Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

2-jarig-onderzoek-e-sigaret

propyleenglycol PG / glycerine VG / nicotine e-sigaret damp gaf geen toxicologische effecten

| Geen reacties


Dit betreft een onderzoek naar de damp (bestaande uit aerosolen) van elektrische sigaretten.  De conclusie van het onderzoek was : Er werden geen toxicologisch relevante effecten van PG / VG-aerosolen waargenomen, en geen nadelige effecten op PG / VG / nicotine mengsels.

De damp bij elektrische sigaretten ontstaat door een dampvloeistof die zich in een e-sigaret bevindt te verwarmen.

Wat is dampvloeistof in een elektrische sigaret

De vloeistof die verdampt wordt met behulp van een elektrische sigaret bevat een beperkt aantal stoffen. De standaard hoofdbestanddelen zijn :

  • Basisvloeistof die vrij neutraal is en waarin andere stoffen opgelost worden. Er zijn twee basisstoffen: propyleenglycol (afkorting PG) en plantaardige glycerine (glycerol) (afkorting VG).
  • Smaakstoffen, één of meerdere
  • Nicotine, er zijn ook mensen die dampen met vloeistoffen zonder nicotine

e-sigaret-02-kayfunAls “neutrale” basisstof die water aantrekt en dat de smaakstoffen kan bevatten zijn er twee mogelijkheden: propyleenglycol en plantaardige glycerine (vegetable glycerin).

In e-liquids (vloeistoffen voor elektronische sigaret) worden meestal beide stoffen gebruikt. Een veel gebruikte verhouding is 30% VG / 70% PG. Maar ook 50% mengsels van VG met PG worden gebruikt. Ook zijn er dampvloeistoffen die voor 100% uit VG bestaan.

Lees meer over de ingrediënten van de dampvloeistof van een e-sigaret

Het onderzoek zelf is hier te vinden :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28882640

Ook interessant om te lezen is :


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org