Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Moet je je druk maken om formaldehyde in sigaretten of e-sigaret? Of wat je lichaam zelf aanmaakt?

| Geen reacties

Formaldehyde is een natuurlijke stof die eigenlijk altijd aanwezig is in de lucht, en wordt gemaakt door je lichaam zelf. Je ademt  kleine hoeveelheden formaldehyde uit. Formaldehyde is bij kamertemperatuur een kleurloos gas, het is oplosbaar in water.

Formaldehyde wordt gebruikt in onder andere spaanplaten, MDF, UF-isolatie en textiel als kleding, gordijnen, vloerbedekking en vitrages. Maar ook in verven en speelgoed.  Een grote oorzaak van aanwezigheid van formaldehyde gas is het ontsmetten van zeecontainers uit lage lonen landen. Hiermee wil men voorkomen dat ziekten en/of insecten meegevoerd worden. Andere bronnen van formaldehyde in huis zijn gasfornuizen en geisers, een brandende open haard, brandende kaarsen, lichaamsverzorgingsartikelen als shampoo, haarversteviger, nagellak, parfum, tandpasta en de rook van tabaksproducten. In de buitenlucht is formaldehyde aanwezig dat voor een groot deel afkomstig is van gemotoriseerd verkeer.

Formaldehyde e-sigaret is minder dan 24 uur in huis verblijven

Elk huis produceert formaldehyde. Daarvoor is een veilige grens ingesteld door de Wereld Gezondheids Organisatie die aangeeft hoeveel je daarvan in 24 uur via ademen binnen mag krijgen. Bij normaal gebruik van e-sigaretten ligt het niveau formaldehyde stukken lager dan deze grens, en is pakweg een derde lager.  De rook van tabaksrook bevat daarentegen pakweg 100 maal hogere concentratie formaldehyde als de damp van elektrische sigaretten.

formaldehyde-indoors

Er zijn ook andere onderzoeken geweest waarbij  totaal geen formaldehyde gevonden werd bij normaal gebruik  van de elektrische sigaret. De kans is dus klein om met e-sigaret gebruik extra formaldehyde binnen te krijgen. En de enige keer dat er wel extra is gemeten was dat dat enorm weinig. En ligt dit ruim binnen alle veiligheidsgrenzen die  de WHO bepaald heeft. Je kunt er van uit gaan dat je binnenshuis door huis en huisraad veroorzaakt veel meer inademt. Bij veel tabak roken beland je wel snel boven de veilige grens door de WHO bepaald.

Gevolgen voor de gezondheid

Formaldehyde is een onzichtbaar giftig gas met een prikkelende geur bij hoge concentratie. Formaldehyde kan ogen en luchtwegen irriteren en soms hoofdpijn veroorzaken. Bij langdurige blootstelling aan een hoge concentratie kan het kankerverwekkend zijn. Maar dan praat je over werkomstandigheden waar mensen continue er mee werken, zoals bijvoorbeeld balsemers. Voor gangbare blootstelling is het kankerverwekkend zijn laag, en misschien wel nihil.  Want dit is alleen aangetoond bij mensen die vanuit hun beroep en bij dieren die blootgesteld werden aan hoge concentraties gedurende langere tijd. Het betreft dan kanker die achter de neus ontstaat. Waarbij in onderzoeken muizen geen kanker kregen, maar de ratten wel.

Mensen die balsemen als beroep hebben en studenten medicijnen zie je echt niet elke dag omvallen door gebruik van deze stof. En ook ikzelf heb vele jaren geleden zonder speciale beveiliging regelmatig tijdens mijn biologie studie regelmatig gewerkt met in formaline (=formaldehyde opgelost) geprepareerde dieren.  En heb er niets aan over gehouden, en daar ook niets van gemerkt bij mijn medestudenten.  Belangrijk is om de gevolgen goed duidelijk te krijgen met onderzoeken onder de bevolking.

Geen paniek, formaldehyde is al aanwezig in je lichaam. Je lichaam maakt het zelf!

Je krijgt niet alleen formaldehyde binnen elke keer dat je vruchtensap drinkt, het is al aanwezig in je lichaam. Je  lichaam maakt een zeer kleine hoeveelheid er van aan het omdat je het nodig hebt.  Want formaldehyde is een belangrijk metabolisch tussenproduct dat aanwezig is in alle cellen van je lichaam. Bij elke uitademing adem je dus ook een heel kleine hoeveelheid formaldehyde uit.

Formaldehyde wordt in het lichaam  snel  omgezet in formaat, dat wordt afgebroken door het normale stofwisselingsproces. Via uitademen en via de nieren wordt formaldehyde uiteindelijk door het lichaam uitgescheiden.

Wat gebeurt er als je een heleboel vruchtensap drinken? De halfwaardetijd (de tijd die nodig is voor de helft van iets “verdwijnen”) van formaldehyde is ongeveer één minuut. Dit betekent dat na vijf minuten, 97 procent formaldehyde is verdwenen, en 99,9 procent na 10 minuten.

Je kunt formaldehyde nooit volledig vermijden. De meeste formaldehyde in de lucht is afkomstig van uitlaatgassen. Maar ook een ongerept bos is er niet vrij van, omdat het een van de vluchtige stoffen is die bomen afgeven. Volgens het tijdschrift Chemical Reviews, is in de bossen in Duitsland, Portugal en in de Amazone, de concentratie niet anders dan wat gevonden wordt in een oud huis. En hoog in de Alpen is de concentratie ongeveer 10 maal lager dan die in het bos.

Over het algemeen is de blootstelling aan formaldehyde binnen hoger dan buiten. Dit is voornamelijk te wijten aan de bronnen er van in huis en de lage luchtverversing van het binnenmilieu.

Gepensioneerde, board-gecertificeerd, PhD toxicoloog Frank Schnell, beweert zelfs dat Formaldehyde jaren geleden vanwege politieke redenen als gevaarlijk en kankerverwekkend is verklaard.

Meer informatie:
http://acsh.org/news/2016/02/25/stuff-you-didnt-know-about-formaldehyde/

Het carcinogene effect van formaldehyde werd duidelijk aangetoond in studies met dieren,  maar de epidemiologische studies bij de mens maakten nog geen formele conclusies mogelijk. Het IARC rangschikte formaldehyde tot 2004 in groep IIa (waarschijnlijk carcinogeen). In Juni 2004 besloot een internationale werkgroep van experts om op basis van de bestaande epidemiologische studies formaldehyde in groep I te plaatsen, dus carcinogeen voor de mens (IARC, 2005).  Op basis van epidemiologische gegevens brengt blootstelling aan formaldehyde bij lage concentraties (0,3 mg/m3) geen verhoogd risico op kanker met zich mee (Commissie WGD).

De Duitse DFG heeft een MAK-waarde van 0.37 mg/m3 (8 uurs gemiddelde) voorgesteld en formaldehyde geclassificeerd in carcinogeniteits groep 4, wat betekent dat de genotoxiciteit geen of alleen een ondergeschikte rol speelt.  De huidige bestuurlijke MAC-waarde (Maximaal Aanvaarde Concentratie) voor formaldehyde in Nederland is 1.5 mg/m3. De Europese Unie formaldehyde geclassificeerd in categorie 3, verdacht kankerverwekkend voor de mens.

Tips

  • Zorg voor goede doorluchting van je huis
  • Rook geen tabak in huis
  • Planten in huis kunnen formaldehyde-gassen uit de lucht verwijderen. Ideale planten hiervoor zijn onder andere de dracaena, spathiphillum, alloë, dwergpalm, ficus robusta, chlorophutum comosum, of sanseveria’s.

Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org