Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

itc

Studie: Effecten regelgeving op effectiviteit stoppen met roken met behulp van e-sigaretten

| Geen reacties


(*Longitudinaal = metingen bij ieder individu op een aantal achtereenvolgende tijdstippen herhaald)
(*ITC =International Tobacco Control Policy Evaluation Project (the ITC Project). Onderzoeksprogramma voor evalueren van de belangrijkste beleidsterreinen van de WHO Framework Convention on Tobacco Control)

Onderzoek: Hebben wettelijke regels voor e-sigaretten invloed op de effectiviteit van het stoppen met roken met behulp van e-sigaretten?

In dit onderzoek vergelijkt men de effectiviteit bij de volwassen rokers die willen stoppen met roken. Voor de e-sigaret wordt gekeken naar vier verschillende landen. Vergeleken wordt de rookstop effectiviteit in twee landen met een erg beperkend beleid ten aanzien van E-sigaretten (Canada en Australië) versus twee landen met een minder restrictief beleid (de VS en het Verenigd Koninkrijk).
Gegevens werden verkregen uit de International Tobacco Control Four Country onderzoeken, uit de VS en Canada, het Verenigd Koninkrijk  en Australië  die verzameld werden in de jaren 2010-2014.

Conclusies:

Het gebruik van e-sigaret als rookstopmiddel blijkt alleen over een langere periode effectief  in een omgeving met minder strenge regelgeving.  De voordelen van de e-sigaretten bij het stoppen met roken zijn waarschijnlijk sterk afhankelijk van de regelgeving.

Implicaties:

Deze studie toont aan dat in een minder beperkende regelgeving voor e-sigaretten, het gebruik van E-sigaretten een stoppoging vergemakkelijkt. Maar een meer restrictieve omgeving remt het vol blijven houden van het niet roken. Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak voor een zorgvuldige afweging over de beste manier om e-sigaretten te reguleren. Er moet voor gezorgd worden dat  de voordelen voor het stoppen met roken worden gemaximaliseerd en de risico’s voor de volksgezondheid worden geminimaliseerd.

Verklaringen kunnen zijn dat bij beperkende omstandigheden de soorten e-sigaretten of soorten dampvloeistoffen die juist rokers goed helpen blijvend te stoppen met roken, door de wettelijke regelingen verboden zijn dus niet meer te verkrijgen, of te duur zijn geworden, of moeilijk verkrijgbaar.  Ook kan het zijn dat beperkingen aan begeleiding en uitleg geven door personeel in winkels door wettelijke regelingen  beperkt wordt,  of andere soort informatie verstrekking beperkt is geworden. Waardoor stoppers met roken niet meer de juiste informatie krijgen om hun rookstoppoging succesvol te maken.

itcHet onderzoek zelf is hier te lezen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28340053

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org