Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Dr. Konstantinos E. Farsalinos van het Onassis Cardiac Surgery Center in Kallithéa, Griekenland

Onderzoek: overstap naar E-sigaret verbetert hartfuncties die door roken zijn beschadigd

| Geen reacties


Wetenschappers bevestigen nu dat van roken overschakelen naar e-sigaret gebruik geen van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van het hart veroorzaakt vergeleken met roken. Rokers beginnen zelfs bijna onmiddellijk na het roken van een enkele sigaret negatieve gevolgen te ervaren op het hartspierstelsel. Het onderzoek toont ook aan dat roken direct significante veranderingen in de diastolische functies  (=kleppen hart en bloeddruk) veroorzaakt, of de manier waarop de spieren van hart en bloedvaten uitzetten en samentrekken. Overschakelen naar de e-sigaret heeft vrijwel onmiddellijk een positief effect.

De studie heeft als titel : “Acute effects of using an electronic nicotine-delivery device (electronic cigarette) on myocardial function: comparison with the effects of regular cigarettes“. [Acute effecten van het gebruik van een elektronisch nicotineleveringsapparaat (elektronische sigaret) op de spierfunctie van het hart].

Dr. Konstantinos E. Farsalinos van het Onassis Cardiac Surgery Center in Kallithéa, Griekenland

Dr. Konstantinos E. Farsalinos van het Onassis Cardiac Surgery Center in Kallithéa, Griekenland

Het onderzoek werd uitgevoerd door een groep Europese onderzoekers onder leiding van Dr. Konstantinos E. Farsalinos van het Onassis Cardiac Surgery Center in Kallithéa, Griekenland. De bevindingen zijn te vinden in het medische tijdschrift BMC Cardiovascular Disorders.

Door een controlegroep van 81 deelnemers, bestaande uit zowel deelnemers die enkel e-sigaretten gebruikten en deelnemers die alleen tabak rookten te monitoren, kwam het onderzoeksteam tot hun conclusies.

“Dit is het eerste onderzoek naar de acute effecten van het gebruik van elektronische sigaretten op de hartfunctie Er werden geen nadelige effecten waargenomen op de spierfunctie van de linker hartkamer na gebruik van een elektronische sigaret met nicotinehoudende vloeistof gedurende 7 minuten. Veranderingen in diastolische functieparameters werden wel gevonden na het roken van 1 tabakssigaret. ”

“Deze studie biedt het eerste klinische bewijs dat elektronische sigaretten minder acute nadelige effecten op de hartfunctie hebben in vergelijking met tabakssigaretten.”

De wetenschappers begonnen met het volgen van een uitgebreide lijst van spierfunctie van het hart bij beide groepen deelnemers. Duaal gebruik (zowel tabak als e-sigaret) was ten strengste verboden. Van de 81 originele leden slaagden 76 erin om de proef met succes af te ronden. Zesendertig deelnemers waren rokers (32 mannen en 4 vrouwen). Veertig deelnemers waren e-sigaret gebruikers (36 mannen en 4 vrouwen). De gemiddelde leeftijd was 35 voor de e-sigaret gebruikers en 33 voor rokers. Alle deelnemers hadden een een verleden van vele jaren dagelijks, zwaar roken.

De groep die enkel e-sigaretten gebruikte werd vervolgens verzocht om volledig over te schakelen naar enkel e-sigaretten gedurende dit onderzoek. De e-sigaret gebruikers kregen identieke apparatuur en dampvloeistoffen met 11mg per ml nicotineconcentratie wat als een middelmatige sterkte wordt beschouwd. Dit was een eGo-T 650 mAh oplaadbare lithium batterij die 3,5 volt naar de atomiser afgeeft;  met een eGo-C atomiser (verdamper). Doorgaans wordt deze als een ouderwetse e-sigaret (2e generatie) beschouwd.

Elektronische sigaret en dampvloeistof gebruikt in de studie

Elektronische sigaret en dampvloeistof gebruikt in het onderzoek

Alle tabaksrokers werd ook gevraagd om dezelfde sigaretten te gaan roken, namelijk één bepaalde  commercieel verkrijgbare tabakssigaret met dezelfde nicotine (1,0 mg), teer (10 mg) en koolmonoxide (10 mg) uitstoot te gebruiken.

Functies met betrekking tot hart(cardio) en bloedvaten(vasculair) die werden gevolgd voor analyse waren onder meer maar niet uitsluitend de volgende:
Staande hartslag
Staande Bloeddruk
Systolische bloeddruk
Diastolische bloeddruk
Triglyceride-, glucose- en cholesterolwaarden
Linkerventrikel (LV) mass index
Linkerventrikel (LV) Diameter
Isovolumetrische relaxatietijd (IVRT)
IVRT gecorrigeerd naar hartslag (IVRTc)
Myocardiale prestatie-index

Het medische team heeft vastgesteld dat in alle categorieën geen nadelige gezondheidseffecten te vinden waren bij de groep die alleen e-sigaretten gebruikten. De tabakrokers ondervonden bijna onmiddellijk gezondheidsproblemen na het roken van een enkele sigaret in een gecontroleerde laboratoriumomgeving.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org