Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Onderzoek Elektrische sigaret gebruik bij Parijse tieners

| Geen reacties

Dit onderzoek heeft als doel het gebruik van en experimenteren met de elektrische sigaret door middelbare scholieren in Parijs te analyseren.

Opdrachtgever en uitvoerder van dit onderzoek zijn: Association Paris sans Tabac, Université médicale Pierre et Marie-Curie, hôpitaux universitaires Pitié-Salpêtrière Charles-Foix

Steekproef interviews met 10.051 leerlingen

Met steekproeven werden er onder 10.051 scholieren van 12 – 19 jaar  geïnterviewd. De interviews werden uitgevoerde vanaf 2012 tot en met 2014. Er zijn scholieren de de e-sigaret onderzoeken, en één of een paar keer gebruiken. Maar er is ook een groep die e-sigaretten regelmatig gebruikt.

Resultaten

21,8% van de scholieren had e-sigaretten uitgeprobeerd. Onder deze onderzoekers,  waren 58,9% rokers, 37,4% waren niet-rokers en 3,7% waren ex-rokers. Vanaf 2012 tot 2014 is het percentage van de e-sigaret onderzoekers aanzienlijk toegenomen (van 7,9% naar 26,3% voor de 12-15 jaar en van 12,2% tot 47,2% voor de 16-19 jaar oud).

Regelmatig gebruik e-sigaretten gebruikers steeg in dezelfde verhouding. Maar in dezelfde periode, is er sprake van een daling van 15,3% geweest om 10,9% van het gebruik van tabak bij 12-15 jaar oud rokers (regelmatige en gelegenheid gebruikers) van 38,3% naar 33,5% van de rokers 16-19 jaar. Andere verbruik (cannabis, alcoholmisbruik) daalde ook, maar er kon geen oorzakelijk verband worden vastgesteld.

Conclusie

De jaarlijks verdubbeling van e-sigaret experimenten en regelmatig gebruik is geassocieerd met een daling van het gebruik van tabak en andere producten. Deze gegevens moeten een geruststelling tegen de angst dat e-sigaret gebruik onder jongeren een belangrijk startpunt is tot het roken van tabak. Er zijn geen indicaties dat de e-sigaret aanzet tot het beginnen met roken.

Bronnen :
siencedirect 
US National Library of Medicine National Institutes of Health


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org