Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Ingrediënten dampvloeistof van de elektrische sigaret (e-smoker)

| 20 reacties

Een elektrische sigaret (e-smoker) is een gezonder alternatief voor een gewone sigaret.

Een elektrische sigaret (e-smoker) kan het gebruik van een gewone sigaret vervangen.  Het grote verschil is echter dat de elektronische sigaret geen tabak en vervuilende stoffen zoals teer, ammoniak, radio actieve stoffen (of andere stoffen die de tabaksindustrie toevoegt)  bevat. Je krijgt geen rook en geen extra koolmonoxide binnen, maar damp met een smaakje. De damp bevat voor het grootste deel water, naast propyleenglycol of plantaardig glycerine, en kleine hoeveelheden smaakstof en nicotine.

De vloeistof die verdampt wordt met behulp van een elektrische sigaret bevat een beperkt aantal stoffen. De standaard hoofdbestanddelen zijn :

  • Basisvloeistof die vrij neutraal is en waarin andere stoffen opgelost worden. Er zijn twee basisstoffen: propyleenglycol en plantaardige glycerine (glycerol).
  • Smaakstoffen, één of meerdere
  • Nicotine, er zijn ook mensen die dampen met vloeistoffen zonder nicotine.

Aantal ingrediënten is beperkt vergeleken met andere nicotine vervangende producten

In vergelijking met andere nicotine leverende producten is het aantal ingrediënten vaak beperkt waar de dampvloeistof in een elektrische sigaret uit bestaat. Een voorbeeld is nicotine mondspray: nicotine-mondspray

nicorette-mondspray-versus-e-sigaret

Basis propyleenglycol (PG) en plantaardige glycerine (VG)

Als “neutrale” basisstof die water aantrekt en dat de smaakstoffen kan bevatten zijn er twee mogelijkheden: propyleenglycol en plantaardige glycerine (vegetable glycerin). In e-liquids (vloeistoffen voor elektronische sigaret) worden meestal beide stoffen gebruikt. Een veel gebruikte verhouding is 30% VG / 70% PG. Maar ook 50% mengsels van VG met PG worden gebruikt. PG zorgt voor keelgevoel wat lijkt op het roken van een sigaret. PG kan irriteren in de keel. Sommige mensen zijn daar erg gevoelig voor. Die kiezen er voor om een vloeistof te dampen die alleen op basis van VG gemaakt is. VG zorgt voor damp die  veel zichtbaarder is. De hoeveelheid op rook uitziende damp is groter bij een hogere concentratie VG. VG smaakt van zichzelf een klein beetje zoet. VG heeft procentueel meer smaakstoffen nodig om goed op smaak te komen in vergelijking met PG.

Daarnaast wordt VG vanwege zijn zoetige smaak zelf wordt in de voeding gebruikt, bijvoorbeeld in snoep, gebak en margarine. PG (Propyleenglycol) wordt door de World Health Organization gezien als niet-toxisch bij lage concentratie en mag gebruikt worden in voeding, cosmetica en geneesmiddelen.

propyleenglycol

Vanaf pakweg 1950 wordt propyleenglycol gebruikt in verstuivers die Astma en COPD patiënten gebruiken. Propyleenglycol is dan de basis waarmee het medicijn goed dampbaar gemaakt wordt. (voorbeeld Zephirus)  Beschouw het als een vrij neutrale stof die geneesmiddelen kan bevatten. De werking is dus wel te vergelijken met het dampproces wat plaats vindt bij het roken van e-sigaretten. Het heeft een kookpunt bij 188 °C. Propyleenglycol mag in lage concentraties ook in voeding gebruikt worden als vochtdrager en oplosmiddel voor kleur en smaakstoffen. Van het bekende merk Vicks bevatten diverse producten PG,  zoals dampvloeistoffen tegen hoesten. Ze worden aangeraden bij verkoudheid en griep.
PG wordt al lang gebruikt en onderzoeken naar deze stof zijn ook vroeger al gedaan. Uitgebreide informatie over PG is te vinden bij de gezondheidsraad.

