Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

nicotine

Nicotine en verslaving – artikelen en wetenschappelijke studies (addiction research)

| Geen reacties

Studies hebben aangetoond dat geen enkel nicotine vervangende therapie – kauwgom, inhalers, pleisters – verslavend is,” zei Professor Peter Killeen. “Nicotine is niet verslavend. Dus wat is er aan de hand?” Professor Peter Killeen is Emeritus hoogleraar psychologie aan de Arizona State University en houdt zich bezig met Behavioral Neuroscience.

Meer oorzaken tabaksverslaving

De oorzaak van verslaving bij tabak roken is het inhaleren van monoamine oxidase remmers of MAO-remmers, samen met nicotine. Terwijl nicotine de afgifte van dopamine beïnvloedt, ofwel het ‘beloning hormoon “dat emoties en beweging beïnvloedt, helpen MAO-remmers bij het reguleren van dopamine niveaus.

Verder zijn er nog minimaal 5 andere stoffen bekend die vrijkomen bij het roken van tabak en verslavend zijn. Ook wordt een nicotine opname versneller (amoniak) in tabak toegevoegd, die zorgt dat de nicotine op een verslavender makende manier wordt opgenomen in het lichaam. Acetaldehyde is een bekende stof die  tabaksrook verslavender maakt. Door tabaksproducenten toegevoegde tabaksadditieven zoals suikers, sorbitol en glycerol produceren bij het verbranden van de tabak aceetaldehyde, dat in de sigarettenrook vrijkomt.

Het is dus belangrijk onderscheid te maken tussen een verslaving aan nicotine “alleen” en nicotine die mensen binnen krijgen via tabak roken.

Hiernaar is onderzoek gedaan. Maar hierover zijn ook enorm veel verklaringen op diverse Fora hierover te lezen van mensen die  gestopt zijn met roken met behulp ven de elektrische sigaret. Uit alles blijkt dat nicotine voor hen weinig verslavend is. Of zelfs voor een grote groep  helemaal niet verslavend werkt.  Terwijl deze mensen juist wel jarenlang verslaafd zijn geweest aan tabak roken. Er is een kleine groep mensen die meldt wel verslaafd te zijn aan nicotine. Dat blijft ook na overstappen op een elektrische sigaret. Maar deze mensen gaan meestal wat relaxter met hun e-sigaret om, dan met hun rookverslaving. En lukt het hen meestal makkelijker om de elektrische sigaret een tijdje opzij te laten liggen. Vaak na jaar of paar jaar gebruik, gaan ook zij minderen in nicotine gehalte. Dat roept de vraag op welk deel gewoonteverslaving is en welk deel nicotineverslaving.

Ook de Britse BBC arts Michael Mosley, die nooit gerookt had, lukte het niet zichzelf verslaafd te maken aan nicotine. Hij gebruikte elektrische sigaretten met nicotine gedurende een maand. Na stoppen had hij geen enkele behoefte aan nicotine. In onderzoeken met muizen of ratten blijkt het ook niet mogelijk deze aan nicotine verslaaft te maken.

nicotine-opname-roken-1e-2e-generatie-e-sigaret

Het verslavingsgebonden effect van nicotine heeft gedeeltelijk te maken met de snelheid waarop de stof het beloningscentrum kan stimuleren. Ammoniak in tabaksproducten bevordert de opname van nicotine, waardoor dit binnen 30 seconden de hersenen bereikt en binnen 5 minuten de piekwaarden in het bloed worden bereikt . Bij dampen liggen deze waarden anders, waar het 35 minuten kan duren voordat de nicotine in het bloed de piekwaarden heeft bereikt, en waar aannemelijk maar nog niet onderzocht, dit minder snel de hersenen bereikt.
(Ioakeimidis N, Vlachopoulos C, Tousoulis D. Efficacy and Safety of Electronic Cigarettes for Smoking Cessation: A Critical Approach. Hellenic J Cardiol. 2016 Jan-Feb;57(1):1-6)

Dit principe werkt dus in combinatie met de MAOI´s die in de rook van tabakssigaretten zitten.

Studies en artikelen over nicotine


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org