Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

e-sigaret

1,3-propaandiol vervanger van propyleenglycol in dampvloeistof in E-sigaretten

| 1 reactie


In deze studie wordt voorgesteld om een deel of volledig propyleenglycol (PG) in dampvloeistoffen te vervangen door 1,3-propaandiol (PDO)PG is ook bekend als 1,2-Propaandiol. Dit nieuwe alternatief is 1,3-propaandiol.  DuPont is een belangrijke producent voor beide. Waarom zou dit zinvol zijn?

Huidige situatie basisstoffen E-sigaretten

Elektronische sigaretten worden door heel veel mensen gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met tabak roken. Belangrijk hierbij is om de veiligheid zo groot mogelijk te maken. Momenteel wordt wel door de meeste onderzoekers erkend dat e-sigaretten gebruiken minstens 95% minder schadelijk is dan tabak roken, en vermoedelijk meestal zelfs vrijwel onschadelijk. Dit is gebaseerd op zeer uitgebreid en jarenlang onderzoek wat gedaan wordt in Engeland.

Bij e-sigaret gebruik verdampt een vloeistof met nicotine, en deze damp wordt geïnhaleerd. De basisstoffen waarin de nicotine en smaakstoffen opgelost en verdampt wordt zijn propyleenglycol en glycerol. Op zich is er niet zoveel mis met de basisstoffen propyleenglycol en glycerol. Zij worden al tientallen jaren gebruikt in medicijnen, cosmetica en ook voedsel.  De smaakstoffen zijn ook goedgekeurd voor consumptie.  Een onzekerheid hierbij zijn nog het meest de smaakstoffen. Daarvan zijn er heel veel verschillende die gebruikt worden. En hoewel onschadelijk voor ons lichaam door de darmen, is er minder bekend over opname daarvan via de longen.  Iedereen ademt wel parfumgeuren in en de geuren van voedsel wat je eet. Maar bij langdurig E-sigaret gebruik krijg je dergelijke stoffen meer geconcentreerd binnen.   Daar er honderden verschillende smaken dampvloeistoffen verkocht worden, is het vrijwel onmogelijk het effect van alle smaakstoffen apart te onderzoeken. En daardoor blijven onderzoekers de smaakstoffen als een onzekere factor ervaren.

Studie geeft eigenschappen van 1,3 propaandiol

In deze studie stellen de onderzoekers voor om 1,3 propaandiol te gebruiken om propyleenglycol (deels) te vervangen. Dit omdat 1,3 propaandiol stabieler is bij verhitting, nicotineafgifte te verbeteren en de concentratie van geïnhaleerde geur- en smaakstoffen te verminderen. Dus minder kans op problemen bij per abuis oververhitten, en die hoeveelheid toegevoegde smaakstoffen kunnen minder zijn.

De onderzoekers vonden het volgende:
1,3-propaandiol is stabiel bij verhitting wanneer elektronische sigaretten onder de aanbevolen omstandigheden worden gebruikt. 1,3-propaandiol gaf bij verhitting minder afbraak en bijproducten die ontstaan bij verhitting. Bovendien geeft 1,3-propaandiol aan nicotine een meer basale omgeving die een hoge mate van vrije base-nicotinevorm garandeert. Nicotine kan bestaan ​​in geprotoneerde en vrije basevormen. Alleen de basevorm kan verdampen en in gasvorm geïnhaleerd worden.

In dit onderzoek vonden de onderzoekers dat  1,3-propaandiol in het algemeen betere smaakgevende eigenschappen lijkt te hebben dan glycerol en propyleenglycol. Daarnaast lijkt 1,3-propaandiol  vergelijkbare aerodynamische eigenschappen te hebben als propyleenglycol en glycerol.

Het onderzoek:
Physical and chemical assessment of 1,3 Propanediol as a potential substitute of propylene glycol in refill liquid for electronic cigarettes

Gegevens van de producent :
Evaluating 1,3-Propanediolfor Potential Skin Effects

Toxicologische studies over Propanediol:
https://www.federalregister.gov/documents/2013/06/12/2013-13823/13-propanediol-exemptions-from-the-requirement-of-a-tolerance


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. En waar is dit dan te koop ? Als ik zoek op GOOGLE kom ik uit bij AliExpress en dan sla ik toch maar over. Zijn er in Engeland of Nederland wel bedrijven die dit verkopen ?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org