Plantaardige glycerine (VG)

VG (vegetable glycerin) wordt ook glycerol genoemd. Het zit ook in sommige verstuivers voor astma patiënten. Het heeft een kookpunt bij 290 °C. Deze vloeistof is dikker dan propyleenglycol. Is wat zoetig van smaak. En zorgt bij dampen voor dikkere dampwolken. Het komt standaard in lage concentraties voor in het menselijk lichaam bijvoorbeeld in bloed. Glycerol wordt ook aangemaakt door het menselijk lichaam wanneer het vetten afbreekt, bijvoorbeeld bij afvallen. De glycerol wordt omgezet in suiker, en het lichaam kan de suiker verbranden.

Smaakstoffen

Dit zijn vergelijkbare smaakstoffen die gebruikt worden bij voedingsmiddelen. Het is belangrijk te kiezen voor smaakstoffen die in PG of in VG opgelost zijn. En smaakstoffen die in olieachtige substanties opgelost zijn moeten vermeden worden. Maar die worden in Nederland ook niet verkocht bij reguliere E-sigaret winkels.  Vaak worden smaakstoffen uit natuurlijke producten gehaald worden. Er worden niet alleen tabakssmaken gebruikt. Maar ook mint, vanille, fruit, drank, koek, toetjes, snoepjes en gebak smaakstoffen worden gebruikt.

Nicotine

In Nederland is sinds februari 2015 maximaal 20 milligram nicotine per milliliter toegestaan. In het verleden werden door een kleine groep mensen zwaardere concentraties (tot 36mg/ml) gebruikt. Nicotine is NIET giftig zolang genuttigd in consumptie hoeveelheid, zoals bij normaal gebruik van de E-sigaret.  Bij hoge concentraties is nicotine wel zwaar giftig. Maar dit zijn bij lange na niet de concentraties die bij elektronische sigaretten gebruikt worden.

Nicotine is een verslavende stof. Maar wordt in e-sigaretten vaak als heel veel minder verslavend ervaren dan bij tabakssigaret gebruik. In tabakssigaretten zitten naast nicotine ook andere verslavend makende stoffen zoals MAOI´s en nicotine versneller. In tabak is nicotine daardoor hoog verslavend. In nicotine kauwgum,  nicotine pleisters of e-sigaret ervaren veel mensen nicotine als weinig verslavend. Dit merken ze meestal niet direct maar vaak enkele weken/maanden nadat ze gestopt zijn met roken. (Meer informatie hierover :  hoe zit dat nu met nicotine en verslaving aan tabak?  )

Veel mensen denken dat nicotine kankerverwekkend is. Daarvoor heeft de wetenschap geen aanwijzingen gevonden. Tabaksrook bevat heel veel kankerverwekkende stoffen, maar nicotine valt daar niet onder. Wel is het zo dat zijn er artsen die denken nicotine een remmende werking kan hebben op genezing bij kanker. Maar de onderzoeken zijn tegenstrijdig.  Om dit effect te bereiken werden bij dierenproeven enorm hoge percentages nicotine gebruikt, die niet realistisch waren voor mensen die roken of dampen. En bij onderzoeken met realistische waarden kon men deze remmende werking niet meer terug vinden. Ook vindt men bij bevolkingsonderzoek onder mensen die niet roken maar wel nicotine gebruiken geen extra overlijden en of andere rokersziekten (ook niet door hart- en vaatziekten).

Hoeveel nicotine iemand in zijn of haar vloeistof wenst is erg persoonlijk. Heel algemeen kun je zeggen dat iemand die redelijk stevig normale sigaretten rookt vermoedelijk het beste 9mg – 12 mg kan gebruiken bij overstappen naar de elektrische sigaret. Wanneer iemand zware shag of sigaretten gewend is, dan is misschien 18mg gewenst. Indien verschijnselen als misselijkheid, benauwdheid of hoofdpijn optreden dan kan het zinvol zijn om een lagere concentratie te gaan gebruiken. (En 1 nicotine leverend product te gelijk gebruiken, dus geen nicotine pleisters en e-sigaret te gelijkertijd).

