Op hun eigen website geeft het Brits kanker onderzoek instituut ( Cancer Research UK ) antwoord op veel gestelde vragen door rokers die willen overstappen op de elektrische sigaret. De antwoorden worden gegeven door Dr Andy McEwen, hoofd van het Britse nationale centrum voor stoppen met Roken .
1. Zijn e-sigaretten veiliger dan het roken?
Dr McEwen: Ja. Experts gaan er van uit dat e-sigaretten op basis van wat we tot nu toe weten, veel veiliger zijn dan sigaretten. Tabak veroorzaakt een aantal ernstige gezondheidsrisico’s voor zowel de roker en omstanders. Dus overschakelen van tabak aan e-sigaretten vermindert aanzienlijk een groot risico voor de gezondheid.
2. Is nicotine gevaarlijk?
Dr McEwen: Nicotine veroorzaakt geen roken gerelateerde ziekten, zoals kanker en hartziekten, maar het is verslavend. Echter, er is een algemene misvatting dat je een overdosis nicotine via e-sigaretten kunt krijgen. Maar er is geen gevaar voor vergiftiging van jezelf. Ook zijn er geen gevallen bekend van een overdosis bij het inademen van de nicotine-bevattende vloeistof die een e-sigaret verdampt, (e-vloeistof). Je kunt een e-sigaret zo vaak als nodig is gebruiken om je zin naar tabak roken te beperken.
Het werkt vrijwel hetzelfde als nicotine vervangende therapie (zoals nicotine pleisters e.d.). Wanneer je meer nicotine gebruikt dan je gewend bent, dan kun je je misschien even wat misselijk of licht in het hoofd voelen, maar dat is snel voorbij. Als dit gebeurt, kun je het nicotine percentage van de gebruikte e-vloeistof verlagen, of minder vaak een trekje nemen van de e-sigaret.
3. Produceren e-sigaretten schadelijke chemicaliën of exploderen ze?
Dr McEwen: Sommige studies vonden chemicaliën in e-sigaret damp waarvan bekend is dat ze gezondheidsproblemen zouden kunnen veroorzaken. Maar deze studies testten niet normale kunstmatige omstandigheden, zoals oververhitting van de apparatuur. Wanneer je een goede kwaliteit e-sigaret normaal gebruikt (bijvoorbeeld niet oververhit), zijn er veel minder schadelijke stoffen in de damp dan in tabaksrook. Als de e-vloeistof wordt oververhit ontstaat een scherpe irriterende damp met erg onaangename smaak, waardoor je direct weet dat er wat mis is.
Zoals bij elk oplaadbaar apparaat, zoals mobiele telefoons en laptops, is het belangrijk om e-sigaretten op te laden met de juiste lader, en niet zonder toezicht laten tijdens het opladen. Zorg ervoor dat je koopt bij gerenommeerde leveranciers en gebruik bijbehorende lader. Er zijn gevallen gemeld van e-sigaretten die branden veroorzaken, maar dat is veel minder dan het aantal veroorzaakt branden door tabak sigaretten. Tabak roken is de meest voorkomende oorzaak van dodelijke woningbranden.
4. Is het OK om te roken en dampen op hetzelfde moment?
Dr McEwen: Er is geen bewijs dat het roken van sigaretten en dampen (e-sigaret gebruik) tegelijkertijd slechter is dan het roken van tabak. Maar de grootste voordelen voor de gezondheid worden behaald als mensen volledig stoppen met roken van tabak, dus stoppen met tabak roken moet het doel zijn.
Sommige mensen erin slagen er vrij snel om volledig over te schakelen naar de elektrische sigaret , terwijl anderen een wat tijd nodig hebben. Het kan zijn dat een het uitproberen van verschillende e-sigaretten en e-vloeistoffen kan helpen om de weg naar het stoppen met roken te vinden. Dit is heel normaal.
5. Kan ik een e-sigaret in de Stop Smoking Services gebruiken?
Dit antwoord slaat op de Britse situatie. Waar je gratis vanuit de reguliere gezondheidszorg een gratis e-sigaret kunt krijgen en begeleiding bij het stoppen met roken.
Dr McEwen: Ja. Je kunt ervoor kiezen om een e-sigaret gebruiken bij een stoppen. Begeleid en te verkrijgen via een officiële Stop roken Services.
6. Met welke e-sigaret moet ik beginnen?
Dr McEwen: Dit is meer een persoonlijke keuze. Aan hervulbare tanksysteem e-sigaretten moet je misschien een beetje wennen, maar ze geven je de mogelijkheid meer verschillende smaken te gebruiken. en in het algemeen leveren ze meer nicotine dan e-sigaretten die er uitzien als tabak sigaretten. Gebruikers zeggen dat deze types meer voldoening geven. Specialistische e-sigaret verkopers kunnen je advies geven. Je kunt ook hierover praten met andere e-sigaret gebruikers op internet forums.
Hoeveel nicotine je nodig hebt zal afhangen van hoeveel nicotine je gewend bent binnen te krijgen door je sigaretten. En hoeveel nicotine je binnen krijgt via je e-vloeistof zal afhangen van het type e-sigaret die je gebruikt en hoe je die gebruikt. Als een indicatie, de meeste 20-per-dag rokers vinden dat 18 mg/ml (1,8 procent) nicotine voldoende is, dus je zou kunnen beginnen met deze hoeveelheid.
