Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Elektrische sigaret en Nicotine Inhaler damp vergelijken

| Geen reacties

In dit artikel kijken we naar schadelijke stoffen die zitten in de damp van de Elektrische sigaret (soms e-smoker genoemd) en Nicotine Inhaler.

Niet schrikken, zelfs in lucht zitten schadelijke stoffen

Er is eigenlijk niets te vinden waar geen schadelijke en kankerverwekkende stoffen in zitten. Dergelijke schadelijke stoffen zitten in de lucht die we inademen, in het water wat we drinken en in het voedsel wat we eten. Meestal is niet van belang OF ergens schadelijke stoffen in zitten. Maar bepaalt de hoeveelheid of ons lichaam nu of in de toekomst er ziek van wordt.
nicorette-inhaler-vergelijk

Hoeveelheid van stoffen bepaalt wel of niet schadelijk

Bij zowel de e-sigaret als de nicotine inhaler zijn de hoeveelheden schadelijke stoffen niet extreem veel hoger dan in gewone lucht.  Waarmee ik bedoel te zeggen dat het geen hoeveelheden waarvoor je erg bang hoeft te worden. Vooral niet als je dit vergelijkt met het roken van tabak.

De elektrische sigaret  lijkt wel op een nicotine inhaler.  Welke doet het beter qua schadelijke stoffen?
Michael Siegel deed deze vergelijking, en hier vatten we samen hoe hij vergeleek.

Hoe kun je vergelijken

Exacte vergelijking is moeilijk. Je moet uitgaan van hoe het apparaat gebruikt wordt. En overeenkomstig gebruik met elkaar vergelijken.

Michael Siegel ging er van uit dat een e-sigaret met een cartridge een dag gebruikt werd. En dat honderdvijftig trekjes  door een elektronische sigaret gebruiker geïnhaleerd per dag, overeen komt met ongeveer 16 cartridges per dag, voor een nicotine inhaler. Uiteraard zullen dergelijke cijfers  verschillen per individu.

nicotine-inhaler-met-esigaret-vergelijken

 Hoeveelheden zijn enorm klein vergeleken met rook van tabak

Wanneer je bovenstaande staatje bekijkt, blijkt dat de e-sigaret minder lood, nikkel, cadmium, formaldehyde en acetaldehyde produceert. Aan de andere kant zitten er een aantal stoffen wel in de damp van de e-sigaret, en die vindt je niet terug bij de nicotine inhaler.  De factor hoger staat in de derde kolom weergegeven.

Al met al zijn deze hoeveelheden stukken lager dan voorkomen in rook van sigaretten en andere brandbare tabaksproducten.

Stoppen met tabak en overstappen naar e-sigaret of nicotine inhaler is altijd een vooruitgang voor je gezondheid.

Er zijn er sinds Michael Siegel deze vergelijking deed best veel productontwikkelingen geweest bij e-sigaretten. Bij test bleek dat recenter ontwikkelde e-sigaretten vaak veel minder schadelijke stoffen produceren. Aan de andere kant zijn er ook veel modellen ontwikkeld waarbij vaak wel meer damp geïnhaleerd wordt per teug.  Dus eigenlijk is het enige wat je kunt zeggen, dat de voor alle producten er geen reden is om bang te zijn voor schadelijke stoffen. En een overstap van tabak naar inhaler of e-sigaret aan te raden is voor je gezondheid.

Houd er trouwens rekening mee dat andere producten die gebruikt worden bij het stoppen met roken zoals nicotine kauwgum ook niet vrij zijn van dergelijke stoffen.

Wil je voor het eerst een e-sigaret gebruiken dan is het aanschaffen van een (goedkopere) starterset een optie. Kijk eventueel ook bij JustLikeSmoking of andere expert e-sigaret winkels.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org