Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Pennstate college of medicine

Studie: E-sigaretten minder verslavend dan sigaretten

| Geen reacties

Deze studie behoort bij de zogenaamde PATH-onderzoeken. Die in de VS vanuit het rijk opgezet zijn om informatie te krijgen waarmee bepaalt kan worden hoe van toekomstige aanscherping of loslating van regelgeving van e-sigaretten er uit moet zien. In mei 2016 begon de Amerikaanse Food and Drug Administration met het reguleren van e-sigaretten.

Nieuwe bevindingen geven aan dat elektronische sigaretten minder nicotineafhankelijkheid veroorzaken dan traditionele tabaksigaretten.

Om e-sigaretten en sigarettenafhankelijkheid te vergelijken, analyseerden de onderzoekers van Penn State College of Medicine reacties op enquêtes die werden afgenomen voor de PATH-studie. In deze reacties keken ze naar dagelijkse of bijna dagelijkse gebruikers van e-sigaretten en naar dagelijkse gebruikers van tabakssigaretten.

Van de 32.320 mensen die de enquête beantwoordden, voldeden 3.586 aan de criteria voor deze studie. Hiervan gebruikte ongeveer 5 procent uitsluitend e-sigaretten en ongeveer 95 procent rookte uitsluitend tabaksigaretten.

Vergeleken met sigarettenrokers, wachtten e-sigaretgebruikers langer om hun product te gebruiken na het wakker worden ´s ochtends. E-sigaret gebruikers beschouwden zichzelf minder vaak als verslaafd, hadden minder sterke verlangens of en hadden minder vaak het gevoeld dat ze hun e-sigaret echt nodig hadden. Zij vonden het ook minder moeilijk zich te onthouden van het gebruik van hun e-sigaret op plaatsen waar gebruik verboden was. Dat laatste konden tabaksrokers niet.

Alle deelnemers die in de analyse waren opgenomen werden als gevolg van hun regelmatig gebruik geacht afhankelijk te zijn. Maar Guodong Liu, adjunct-professor in de volksgezondheidwetenschappen die de leiding heeft over dit onderzoek, zei dat de bevindingen aantoonden dat e-sigaretgebruikers relatief minder afhankelijk waren dan sigaretgebruikers.

Dezelfde PATH-deelnemers worden doorlopend onderzocht, zodat het ook mogelijk is in de toekomst analyses over langere tijd uit te voeren.

Andere onderzoekers van deze studie waren Emily Wasserman, biostatistiek en Jonathan Foulds, professor, zowel bij het Departement Volksgezondheidwetenschappen als bij het Penn State Tobacco Center of Regulatory Science; En Lan Kong, universitair hoofddocent in volksgezondheidwetenschappen.

National Institutes of Health and the Center for Tobacco Products (Nationale Gezondheids Instituten en het Centrum voor Tabaksproducten) hebben dit onderzoek gefinancierd. (P50-DA-036107) (UL1 TR 000 127)

De resultaten van deze studie zijn te lezen in het medische tijdschrift  “Preventive Medicine.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org