Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

sigaret

Lichtere sigaretten gezonder of helpen bij stoppen met roken?

| 2 reacties

Wat is er lichter bij lichtere sigaretten? Zijn ze gezonder? Kunnen ze helpen als je wilt stoppen met roken?

Lichtere sigaretten kan slaan op nicotine of teer

teer-10mg-0-8nicotine-10mg-koolmonoxideLichtere sigaretten kan slaan op de hoeveelheid nicotine en/of de hoeveelheid teer zijn.  Op de verpakking van sigaretten is vermeld hoeveel nicotine en teer een sigaret bevat.

Teer
Teer bevat de schadelijke kankerverwekkende en radioactieve stoffen die gevaarlijk en ongezond zijn.

Nicotine
Nicotine is niet kankerverwekkend, en is in verhouding weinig ongezond. Het is zelfs als alleenstaande stof voor de meeste mensen nauwelijks verslavend. Nadeel is dat nicotine in rook van een tabakssigaret wel erg verslavend is. Want in tabaksrook zitten een tiental andere verslavend makende stoffen en een nicotineversneller. En dat hele complex van stoffen samen met nicotine is erg verslavend in tabaksrook.

Koolmonoxide
Koolmonoxide is erg ongezond voor hart, bloedvaten en zorgt voor slechtere doorbloeding van je alle organen in je lichaam. Koolmonoxide is een gas dat bij verbranding ontstaat.

Lichtere sigaretten gezonder?

Lichte sigaretten bevatten dus minder teer en nicotine. Maar zijn ze daardoor minder schadelijk dan normale sigaretten? Het blijkt dat mensen die lichte sigaretten roken op een andere manier roken. Waargenomen wijzigingen in rookgedrag zijn:

  • Meer roken
  • Dieper inhaleren
  • Meer trekjes per minuut nemen
  • De sigaret tot het eind toe oproken
  • Het filter er af halen

Het gevolg is dat de hoeveelheid nicotine en teer die een roker binnenkrijgt niet minder wordt. Hierdoor wordt een mogelijke gezondheidswinst teniet gedaan.

De reden dat gebruikers van lichte sigaretten anders gaan roken is omdat de behoefte aan nicotine, maoi´s en andere op nicotine lijkende verslavende stoffen blijft bestaan.

Gezondheidswinst door gebruik van lichte sigaretten is er nauwelijks. Dat komt omdat het gevaar in de teer zit, en bij meer roken wordt dat alsnog in ruime mate geïnhaleerd.  De gevaarlijke stoffen worden veroorzaakt door het verbrandingsproces. Ook andere verbrandingsprocessen, zoals een kampvuurtje of andere brand, veroorzaken vergelijkbare schadelijke stoffen als in teer zitten.  Zou je veilig willen roken, dan zou er een filter moeten bestaan waar de teer uitgefilterd wordt. Of je zou een sigaret moeten hebben die geen teer vormt, dat laatste zou een sigaret zonder verbranding moeten zijn.

Omgekeerd effect

Voor sommige mensen betekent het roken van lichtere sigaretten zelfs meer teer en koolmonoxide, doordat ze meer sigaretten gaan roken en dieper gaan inhaleren.

Sigaret zonder teer

Voor de verslaafde roker zou de oplossing zijn: een sigaret die geen teer bevat maar waarmee je wel nicotine binnenkrijgt. Want mensen roken vanwege de nicotine maar gaan dood of worden ziek door de teer en koolmonoxide.

Een nicotine inhaler of een elektrische sigaret komt dicht bij de wens voor een sigaret zonder teer en koolmonoxide. Er wordt gewerkt met damp waar nicotine in zit. Er wordt geen tabak verbrand en daardoor er is geen teer en is er geen koolmonoxide.

– – –

Persoonlijke noot: toen ik nog verstokt roker was, meende ik ook dat ik gezonder kon roken met lichtere sigaretten.  Het gevolg was dat ik steeds meer sigaretten ging opsteken, en uiteindelijk pakweg 50% meer sigaretten ging roken.

Uiteindelijk heb ik na 40 jaar roken gekozen voor een sigaret zonder teer, en ben een  elektrische sigaret gaan gebruiken. De overstap ging verhoudingsgewijs een stuk makkelijker dan voormalige stoppen met roken pogingen.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

  1. Hoeveel nicotine en teer bevat mademoiselle sigaretten

  2. Hoeveel teer bevatten de sigaretten CK en Silkcut?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org