Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

nicotine

Studie: E-sigaretten 2x effectiever dan nicotinepleisters/nicotine kauwgum om rokers te helpen stoppen

| Geen reacties


E-sigaretten zijn bijna twee keer zo effectief in het stoppen van rokers dan nicotinevervangende therapieën zoals zuigtabletten en pleisters, volgens een nieuwe studie. E-sigaretten zijn een belangrijk hulpmiddel zijn om te roken te laten afnemen en gezondheidsrisico´s te verlagen.

Onderzoek van het National Institute for Health Research en Cancer Research UK

Peter Hajek, een psycholoog aan de Queen Mary University van Londen, gaf leiding aan dit onderzoek. De studie is online gepubliceerd op 30 januari 2019 door het New England Journal of Medicine. Peter Hajek : “Deze studie is de eerste gerandomiseerde studie om de effectiviteit van moderne e-sigaretten versus nicotine-vervangende producten te testen. Deze studie werd gefinancierd door het National Institute for Health Research en Cancer Research UK.

886 deelnemers wilden stoppen met roken

In totaal waren er 886 deelnemers die wilden stoppen met roken. Naast het gebruik van een nicotine vervangend hulpmiddel (e-sigaret of ander nicotine hulpmiddel) werden de deelnemers begeleidt in het stoppen met roken.

De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een van de twee groepen. Eén groep kreeg nicotinevervangingstherapie (NRT) – meestal combinaties van nicotinepleisters met een korter werkend middel, zoals nicotinekauwgom, inhalator of mondspray. De andere groep kreeg een navulbare e-sigaret met een of twee flessen damp-vloeistof en de deelnemers leerden hoe ze het apparaat moesten gebruiken. Ze werden vervolgens aangemoedigd om meer voorraden van hun keuze te kopen, met nicotinesterktes en smaakstoffen die het beste bij hun paste. Beide groepen kregen ook wekelijks persoonlijke ondersteuning gedurende ten minste de eerste vier weken van het onderzoek.

18 procent van de e-sigaret gebruikers was na een jaar rookvrij

De onderzoekers ontdekten dat na 1 jaar 18 procent van de gebruikers van e-sigaretten na een jaar rookvrij was, vergeleken met 9,9 procent van degenen in de andere nicotinevervangers groep.

Wanneer zware rokers proberen te stoppen, voelen ze zich vaak een tijdje ellendig, worstelen ze met drang tot roken, prikkelbaarheid en een slecht humeur. De groep die e-sigaretten gebruikte, ervoer minder van deze symptomen dan de groep die nicotinevervangers gebruikte. Ze vonden e-sigaretten ook nuttiger en bevredigender, hoewel ze e-sigaretten of nicotinevervangers niet zo bevredigend vonden als sigaretten.

Ook voordelen voor rokers die niet slaagden te stoppen

Onder rokers die er niet in slaagden te stoppen, waren er in beide studiegroepen sommigen die hun rookinname met ten minste 50% verminderden, maar er waren beduidend meer van hen in de e-sigaretgroep (13% versus 7%).

Gezondheidsrisico’s roken voornamelijk afkomstig van verbranden van tabak.

Ex-rokers blijven soms lange tijd nicotine gebruiken na het stoppen met tabak roken. Dit heeft niet de zeer negatieve effecten voor de gezondheid die tabakssigaretten hebben. De gezondheidsrisico’s van roken zijn voornamelijk afkomstig van verbrandingsproducten die vrijkomen bij het verbranden van tabak.

Artsen? In Nederland loopt men achter

Al jarenlang hebben artsen terughoudend om e-sigaretten aan te bevelen voor stoppen met roken vanwege een gebrek aan gegevens uit klinisch onderzoek, zei Hajek. “Dit zal nu waarschijnlijk veranderen,” voegde hij eraan toe in een verklaring. Dit laatste geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Daar is de E-sigaret vanuit de officiële gezondheidszorg en overheid een geaccepteerd rookstopmiddel. Hier in Nederland wordt de overvloed aan wetenschappelijke studies die de effectiviteit van E-sigaret aantonen door officiële instanties genegeerd!!

Reacties van Experts

Lees hier de reacties van experts op dit onderzoek : expert reaction to randomised, controlled trial of ecigs vs NRT in smoking cessation

Het onderzoek :
A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org