In Engeland hebben belangrijke ambtenaren het Engelse Ministerie van Volksgezondheid geadviseerd om rokers voortaan gratis elektronische sigaretten voor te schrijven. Dat zou 75.000 levens per jaar kunnen redden. E-sigaretten zijn een belangrijk hulpmiddelen in de strijd tegen het roken, dat de meeste doden in het land als gevolg heeft.
Artsen moeten in staat zijn om e-sigaretten voor te schrijven, zeiden de ambtenaren van Volksgezondheid Engeland. Waarbij ook geprobeerd wordt om de fabels te ontkrachten dat e-sigaret gebruik net zo slecht is voor de gezondheid als het inademen van tabaksrook.
Per direct 75.000 levens per jaar redden
Wanneer in Engeland acht miljoen rokers vandaag overstappen op e-sigaretten zouden meer dan 75.000 levens per jaar zou worden bespaard volgens experts. Niet alleen zijn e-sigaretten minstens 20 maal minder gevaarlijk dan tabak, ze behoren tot de meest effectieve hulpmiddelen die gebruikt worden bij het stoppen met roken.
Grootste studie ooit uitgevoerd over e-sigaret gebruik
Het ministerie van Volksgezondheid England (PHE) heeft haar officiële bevindingen vrijgegeven van de grootste studie die ooit uitgevoerd is op het gebied van elektrische sigaret gebruik. Zij gaan er van uit dat e-sigaret gebruik 95% minder schadelijk is dan het roken van tabak. PHE functionarissen zeiden dat ze geloven dat elektrische sigaret producten “de potentie hebben om een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het eindspel voor tabak “.
Gerry Stimson discussing e-cigs on the BBC
Citaat uit de UK rapportage over schadelijke stoffen: If present, they are mostly at levels much below 5% of smoking doses (mostly below 1% and far below safety limits for occupational exposure)
Mening diverse gezondheidsexperts
“E-sigaretten zijn niet geheel zonder risico, maar in vergelijking met roken blijken ze vele malen minder schadelijk. Het probleem is nog steeds dat mensen denken dat ze minstens zo schadelijk zijn”, aldus professor Kevin Fenton, directeur van gezondheid en welzijn bij Public Health England.
Prof Peter Hajek van de Queen Mary University London, vindt dat nicotine in e-sigaretten maar een heel klein gezondheidsrisico hebben, en veel minder giftig is dan tot voor kort gedacht werd.
Dr Penny Woods van de British Lung Foundation zei dat roken gerelateerde zieken de UK gemiddeld £13.7billion per jaar kost. Wanneer e-sigaretten mensen helpen om met roken te stoppen, zoals dat tot nu toe gebeurd is, dan kunnen tienduizenden levens gered worden en miljoenen bespaard worden.
Professor Linda Bauld van het Cancer Research UK zegt dat de angst dat e-sigaret gebruik leidt tot meer tabak roken, niet opgaat. Onder zoek wijst juist in de de andere richting, dat e-sigaretten mensen helpt bij het stoppen met roken.
Professor Dame Sally Davies zou graag zien dat de e-sigaret voor dat doel wordt gelicensieerd als medicijn. ‘Dit zou zekerheid verschaffen over de veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid voor gebruikers die dit product willen gebruiken om te stoppen’, Momenteel mogen de producten nog niet als recept worden uitgegeven in Engeland. Specialisten die mensen helpen te stoppen met roken, mogen wel zogenaamde starterkits meegeven.
Kijk voor de originele informatie op:
- mirror.co.uk/news/uk-news/nhs-offer-e-cigarettes-prescription-6277049
- www.thetimes.co.uk/tto/health/news/article4531500.ece
- www.gov.uk/government/e-cigarettes-an-evidence-update
- www.itv.com/cancer-charity-calls-on-welsh-government-to-do-u-turn-on-e-cigarettes
Toegankelijkheid en zichtbaarheid zorgt voor populair worden
Belangrijk is dus om de verschillende soorten e-sigaretten en verschillende smaken dampvloeistoffen toegankelijk te houden houden. Dat heeft er voor een heel groot deel aan bijgedragen om rokers zo relatief “makkelijk” te laten stoppen met roken.
De kracht is dat een roker een e-sigaret probeert
De kracht is dat een roker een e-sigaret probeert. En ontdekt dat hij daardoor de sigaret laat staan. Wanneer e-sigaretten alleen verschaft zouden worden op doktersrecept, dan zie ik al die stoppogingen nog niet lukken. Omdat de e-sigaret die voor de ene persoon werkt totaal niet werk voor de anderen. Wat werkt of blijft werken is vaak een ontdekkingstocht. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de smaakjes. Per persoon verschillend. Vaak werkt met afwisseling, en vaak worden maar een beperkt aantal door iemand gewaardeerd.
