Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Over SRV

Ik ben een vrouw  gestopt met behulp van de e-sigaret. Ik damp nog dagelijks. Soms met vrij lage hoeveelheid nicotine en soms zonder nicotine.

Mijn oncoloog staat achter het stoppen met de e-sigaret

Aanleiding voor mij om over te stappen op de E-sigaret was omdat het erg noodzakelijk was om te stoppen met roken. Ik moest een maand lang elke dag tegen kanker bestraald worden op een plaatst waarbij mijn hart ook  geraakt zou worden.  Daarbij zou de kans op een hartaanval gedurende de behandeling enorm vergroot worden wanneer ik nog rookte. Daarnaast zouden ook de pillen die ik nog 5 jaar minstens zou moeten slikken minder goed werken.

Dus deed ik verwoed stoppogingen, die allemaal mislukten. Ik wist niet wat te doen.  Eén dag voordat de eerste bestralingsbehandeling zou beginnen kocht ik een E-sigaret. Dat had als gevolg dat ik noot meer een tabakssigaret heb gerookt. En het stoppen ging nog makkelijk ook !!!
Daarna direct heb ik overlegd met mijn oncoloog wat zij vond van mijn overstap naar de E-sigaret.  Gelukkig had mijn  oncoloog zich uitgebreid verdiept in wat E-sigaretten zijn. Mijn  oncoloog is erg blij wanneer roker overstappen van roken naar de E-sigaret. En zij ondersteunt het stoppen met roken door over te stappen op E-sigaretten. Zij vroeg mij zelfs, gezien mijn enthousiasme, of ik eventueel andere patiënten mij over mijn ervaringen met de E-sigaret zou willen delen. Natuurlijk wilde ik dat!

Hoe ik gestart ben om alle onderzoeken over E-sigaretten te gaan volgen

Reden om al het onderzoek op dit vlak te volgen is dat ik ook anderen die slachtoffer van het roken zijn geworden een tweede kans gun. Zoals ik ook heb gekregen. En zag dat er veel onzin overal gepubliceerd werd. Daarom volg ik de ontwikkelingen op wetenschappelijk vlak nauwkeurig.

Voorheen heb ik ruim 40 jaar gerookt. Met ook tussendoor periodes waarbij ik gestopt ben. Maar heel stressvolle periodes bleken altijd een valkuil. De verslaving aan sigaretten zit diep.  En dit afdoen als slap karakter lijkt mij onzin. Daar in diverse situaties verschillende mensen mij juist meestal als een sterk karakter hebben beschreven.

In mijn beleving is die sigarettenverslaving niet alleen een nicotineverslaving.  Maar een verslaving aan meer stoffen (er zijn al 17 verslavende stoffen gevonden in tabaksrook) naast nicotine en verslaving aan de gewoonte en handelingen.  En ik vermoed dat er ook genetische aanleg bij komt kijken.

De kennis in de medische wetenschap is nu groter. Men weet dat een groep mensen extra receptoren voor nicotine in de hersenen aanmaakt op het moment dat meer nicotine het lichaam in komt. Op het moment dat deze persoon stopt met nicotine-inname gaan deze receptoren in de hersenen om deze nicotine vragen. Deze groep mensen is hoog verslavingsgevoelig voor nicotine en andere verslavende stoffen in tabaksrook. Voor deze groep mensen is het stoppen met roken dan wel het stoppen met nicotine uitermate moeilijk.  Mensen zonder deze eigenschap kunnen ook verslaafd worden aan sigaretten. Omdat ze de werking van de verslavende stoffen waarderen en gewend raken aan de gewoonte van roken. Maar de groep die niet de extra receptoren aanmaakt kan veel makkelijker stoppen met roken. Het betreft dan meer het afwennen van een gewoonte en ontwenning van stressreducerende dan wel opwekkende werking van nicotine.

Zo is de gangbare theorie over de tabaksverslaving. Alleen is dan de vraag waarom hulpmiddelen met nicotine niet de total afkick op kunnen vangen. Volgens mij spelen de zeer verslavende MAOI´s die in tabaksrook zitten ook een heel belangrijke rol.

Het heeft mij wel verbaasd hoe relatief makkelijk ik kon stoppen door over te stappen op de e-sigaret. Alleen de eerste stopdag had ik die bekende hunkering naar een sigaret. De twee dagen daarop was die hunkering er een enkele keer.  Door op die momenten te dampen met een e-sigaret met 9mg/ml nicotine kon ik dat binnen een paar seconden weer rustig krijgen. Het was daardoor veel minder moeilijk als mijn vorige stoppogingen. Na 3 dagen was het sterke hunkeren naar tabak helemaal weggezakt. En na 2 weken zat ik op 6mg/ml nicotine, En na 3 weken op 4mg/ml. Vanaf 4 weken wissel ik door de dag van e-sigaret met en zonder nicotine.  Ik weet zeker dat zolang ik een e-sigaret heb ik nooit meer zal terugvallen naar een tabakssigaret.

Minder roken is ook al  resultaat

Onderwijl is uitermate goed bekend is hoe ongezond sigaretten zijn. Daarom  is elk minder schadelijk middel dat tot vermindering van sigarettenroken kan leiden een pro!!.  De eis die sommige mensen stellen dat een hulpmiddel altijd moet leiden tot totaal stoppen lijkt buiten de realiteit van veel mensen te liggen. En kan al snel leiden tot het wegnemen van een mogelijkheid tot minderen. En nog regelmatig blijkt heel lange tijd minderen uiteindelijk kan  leiden tot totaal stoppen. Of tot langere  periodes dat iemand stopt, met periodes van matiger gebruik daartussen.

Mijn interesses liggen bij het omgaan en stoppen met roken. Met speciale aandacht voor de e-sigaret, naast ook andere   stoppen met roken methodes. De effecten voor de gezondheid van roken, maar ook van hulpmiddelen bij het stoppen hebben mijn interesse.  Het gaat per slot van rekening niet om, of mijn methode aan anderen op te dringen.  Maar om goede informatie. En het feit dat een door iemand gekozen methode werkt om blijvend van sigaretten af te blijven. Verder wil ik meer weten over wetenschappelijk onderzoek en nieuwsberichten. Eigenlijk alles wat direct, maar soms ook zijdelings dit thema raakt.

Ik bedank de mensen op het dampforum. Zonder hun praktische tips, kennis en informatie, maar ook persoonlijke ondersteuning was het me vermoedelijk nooit of zo makkelijk gelukt om te stoppen.

 Ruim 4 jaar later

Het is nu ruim vier jaar later, na het schrijven van de eerste versie van dit bericht. Ik heb tot nu toe nog totaal geen terugval naar roken gehad. De e-sigaret gebruiken is vanzelf minder geworden na 2 jaar.  Bij eventueel zin aan roken, kan ik altijd de e-sigaret pakken.  Pillen tegen de kanker slikken doe ik nog steeds. Maar het gaat nog steeds wel goed met mij.  Mede met dank aan de e-sigaret en daardoor geen kankerverwekkende stoffen door roken binnenkrijgen, en verminderde kans op hartaanval tijdens de bestraling, waarbij hart geraakt werd.

Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org