Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

e-sigaretten

Gebruik e-sigaretten geeft meer pogingen en succesvol stoppen met roken

| 1 reactie


Dat is de conclusie die onderzoekers trekken na het bestuderen van twee bevolkingsonderzoeken gedaan in de VS (Department of Psychiatry, Washington University School of Medicine).

Het onderzoek

Er werden pogingen tot stoppen met roken bekeken over de jaren  2006 tot 2016 en over de afgelopen 12 maanden. Verder wilden de onderzoekers nader bekijken of gebruik van elektronische sigaretten van afgelopen 12 maanden van invloed is op  het aantal stoppogingen en de effectiviteit van stoppen met roken op populatieniveau.

Hiervoor gebruikten de onderzoekers gegevens van 25- tot 44-jarigen uit de National Health Interview Survey (NHIS) van 2006 tot 2016 (N = 26.354) en het supplement voor tabaksgebruik van de huidige bevolkingsenquête (TUS-CPS) in 2006-2007, 2010-2011 en 2014-2015 (N = 33.627). Gegevens over het gebruik van e-sigaretten waren beschikbaar in de NHIS- en 2014-2015 TUS-CPS-onderzoeken van 2014-2016.

Rokers die E-sigaretten gebruikten, hadden in de afgelopen 12 maanden 65% meer kans om te stoppen met roken dan rokers die geen E-sigaretten gebruikten. De volgende grafiek toont de dramatisch hogere aantallen met roken gestopte rokers tijdens de periode 2014-2016 bij degenen die E-sigaretten gebruikten in vergelijking met degenen die dat niet deden.

VS-onderzoek-2018-effectief-stoppen-met-roken

Het aantal gestopte rokers was aanzienlijk hoger bij dagelijkse rokers (die minder snel stoppen) dan mensen die minder vaak roken.

De studie toonde ook aan dat sinds de E-sigaret in 2006 beschikbaar werd in de VS, de nationale stoppercentages gestaag zijn toegenomen, zoals de volgende grafiek laat zien. Niet alleen zijn stoppogingen nu frequenter, ze zijn ook meer succesvol. Dit heeft een substantieel effect op de voorkomen van roken in de hele bevolking.

VS-onderzoek-2018-stoppen-roken-door-jaren-heen

Conclusie

Het huidige gebruik van e-sigaretten door (ex)rokers ging gepaard met verhoogde stoppogingen in de afgelopen 12 maanden en met succesvol stoppen met roken. De onderzoekers concludeerden dat de laatste maanden en jaren het aantal stoppogingen toegenomen is bij volwassenen van 25-44 jaar oud.

Het gebruik van e-sigaretten in de afgelopen 12 maanden wordt geassocieerd met aanzienlijk hogere stoppogingen en gestopte rokers. Deze bevindingen bevestigen dat het gebruik van e-sigaretten bijdraagt ​​tot een vermindering van het gebruik van brandbare sigaretten onder (ex)rokers.

Nawoord

Dit is de grootste studie tot nu toe in de VS en het draagt bij aan het bewijs dat E-sigaret gebruik een effectief hulpmiddel is om te stoppen.

In het bijzonder laat het zien wat er in de echte wereld gebeurt, waar rokers een scala aan stoppende hulpmiddelen hebben om uit te kiezen. De E-sigaret is een populaire en succesvolle stophulpmiddel en heeft een belangrijke invloed op de populatieresultaten. Het effect is groter dan alle andere methoden om te stoppen met roken die door rokers in de gemeenschap worden gebruikt.

De E-sigaret is een persoonlijke keuze, die rokers maken. Gebruikers proberen verschillende soorten E-sigaretten uit, experimenteren met verschillende smaken en nicotinesterktes. Zij krijgen advies van E-sigaretwinkels en collega’s gebruikers en velen stoppen succesvol zonder hulp van een arts en zonder kosten voor het gezondheidszorgsysteem.

Het bestuderen van E-sigaret gebruik in laboratoria en gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken is een kunstmatige constructie en weerspiegelt niet hoe de E-sigaret wordt gebruikt wordt in de echte wereld.

Het onderzoek zelf bekijken 
Oxford University Press, Nicotine & Tobacco Research journal
Published – 10 October 2018 :
E-cigarette Usage Is Associated With Increased Past-12-Month Quit Attempts and Successful Smoking Cessation in Two US Population–Based Surveys

e-sigaretten


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Beste,

    Dank u wel voor het plaatsen van deze blog. Vindt u het een probleem wanneer wij linken naar deze pagina?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org