lange termijn te verlagen en deze vermindering blijkt bij rokers met verhoogde bloeddruk. Deze studie draagt ​​bij aan het bewijs dat het stoppen met roken met het gebruik van e-sigaretten niet leidt tot hogere bloeddruk waarden, en dit werd waargenomen zowel bij regelmatig als niet regelmatig e-sigaret gebruik.

In simpel Nederlands komt het hier op neer

 • Wanneer je een gezonde bloeddruk hebt, verandert er niets.
 • Wanneer je blijvend last hebt van te hoge bloeddruk en je bent roker, kun je jouw bloeddruk verlagen door over te stappen op e-sigaret gebruik, of door op andere wijze te stoppen met roken.

Video: lezing

Riccardo Polosa van de Universiteit van Catania spreekt tijdens het “Global Forum on Nicotine 2016″, over “E-sigaretten, gezondheid, huidige gegevens en toekomstige gebieden van exploratie”. Hierbij vertelt hij ook over de uitkomsten bij onderzoek naar bloeddruk en e-sigaretten.

Nicotine pleisters, kauwgum en ander nicotine stopmiddelen zijn veilig

Nicotine bevattende rookstopmiddelen als nicotine pleisters, nicotine kauwgum zijn veilig verklaard.  En is (in ieder geval in de UK) zelfs goedgekeurd voor gebruik op lange termijn door rokers (waaronder die met hart- en vaatziekten). In de UK valt de e-sigaret ook onder de nicotine rookstopmiddelen bij de officiële gezondheidsinstanties. Deze informatie is afkomstig van Prof. Linda Bauld, Professor of Health Policy at the University of Stirling. Prof. Linda Bauld werkt ook voor het Britse kankeronderzoek centrum.
Deze informatie is zeer betrouwbaar. Daar in de UK al jarenlang enorm uitgebreid onderzoek naar het effect van roken, rookstopmiddelen waaronder elektrische sigaretten, wordt gedaan.  Waarbij men allerlei aspecten in deze uitgebreide onderzoeken worden meegenomen.

====

Niet over bloeddruk, maar wel over het bloedvatstelsel gaat dit stuk :
anti-tobacco-researcher-cardiovascular


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

 1. ik begin maandag met de nicotine pleister mijn vraag is kan ik dan de e sigaret 0 mg erbij ook gebruiken

  M.V.G

  Joan

 2. Je kunt uitstekend elektrische sigaret zonder nicotine naast nicotine pleisters gebruiken. Doe dit vooral wanneer je denkt dat je op deze wijze het beste kunt stoppen met roken. Iedereen heeft zijn eigen manier.
  Maar voor mij zou de vraag zijn waarom? Als je toch e-sigaretten gebruikt,
  zou ik e-sigaretten met nicotine gebruiken, want dan hoef je geen nicotine pleisters te kopen/gebruiken.
  Nicotine is trouwens een relatief onschadelijke stof, waar je niet ziek van wordt. Het is qua schadelijkheid te vergelijken met de caffeine in de koffie.
  De schadelijke en kankerverwekkende stoffen zijn de verbrandingsproducten in de rook van een tabakssigaret.
  Veel mensen hebben problemen wanneer ze nicotine pleisters ´s nachts op laten (nachtmerries, zweten). Onduidelijk is welke stof in de pleisters dit veroorzaakt.

  Mijn advies is dan ook gebruik voldoende nicotine in wat voor vorm dan ook (pleisters, e-sigaret of anders), en zo lang als nodig is, om niet terug te vallen naar tabak roken.
  En indien het niet (snel) lukt af te bouwen met nicotine, maak je er niet al te druk om. Het gevaar zit in tabaksrook, niet in nicotine.
  Sommige mensen gebruiken jaren nicotine maar zijn in ieder geval van die enorm ongezonde tabaksrook af. Het gebruik is dan vergelijkbaar dan met mensen die hun hele leven koffie blijven drinken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org