Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Liever vapen dan kankerverwekkende sigaret zegt kankerspecialist

| Geen reacties

Dat is te lezen bij knack.be. De specialist is Filip Lardon, Kankerspecialist en vicerector UAntwerpen.

Filip Lardon

Filip Lardon

Belangrijkste hierover in dit artikel is : Als je aanneemt dat de extreem verslavende nicotine vrij te koop moet blijven (die discussie kan je ook aangaan), kan je je tegelijk afvragen of er geen minder dodelijke alternatieven zijn om nicotine toe te dienen. En ja, die zijn er. Eén van die mogelijkheden is de e-sigaret of vape. Terwijl je bij een echte sigaret tabak verbrandt, zal je bij een e-sigaret een vloeistof verdampen. Het is inmiddels duidelijk dat de e-sigaret weliswaar ongezond blijft, maar zeker minder schadelijk is dan de tabakssigaret. 

Verder is de expert het meest bang voor het grote aantal jongeren dat vapen uitprobeert. Dat laatste is zeer zeker te begrijpen. Maar toch zou ik als ouder liever hebben dat mijn kind een e-sigaret neemt in plaats van tabak gaat roken. Want feit is dat e-sigaretten MINSTENS 95% minder schadelijk zijn dan tabak roken, en uit diverse onderzoeken zijn er aanwijzingen dat de e-sigaret nog heel veel beter scoort DAN DIE 95%.

Verder is de Expert blijkbaar bang voor het zeer verslavende nicotine. Hij vergeet daarbij te vermelden dat juist tabak roken zeer verslavend is. En dat uit onderzoeken blijkt dat de nicotine in andere vormen dat heel veel minder is. Vermoedelijk is tabaksrook ook zeer verslaven door de MAOI‘s en vermoedelijk ook andere stoffen die met de nicotine gecombineerd worden.

Verder is het nooit de Vape-industrie geweest die zich op kinderen gericht heeft. Dat is een industrie die ontstaan en ontwikkeld is door rokers die wilde stoppen met roken, en die gericht is op volwassen. Maar juist de tabaksgiganten zijn (later) ook op deze markt terecht gekomen, en hebben zich o.a. gericht op kinderen.

Er zal altijd een groep kinderen zijn die de e-sigaret zullen uitproberen, net zoals dat bij roken zo is. De meeste rokers zijn toch echt (heel) jong begonnen. Ik weet dat ik zelf een van de laatsten in mijn klas was en ik was toen 16 jaar oud (jammer genoeg er toch ingetrapt). Gelukkig is het veel makkelijker om te stoppen met de e-sigaret. En ook al stop je niet, je doet jezelf nooit de schade aan die rokers zichzelf aandoen.

Het hele stuk is te lezen op knack : ‘Vapen als verboden vrucht? Tieners trappen vandaag in de val van de rookvrije alternatieven

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org