Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Professor Peter Hajek

Onzinnig onderzoek is heel erg schadelijk.

| Geen reacties

Er zijn over E-sigaretten diverse onderzoeken die onzinnig zijn gepubliceerd.  Het vervelende is dat allerlei (ook gevestigde) media de conclusies klakkeloos overnemen. Zelfs als gevestigde onderzoekers allang in door hun geschreven artikelen over betreffend onderzoek hebben laten zien dat het onzinnig is (of zelfs iets wat fraude lijkt), worden in de media artikelen daarover zonder weerwoord als waarheid gepubliceerd. Wat zelfs vaker gebeurt is dat in de conclusie staat dat “iets engs mogelijk zou kunnen zijn” wat niet tot nauwelijks uit de cijfers te halen is. En dit wordt daarna in media artikelen als hard staand feit gepresenteerd. En dat terwijl er een hoop zeer gefundeerde onderzoeken zijn die dat “enge feit” totaal niet ondersteunen of zelfs tegenspreken.

Ik volg en lees al 3 jaar lang dergelijke onderzoeken, en ook de kritiek van andere onderzoekers. Het is diep triest. Heel erg schadelijk is dat politici op dergelijke niet kloppende informatie beslissingen nemen. En dat E-sigaret gebruikers die van roken overgestapt waren naar van tabak roken naar E-sigaretten, weer terug stappen naar tabak roken. En zich niet realiseren dat zij hiermee een hulpmiddel dat bewezen door het Britse kanker onderzoeks instituut minder dan 1% kankerverwekkend is vergelijking met tabak roken, hiermee opgeven.

Neem dit recente voorbeeld : Dit onderzoek heet :
Quantifying population-level health benefits and harms of e-cigarette use in the United States, en werd uitgevoerd onder leiding van Samir S. Soneji.

Reactie van gevestigde onderzoekers

Hieronder Reacties van gevestigde onderzoekers, die stoppen met roken als expertise hebben, en daarbij ook regelmatig onderzoek doen naar E-sigaretten.

De eerste reactie die ik tegenkwam wat op twitter en kwam van de Belgische onderzoeker Frank Baeyens :
Model estimates 2,070 additional long-term quitters in 2015 due to vaping vs 168,000 additional “gateway cases”. Something must be seriously fucked up with model parameters or the model itself, estimating 81 additional long-term smokers for every quitter.

Reactie van de zeer bekende Professor Hajek :

Professor Peter Hajek

Professor Peter Hajek

Quantifying population-level health benefits - prof Hayek

Dr. Lion Shahab :

Dr. Lion Shahab

Dr. Lion Shahab

The authors make some very speculative assumptions here, particularly on the ‘gateway’ effect in teenagers – they assume that vaping leads to smoking.  The trouble is, all their data on this comes from studies that don’t prove anything of the sort, and ignore the possibility that e-cigarettes could actually be driving kids away from tobacco.

Lees de volledige expert reacties van en Professor Peter Hajek en Dr. Lion Shahab op de website van het Science media centre :
http://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-modelling-study-on-electronic-cigarettes-in-the-us/

  • Dr Lion Shahab, Senior Lecturer Epidemiology & Public Health at UCL – London’s Global University
  • Prof Peter Hajek, Director of the Tobacco Dependence Research Unit at Queen Mary University of London

 

Opmerking van statisticus Adam Jacobs

Statisticus Adam Jacobs wijst er op dat een modelstudie zoals deze is slechts zo goed als de aannames die in het model worden opgenomen. In deze studie wordt een zeer belangrijke veronderstelling gemaakt en als die aanname niet waar zou zijn, moeten de resultaten van het model ongeldig worden verklaard.

Die veronderstelling is dat het verband tussen het gebruik van e-sigaretten bij jonge mensen en beginnen met roken wat werd waargenomen een 100% oorzakelijk gevolg waren.  Adam Jacobs ziet geen reden om dat te denken. Het is veel aannemelijker dat het verband veroorzaakt word door de soort personen die het betreft.  In dit geval het soort personen, namelijk pubers die experimenteren.  In dit geval dus het soort personen die waarschijnlijk e-sigaretten zullen proberen zijn dezelfde personen die dat ook doen met tabak roken.

Wanneer er een oorzakelijk verband zou zijn dan zouden we de laatste jaren een stijging van het aantal rokers verwachten omdat e-sigaretten steeds meer beschikbaar zijn geworden. En dat laatste is juist niet wat gebeurt. Sinds 2010 is er een daling van de aantallen mensen die roken, en bovendien is die daling het sterkst in de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Natuurlijk zullen ook andere factoren sinds 2010 een rol spelen, dus we kunnen die daling in de prevalentie van roken niet alleen aan e-sigaretten toeschrijven.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org