Belangrijk : liever meer nicotine gebruiken en daarmee de ontwenningsverschijnselen laag houden, dan het risico lopen om te veel zin in tabak roken te krijgen, en zo terug te vallen naar roken.

Weinig stoffen die problemen kunnen geven

Waar het op neer komt is dat in vergelijking met het roken van sigaretten de elektronische sigaret weinig stoffen heeft die zwaar onveilig zijn. Zo worden de basisstof PG ook gebruikt voor verdampers voor astmapatiënten of verdampers in babykamers. Er zijn al een groot aantal onderzoeken gedaan die de damp van elektrische sigaretten onderzocht hebben. Daar komt uit dat bij normaal gebruik van een elektronische sigaret, men geen gevaarlijke stoffen vindt in de damp.

Indien met nicotine wordt gedampt, is in feite de nicotine de enige gevaarlijkste stof bij normaal gebruik. Vaak komt het er in de praktijk op neer dat dampers vrij makkelijk in nicotinepercentage minderen.

Zeer weinig voorkomende (niet gevaarlijke) verschijnselen

Een enkeling is allergisch voor PG, en krijgt jeukbultjes op de huid bij PG gebruik.  Die verdwijnen direct na stoppen met PG gebruik. Ook veroorzaakt PG bij een enkeling een gevoel van verzuurde spieren. PG wordt in het lichaam omgezet in melkzuur, en wanneer dat niet snel genoeg gebeurt dan kan dat verzuring van de spieren geven. Dit verdwijnt na stoppen met PG gebruik. De oplossing is simpel : gebruik alleen in je E-sigaret een dampvloeistof met alleenVG als basisstof.
Andere  verschijnselen zijn over het algemeen klachten die ontstaan doordat je gestopt bent met roken (zeer bekend zijn veel hoesten omdat longen geschoond worden, verborgen gebitsklachten die zichtbaar worden omdat het tandvlees betere doorbloeding krijgt)

Vergeleken met tabaksrook

Rook van tabakssigaretten bevat wel een heel groot aantal (zo´n 4000 – 6000) schadelijke stoffen in de teer die kankerverwekkend zijn. Bekende kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zijn benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en een aantal radioactieve stoffen. Koolmonoxide vervangt de zuurstof in je bloed en zorgt zo voor een slechte conditie en kan voor bloedvatvernauwing veroorzaken. Al dergelijke gevaarlijke stoffen zijn bij normaal en goed gebruik van een elektronische sigaret niet terug te vinden. Tabaksrook bevat nicotine.

De basisstof van dampvloeistof, PG en VG binden water uit de lucht zoals ook bij mist wolken ontstaan. Je inhaleert dus in feite waterdamp, met wat PG en/of VG met een smaakje.  Je kun kiezen tussen wel of geen nicotine, en het percentage nicotine zelf bepalen.

Lees ook het artikel :

nicotine-inhaler

E-sigaretten delen hetzelfde veiligheidsprofiel als Nicorette producten

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Regulatory Toxicologie en Farmacologie, bleek dat e-sigaretten een vergelijkbaar kort termijn veiligheidsprofiel hebben als Nicorette® producten.

Kan een elektrische sigaret gevaarlijke stoffen produceren?

Bij verkeerd gebruik kan een e-sigaret wel gevaarlijke stoffen produceren. Het komt er dan op neer dat de verdampertje te heet wordt en de vloeistof verbrandt, in plaats van verdampt. De geproduceerde stoffen zijn meer van dezelfde soort als sigarettenrook (en andere rook, zoals kampvuurtjes).

Bijvoorbeeld wanneer iemand een niet bijbehorende, maar een te zware batterij aansluit op een e-sigaret tankje. Dan kan het mis gaan. Het verdampertje kan dan te heet worden.

Toch is de kans klein dat iemand enorm veel verbrande damp binnen krijgt. Dit smaakt namelijk vies. En veroorzaakt hoestbuien. In de praktijk zal iemand direct stoppen met dampen.

