Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Onderzoek: Elektronische sigaret gebruik in de Europese Unie

| 3 reacties


Dit is een onderzoek waarbij gekeken wordt naar het rookgedrag en e-sigaret gebruik in 28 EU lidstaten in 2014.  Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift met de naam Addiction. Voor het onderzoek hebben 27.460 EU-burgers die ouder zijn dan 15 jaar  vragen beantwoord die over  e-sigaret gebruik gingen.

De studie schat dat er meer dan zes miljoen rokers in de Europese Unie zijn gestopt met roken en meer dan 9 miljoen hebben minder zijn gaan roken door elektronische sigaretten te gaan gebruiken. 

Men vond dat het gebruik van de e-sigaret in de Europese Unie grotendeels beperkt lijkt tot mensen die roken of ex-rokers. Daarnaast bleek dat de kleine groep mensen die nooit gerookt hebben zelden nicotine gebruiken in e-sigaretten. Meer dan 30% van de huidige gebruikers e-sigaretten meldden dat  ze e-sigaretten gebruikten voor  stoppen met roken en of voor het verminderen van het aantal sigaretten dat ze roken.

Dit zijn waarschijnlijk de hoogste percentages van stoppen met roken en minderen van roken die ooit in een  grote populatie studie waargenomen zijn.

Deze studie gebruikte gegevens uit Eurobarometer-enquête van de Europese Commissie. “De vragenlijst van de Eurobarometer is waarschijnlijk een van de meest gedetailleerde ooit gebruikt in de analyse van elektronische sigaretten op bevolking niveau”, aldus Prof. Konstantinos Poulas, een professor biochemie aan de universiteit van Patras. “Het geeft gedetailleerde informatie over de frequentie van het gebruik, onderscheidt experimenteren met e-sigaretten van regelmatig e-sigaret gebruik  en onderzoekt het gebruik van nicotine met elektronische sigaretten. Bovendien is het onderzoek een grote steekproef onder de Europeanen die representatief zijn voor de totale EU-bevolking was.”

Het onderzoek :  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27338716

Persbericht over het onderzoek:  ecigarette-research.org/2016/241-eurob

Bewaren


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


3 reacties

  1. Het lijkt erop dat overheden jaloers zijn dat hun anti rook campagnes niet het succes hebben dat de markt van e-sigaretten wel heeft.
    De uitvinding van de e-sigaret met de bijbehoren e-liquids is een regelrechte doorbraak in het stoppen met roken echt te laten slagen voor miljoenen mensen.
    Geen stomme artsen en ja knikkenden ambtenaren, gewoon slimme uitvinders en handige zakenmensen redden de gezondheid van miljoenen mensen, en daarvoor in de plaats krijgen ze van ons de centen. Daar knapt de economie nog eens van op.

  2. Persoonlijk denk ik niet dat de overheden jaloers zijn. Het is aantoonbaar dat overheden en politiek enorm slecht geïnformeerd is over wat e-sigaretten zijn. Denk aan D66 waar men helemaal onterecht denkt dat e-sigaretten ook teer met kankerverwekkende stoffen bevatten. En het is enorm slecht dat de wetten niet gemaakt worden op basis van onderzoek. Waardoor ook voor de e-sigaret en de burger er delen totaal onzinnige wetgeving is ontstaan, die juist schadelijk is voor de volksgezondheid.

    Een veel gezonder alternatief voor tabak roken, wat e-sigaretten gewoon zijn, wat spontaan door veel mensen gebruitk wordt. Dat is voor heel veel mensen positiever dan hopeloze rookstoppogingen die telkens mislukken.

  3. Pingback : 7,5 miljoen EU rokers gestopt met roken door E-sigaret gebruik

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org