Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

nicotine

Studie : E-sigaretten versus nicotinepleisters bij rokers die chirurgische ingreep moeten ondergaan

| 1 reactie

Het onderzoek

Dit betreft een onderzoek bij rokers die een chirurgische ingreep moeten ondergaan. Daarvoor is het belangrijk dat zij stoppen met roken. Omdat roken complicaties bij een ingreep verhoogt.  In dat kader werden E-sigaretten en nicotinepleisters vergeleken als hulpmiddelen bij het stoppen met roken.

De onderzoekers hebben geprobeerd de haalbaarheid en aanvaardbaarheid van e-sigaretten te bepalen, in vergelijking met nicotinepleisters, voor perioperatieve* stoppen met roken bij veteranen.

(*Perioperatieve zorg omvat de preoperatieve zorg en risico-inschatting van patiënten, de zorg tijdens de operatie en de nazorg.)

Methoden

Zowel de nicotinepleistergroep als de e-sigaretgroep kregen gratis levering van hulpmiddelen gedurende 6 weken, waarbij de dosis door de tijd heen afnam. Alle patiënten kregen een korte begeleiding, een brochure over perioperatieve stoppen met roken en doorverwijzing naar de “California Smokers Helpline”.

Als uitkomst werd genomen dat de roker gestopt was met roken op de dag van de operatie, wat werd bevestigd door meten van uitgeademde koolmonoxide. Andere uitkomsten waren rookgewoonten, longfunctie, bijwerkingen en tevredenheid over de producten op de dag van de operatie en na 8 weken follow-up.

Resultaten

De schrijfster van dit artikel is geen arts.  Onderstaande resultaten zijn rechtstreeks overgenomen uit het onderzoek.  Voor wat meer begrip verwijs ik naar dit artikel : Uitleg spirometrie ESW FVC en ESW/FVC

Resultaten: Het stoppen met roken op de dag van de operatie wat met een uitgeademde koolmonoxide meting gecontroleerd werd, was vergelijkbaar in beide groepen. Wat de longfunctie betreft : verandering in geforceerd expiratoir volume in één seconde (FEV1) was 592 ml groter in de e-sigaretgroep (95% CI [153-1,031] ml, p = 0,01) en verandering in geforceerd expiratoir volume in één seconde tot geforceerde vitale capaciteitsverhouding (FEV1 / FVC-verhouding) was 40,1% groter in de e-sigaretgroep (95% BI [18,2% -78,4%], p = 0,04). De tevredenheid over het product was in beide groepen vergelijkbaar.

Conclusie

De onderzoekers vinden E-sigaretten een haalbaar hulpmiddel voor perioperatieve stoppen met roken bij veteranen. Het is vergelijkbaar met nicotinepleister. De Spirometrie longmetingen lijken 8-weken na het starten van het gebruik e-sigaretten te zijn verbeterd in vergelijking met nicotinepleisters. Een verklaring hiervoor kan zijn dat in de E-sigaretten groep de vermindering van het roken groter was, en  mogelijk als gevolg van een slechtere basislijn spirometrie.
De onderzoekers vinden een vervolgonderzoek belangrijk om te bepalen of deze resultaten kunnen worden gedupliceerd.

Nawoord schrijver artikel Stoprokenvandaag

Wat ik als schrijver van dit artikel indirect uit deze conclusies haal, is dat de e-sigaretgebruikers blijkbaar effectiever gestopt waren met roken, vergeleken met de mensen in de nicototinepleister groep. Blijkbaar heeft men niet onderzocht op welke wijze. Misschien dat meer e-sigaret gebruikers vanaf dag 1 dat zij hun hulpmiddel kregen de tabakssigaret konden laten liggen. Zodat de longen een langere herstelperiode kregen. Een dat mensen met nicotinepleisters daar langer over deden.

Verder zouden goede nicotine-experts eens met de onderzoekers moeten gaan praten die een vervolgonderzoek hierover  doen. Er is (hoogstwaarschijnlijk) geen enkele reden om de dosis van de aangeleverde hulpmiddelen te verlagen. Dat verhoogt alleen de kans dat de rookstoppoging mislukt, en doet in principe niets voor de gezondheid van de deelnemers.  Nicotine in consumptiehoeveelheden is niet ziekmakend, en er is geen reden om de dosis (snel) te verlagen.

Cardiologen: gevaar komt niet door nicotine maar door rook

Dat het gevaar niet door nicotine komt, daarvan zijn sommige cardiologen zich wel bewust  zoals blijkt uit dit citaat van Dr Kevin Wool, een cardioloog die vergelijkbaar onderzoek met alleen nicotinepleisters gedaan heeft :
“We know that much of the risk from smoking doesn’t come from the nicotine itself, but other byproducts that come from the burning end of a cigarette,” said Dr Kevin Woolf, a cardiologist who has researched the effects of nicotine replacement therapy on heart patients upon their hospital discharge.”
Of zoals je kunt lezen wat cardioloog Farsalinos hierover zegt in dit artikel :Cardioloog Dr. K. Farsalinos: nicotine heeft weinig effect op hart- en vaatziekten

Het onderzoek zelf :

Lee SM, Tenney R, Wallace AW, Arjomandi M. (2018) E-cigarettes versus nicotine patches for perioperative smoking cessation: a pilot randomized trial. PeerJ 6:e5609 https://doi.org/10.7717/peerj.5609

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Ik stop via pleisters na 56 jaar roken i.v.m. een lage nierstand n.a.v. lytium gebruik (misbruik) van 13 jaar. Ik ben nu 70 en heb een nierstand van 16. Wil stoppen met pleisters. Heb ook nicotine zuigtabletten gekregen, maar daar reageer ik niet goed op slaaptekort en hevige jeuk.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org