In onderzoek bleek dat als per abuis toch nog dergelijke damp ingeademd werd de hoeveelheid schadelijke stoffen veel beperkter was dan één trekje van een normale tabakssigaret. Dit bleek ongeveer 10% te zijn van 1 trekje van een tabakssigaret. Dus zelfs verbrande dampvloeistof (wat je niet moet doen) is stukken gezonder dan verbrande tabak.

Onbekendheid van gebruik op langere termijn

Op dit moment wordt de elektrische sigaret nog maar zo´n 13 jaar gebruikt. Er zijn zeer veel aanwijzingen dat deze een heel stuk minder ongezond is dan een tabakssigaret.  Maar het blijft een feit dat er geen kennis is of er gevolgen zijn, en zo ja welke bij heel langdurig gebruik. Maar de ingrediënten zijn bekend en vrij onschadelijke. Gebruikers en wetenschappelijk onderzoek melden  positieve long- en bloedmetingen, na ziekenhuisbezoek en een sterk verbeterde conditie. De waargenomen metingen zijn dan eigenlijk altijd vergelijkbaar met mensen die gestopt zijn met roken. Omdat de elektrische sigaret wereldwijd al heel vaak op allerlei punten onderzocht is, heb ik ook bij langdurig gebruik vertrouwen in een positieve uitkomst. Zeker wanneer je het vergelijkt  met tabak roken.

Latere ontwikkelingen

Wijziging 1918 : Dit artikel is geschreven in 2015. Onderwijl is er al veel meer onderzoek gedaan. Wanneer je de echt serieuze onderzoeken bekijkt, dan gaat alles er eigenlijk steeds positiever uit zien  (maar niet wat betreft negatieve hypeberichten in de media).  Dit komt waarschijnlijk omdat de ontwikkelingen snel gaan bij de E-sigaret. Wat wel wordt vergeleken met de ontwikkeling bij de mobiele telefoon. Was een paar jaar geleden nog de inschatting dat de E-sigaret 95% minder schadelijke stoffen bevat in vergelijking met de tabakssigaret, dan verschoof dat door de jaren heen in verschillende onderzoeken naar minder 97%, 99% naar nog minder schadelijke stoffen.
Ook is er een klein meerjaren onderzoek geweest. Daar vrijwel alleen rokers beginnen met dampen, is het moeilijk om voor een lange termijn onderzoek mensen te vinden die nog nooit gerookt hebben, maar wel een aantal jaren dampen (=E-sigaretten gebruiken). Er werd niets bijzonders gevonden bij deze gebruikers. Zelfs de zwaarste E-sigaret gebruikers vertoonden geen enkel bewijs van opkomend longletsel zoals weerspiegeld in fysiologische, klinische of inflammatoire onderzoeken. Bovendien werden geen veranderingen in bloeddruk of hartslag genoteerd.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


20 reacties

  1. Ik was vorig jaar in het voorjaar gestopt en zat met deelekrische al op 4 ml, door het te mengen. Ik kreeg in de herfst heel veel stress voor een operatie en ben weer begonnen met echte sigaretten. Die smaken toch veel beter al weet ik dat het heel stom van me.

  2. Paulien, er zijn veel diverse smaken dampvloeistoffen. En ook diverse dampapparaten. Beide hebben invloed op de smaak en beleving. Ook afwisselen in smaakje door de tijd heen kan zinvol zijn.
    Ben je wel eens naar een specialistische winkel geweest, waar je ook kunt “proeven”. En verschillende smaakjes uitproberen en verschillende dampers. Dat kan soms helpen.

    Ook kan terugvallen op roken veroorzaakt worden doordat je in de stress periode op een te laag nicotinegehalte zit. En in zo´n periode weer iets hoger gaan zitten helpt.

    Soms kan het ook helpen je doel minder hoog te hebben. Sommige mensen roken, en dampen daarnaast ook. Door ook te dampen vermindert het aantal sigaretten die ze roken. Elke niet gerookte is winst.