Dus geen rare wetten met vreemde beperkingen
Dus geen rare wetten die vloeistofverkopen beperken tot 10ml flesjes. Buiten het feit dat de concentraties nicotine* zo laag zijn dat ze weinig gevaarlijk zijn, heeft het geen zin. Handelingen als het thuis overgooien van dergelijke vloeistoffen in grotere flessen zijn gewoon weer extra handelingen. Die beperking slaat nergens op. Net zo goed niet als het beperken op de inhoud van de clearomisers. Het zorgt er alleen voor dat mensen met meer flesjes rondlopen, en vaker gaan vullen. Het beperken tot de vorige generatie e-sigaretten die je niet eens zelf kon vullen is helemaal desastreus. Daarbij kan het niet uit om in diverse smaken te verkopen bij dergelijke simpele modellen e-sigaretten. En deze zijn heel erg beperkt in gebruik. Waarbij het duidelijk is dat heel veel mensen zullen terugvallen op roken bij dergelijke beperkingen. En een heel grote groep rokers zal nooit meer overstappen, om dat dit niet de voldoening geeft om van tabakssigaretten af te blijven. Overdreven zware wetten voor iets wat nauwelijks schadelijk is, is onzin. En is juist schadelijk voor heel veel mensen.
Zinvolle wetten zijn in ieder geval :
- Goede etikettering
- kindveilige sluitingen
Jongeren en e-sigaretten
Momenteel is het verboden aan jongeren beneden 18 jaar verkopen. Dat is dubbel. Aan de ene kant wordt bij de diverse onderzoeken aangetoond dat ook jongeren niet overstappen van de elektrische sigaret naar het roken van tabak. Maar dat ook voor jongeren geldt dat de e-sigaret juist helpt met stoppen. Aan de andere kant wil je dat jongeren ook niet me elektrische sigaretten beginnen. Jammer genoeg zie ik in de onderzoeken over jongeren nooit vermeld of zij experimenteren met e-sigaretten met of zonder nicotine. Er worden jongeren vragen gesteld zonder dit onderscheid te maken. Ik vermoed ik dat jongeren als ze experimenteren vaak een E-sigaret zonder nicotine gebruiken.
Wanneer je wel de verkoop aan jongeren verbied, ga dan NIET het gebruik door jongeren verbieden. Er zijn soms al heel jonge kinderen en tieners verslaafd aan tabak. Deze jongeren moeten wel de mogelijkheid krijgen om met behulp van een elektrische sigaret te kunnen stoppen. Ouders of begeleiders kunnen dan de aankoop begeleiden en verzorgen.
Het probleem is dat je jongeren die willen experimenteren niet tegenhoudt. Het verbod zou als gevolg kunnen hebben dat jongeren eerder voor tabakssigaretten kiezen. En tabakssigaretten bevatten naast nicotine een aantal andere verslavend makende stoffen en zeer schadelijk stoffen. Verder wijzen meer recente onderzoeken uit dat nicotine alleen feitelijk niet of nauwelijks verslavend is. Maar juist alleen in combinatie met andere stoffen die in tabak zitten.
Geen zorgen meer over meeroken
De “nicotine-uitstoot” is bij e-sigarettengebruik is veel kleiner dan bij tabak roken. De nicotine komt niet veel verder dan 5 tot 25 cm van het gezicht van een gebruiker. Nicotine breekt snel af en een dergelijke kleine hoeveelheid is snel weg. Daarnaast bevat de uitgeademde damp niet die talloze kankerverwekkende stoffen die wel in sigarettenrook zit. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over meeroken.
*Nicotine is niet kankerverwekkend. De hoeveelheid nicotine in dampvloeistoffen is beperkt. Morsen op huid heeft nauwelijks gevolgen. Via de huid kan opname plaats vinden, maar gaat langzaam. Afspoelen onder de waterkraan is voldoende, of bij gebruik aan water veeg het af met een papieren zakdoek. Iedereen krijgt via groenten (zoals tomaten, aardappels en aubergines) kleine hoeveelheden nicotine binnen. Dat zie je al aan het feit dat er nauwelijks mensen verslaafd raken aan nicotinekauwgum, nicotinepleisters en andere nicotine vervangende middelen. Verder is bekend dat juist nicotine in combinatie met andere stoffen (waaronder in tabak de hoog verslavende werking bij tabak veroorzaken.
Verklaringen te lezen op de Britse regeringswebsite over de e-sgiaret:
E-cigarettes-an-emerging-public-health-consensus
E-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review
Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site