[Persoonlijke noot vertaler: 18mg/ml kan in de moderne e-sigaret zelfs veel te hoog zijn. Daar te veel nicotine ook hoesten kan veroorzaken is een juiste hoeveelheid van belang. Vraag de verkoper]
7. Hoe moet ik mijn e-sigaret om me te helpen te stoppen met roken?
Dr McEwen: Een e-sigaret is iets anders dan het roken van een sigaret. Je inhaleert langzamer en neem misschien meer trekjes. Dit komt doordat bij e-sigaretten een vloeistof verhit moet worden (denk aan een ketel). Misschien damp je nu nu op tijdstippen waarop je niet zou hebben gerookt. Het is niet zoals bij een sigaret die je rookt van begin tot einde. Een e-sigaret kun je het gebruiken en na een of paar trekje leg je hem weg. Wanneer je het gevoel hebt dat je hem de hele tijd in je mond moet hebben, dan moet je misschien een e-vloeistof met hoger percentage nicotine gaan gebruiken.
Wanneer je voor het eerst een e-sigaret gebruikt kun je gaan hoesten. Wanneer dat aanhoudt kun je overschakelen naar e-vloestoffen met een hoger percentage VG of met 100% VG (plantaardige glycerine) wat zachter voor de keel is.
8. Zijn e-sigaretten goedkoper voor mij dan roken?
Dr McEwen: Ja, E-sigaretten gebruiken is goedkoper in vergelijking met het roken van sigaretten. Een degelijke starter kit (e-cigaret met navulbare tank ) kan variëren van 50-70 euro. Je zult dan alleen zo nu en dan een coil (verdampingselement) moeten vervangen die 1 a 2 euro per stuk kosten. En je e-vloeistof kopen, de goedkoopste kosten ongeveer 3,00 euro per 10 ml. Hoe vaak je een coil moet vervangen hangt af van hoe en hoe vaak je het apparaat gebruikt. Maar meestal het zal ongeveer om de twee weken zijn of wanneer de damp productie vermindert of de damp niet goed meer smaakt.
[Het aanschaffen van een 2e e-sigaret of reserve batterij is aan te bevelen, zodat je door kunt dampen als de andere e-sigaret aan de batterij lader ligt ]
9. Kan ik gebruik maken van e-sigaretten op plaatsen waar ik niet kan roken?
Dr McEwen: Er zijn geen wetten die gebruik verbieden of beperken waar je e-sigaretten mag gebruiken. Sommige plaatsen, zoals sommige stadions, stations en de meeste luchthavens, staan het niet toe. Als er geen bordjes zijn, dan het beste om het even te vragen. Maar het helpt respectvol te zijn bij het gebruik van e-sigaretten in de buurt van anderen, vooral bij niet-rokers.
10. Is tweedehands damp van e-sigaretten gevaarlijk? Hoe bescherm ik mijn kinderen?
Dr McEwen: In tegenstelling tot passief meeroken bij tabak en sigaretten – wat bekend staat kanker te veroorzaken – is er geen bewijs dat tweedehands e-sigaret damp is gevaarlijk is voor anderen. Sommige studies hebben sporen van giftige chemicaliën in tweedehands damp gevonden, maar bij zulke lage niveaus dat ze niet schadelijk zijn voor de mensen om je heen. E-sigaretten worden niet aanbevolen voor gebruik door niet-rokers en kinderen.
Om accidentele vergiftiging te voorkomen, bijvoorbeeld door jonge kinderen die onbedoeld e-liquid drinken, moet je e-sigaretten en vloeistoffen veilig opbergen, net zoals je zou doen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en medicijnen.
[flesjes met e-sigaret vloeistoffen hebben verplicht kindveilige sluitingen]
scienceblog.cancerresearchuk.org/10-common-questions-about-e-cigarettes-answered
Een filmpje van de grote Britse Artsen vereniging
Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site
Pingback : E-sigaret gebruik tijdens zwangerschap - Professor L. Bauld
Pingback : Stop het gevaar in Nederland, vertel de waarheid over de E-sigaret
10-10-2018 om
Kan je bij een e sigaret ook longkanker krijgen?
12-10-2018 om
Er zijn een aantal onderzoeken gedaan waarin gekeken werd of er kankerverwekkende stoffen worden geproduceerd door E-sigaretten.
Het komt er op neer dat wanneer je niet iets raars doet (bijvoorbeeld niet een te zware batterij gebruikt, die niet bij die e-sigaret hoort, waardoor je erg verhit),
Dat dan over het algemeen geen kankerverwekkende stoffen vrij komen. Bij sommige e-sigaretten kan dat wel gebeuren, maar vergeleken met tabak roken betreft dit minder dan 1%. Dan is de E-sigaret op dat moment in ieder geval 99% veiliger.
Gebruikers die een fout maken krijgen ook niet veel kankerverwekkende stoffen binnen. Want wanneer het verwarmingselement te heet wordt, gaat de vloeistof verbranden in plaats van verdampen. Dat smaakt enorm vies en geeft hoestbuien.
Je weet dan gelijk dat er wat mis is en kunt het probleem oplossen.
Onderzoeken naar kankerverwekkende stoffen :
http://www.stoprokenvandaag.nl/onderzoek-en-wetenschap/kankerrisico-e-sigaretten-meer-dan-50-000-keer-lager-dan-roken/
en
http://www.stoprokenvandaag.nl/gezondheid-en-omgeving/kankerrisico-e-sigaret-minder-dan-1-risico-tabak-roken/
en
http://www.stoprokenvandaag.nl/gezondheid-en-omgeving/studie-rokers-overschakelen-op-e-sigaretten-krijgen-minder-kankerverwekkende-stoffen-binnen/