    • hoi
      ik zit nu 11 dagen aan de nicotinepleisters dus…
      jawel gestopt met roken
      hopelijk lukt hett om vol te houden.
      in het weekend draag ik de pleister natuurlijk ook maar wil daarnaast ook alleen in het weekend dampen natuurlijk
      zonder nicotine

      vandaag mijn e sigaret binnen gekregen
      de vaporesso maar nu staat er op de verpakking
      dit product bevat nicotine
      hoe is dat nou mogelijk dat kan toch niet???

      in de bijsluiter staat
      als uw nicotine samen met dit product gebruikt kunt uw doverse symptomen krijgen raadpleeg dan een aets

      dit product is geen hulpmiddel om te stoppen met roken..
      hoe zit dit nu allemaal want klinkt nogal gevaarlijk

  3. Mijn tandarts adviseerde mij telkens te stoppen met roken ivm parodontitis. Nu ik ben overgestapt naar dampen dacht ik dat dit een gunstige invloed zou hebben op het tandvlees. Vandaag hoorde ik echter van hem dat de oliën in damp ook schadelijk zijn voor het tandvlees. Heeft hij gelijk?

    • Bedankt voor de vraag Wendy,

      Er van uitgaande dat je in een normale (web)winkel materialen koopt, dan zitten er geen olien in. Met een elektrische sigaret en dampvloeistoffen dan damp je geen olien. En ook niets dat schadelijk is voor je tandvlees. En het is zeker stukken beter dan tabak roken, wat wel een schadelijke invloed heeft op tandvlees.

      Wanneer je van roken overstapt naar e-sigaretten dampen, gaat eigenlijk bij iedereen het tandvlees vooruit. Vooral doordat je een betere doorbloeding krijgt van je tandvlees.

      Wanneer iemand stopt met roken kunnen door de betere doorbloeding, verborgen klachten tevoorschijn komen. Dit gebeurt dus ook vaak bij mensen die van roken overstappen op dampen. Eigenlijk krijgen mensen die overstappen op dampen vaak te maken met dezelfde positieve dan wel negatieve verschijnselen.

      Je kunt dus wel meer tandvleesklachten krijgen, als je al verborgen klachten had, die nu juist tevoorschijn komen. Ook op het dampforum.nu kun je lezen dat veel mensen daar last van hebben gekregen. Ik zelf trouwens ook. Maar dat schijnt hetzelfde te zijn wanneer je zonder hulpmiddel stopt met roken. Dan komen bij mensen ook die tandvleesklachten en parodontitis meer naar voren. omdat het meer zichtbaar wordt.
      Maar wanneer je dat laat behandelen zit je daarna op het goede spoor met tandvlees.

      En sorry, maar je tandarts vertelt onzin. Het is beter dat deze zich informeert voordat hij/zij zoiets zegt.

      • De tandarts heeft wel gelijk want in het merk Feellife zitten wel degelijk olien dat staat ook op het doosje aan ingredienten,Maar dit merk gaat hier uit de handel.

        • Piet ik kan dat moeilijk geloven. Ik kan me in ieder geval echt niet voorstellen dat een gerenommeerd merk dat zou doen. Wat voor soort olie is dat dan? Het woord olie wordt in Nederland trouwens erg snel gebruikt voor stoffen die geen olie zijn. Zo noemen heel veel mensen de basisstof voor dampvloestof PG ook vaak olie. En zo denken ze onterecht dat er olie in zit.

        • Bij zoeken hiernaar vind ik deze informatie :
          De Feellife e-liquids kunnen puur gebruikt worden en bestaan uit Propyleen Glycol, Glycerine, Smaakstoffen en Nicotine.
          Kijk bijvoorbeeld hier:
          http://www.rookblij.nl/feellife.e-liquids
          Dus geen olie,
          Alleen de standaard ingredienten die eigenlijk altijd voorkomen in dampvloeistof.

  4. Ik heb hier een flesje van feellife,en op het doosje staat heel klein 17 ingredienten ja 17 o.a pg en vg en dan verschillende smaken gemengd om red delicious apple te krijgen als smaak,,,Ginger oil,orange oil,nutmeg oil,alkaloid,tolu balsam,labdanum exstrakt en nog een paar stoffen,,Jammer dat ik dit moest noteren ik weet toevallig als ik een sinaasappelschil dubbel vouw en op een kaarsvlam richt ik vuur ziet en dat heet dus orange oil en dat is olie en ademen we in met dampen,geen synthetische olie maar puur natuur lijkt mij toch niet gezond.ps zou je graag de doos willen laten zien.

  5. Ik ken die feellife dampvloeistof niet, maar buiten de in dit blog beschreven ingrediënten hoeven er niets in te zitten. En dat zit er ook niet in bij de meeste merken. In ieder geval niet bij de Europese merken die ik zelf gebruik.

    Ik ben het met je eens dat puur natuur op zich geen punt is. Er zijn in de natuur natuurlijk voldoende meer of minder gezonde stoffen.

    Maar in feite is in de basis dampvloestof simpel : base VG en/of PG, met een smaakje, met eventueel nicotine. Als het 100% VG is kan het dik zijn, en kan er water of alcohol toegevoegd worden om het wat dunner te maken. Thats all…

    Als er een merk is dat er allerlei niet noodzakelijke dingen toevoegt, dan zou ik het niet gebruiken. Ook voor conserveren hoeft er niets extra´s te worden toegevoegd omdat PG en VG van zichzelf voldoende conserveren.

    Nu is Feellife blijkbaar wereldwijd gezien blijkbaar wel een groot merk. Dan zullen ze vermoedelijk niet te rare dingen er in gooien, want dat kan met 1 fout grote schade aan hun handel doen. Maar wil je echt meer weten dan zul je toch het bedrijf moeten aanschrijven.

  6. Hoi,

    in de alinea ‘Vergeleken met tabaksrook” staat volgens mij een foutje:
    “Al dergelijke gevaarlijke stoffen zijn bij normaal en goed gebruik van een elektronische sigaret terug te vinden. “

  7. Mijn man is sinds 1,5 jaar overgestapt van 1 pakje Brandaris per dag naar elektrisch roken/dampen. Letterlijk een verademing voor mij en de luchtkwaliteit in huis is aanzienlijk beter.
    Echter, de ramen en meubels krijgen snel een erg vette aanslag. Is dit normaal? Is er een manier om dit te voorkomen?

  8. Pingback : Stoptober, stoppen met roken met de elektrische sigaret

  9. Pingback : propyleenglycol, glycerine, nicotine e-sigaret damp geen toxicologische effecten

  10. Pingback : 100% VG of hoog VG% e-liquid bij allergie of gevoelig voor PG

  11. Gebruik sinds 2 maanden de e-smokerig Justfog q16c.Ben meteen gestopt met roken en damp alleen nog maar met mijn e smoker.
    Maar sinds ik nieuwe coils heb besteld 1.6 coil krijg ik constant een brandsmaak ,lijkt of hij doorgebrand is.
    Heb in zeer korte tijd al 5 stuks kunnen weggooien.met de coil die bijgeleverd was bij de startersset had ik dat niet,alleen weet ik niet of het dezelfde was,of dat het nu aan de vloeistof ligt of misschien een combinatie van.
    De vloeistof die ik nu gebruik is 50% PV 50%VG
    Wil niet meer terug naar mijn gewone sigaret ,maar ben dus bang dat als die branderige smaak zo blijft dat ik er weer een opsteek!,

  12. Dankjewel voor dit artikel over dampen. Het is fantastisch dat deze mogelijkheid bestaat. Ik rookte tien jaar en ben overgestapt op e sigaretten. Nu is mijn conditie weer beter, ik heb geen last meer van aften en ik ben stukken minder vaak verkouden.

  13. `ja je moet je meubels er ook niet mee insmeren ( het is om op te roken ) hahahahaha

  14. Goed stuk,

    Het is niet perfect maar het is in ieder geval een stuk minder schadelijk dan “echt” roken.

    Groet, Felix

  15. Stoppen met roken is niet makkelijk. Het is geen verslaving het is gedrag. Ik ben gestopt met behulp van https://nustoppen.nl niet goedkoop maar wel effectief

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org