Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Nicotinevergiftiging, meestal door combinatie van nicotinebevattende stopmiddelen

| 1 reactie

Raadpleeg altijd een arts bij een nicotinevergiftiging bij twijfel.

Een nicotinevergiftiging loop je niet zo snel op. Een reden kan zijn doordat je twee bronnen gebruikt die er voor zorgen dat je nicotine binnen krijgt. Bijvoorbeeld door het gebruik van meerdere stop met roken alternatieven die nicotine bevatten.

Bij een gemiddelde sigaret wordt ongeveer 2 mg nicotine geabsorbeerd. Grote hoeveelheden nicotine (50-100 mg) kunnen schadelijk zijn. Kinderen zijn een stuk gevoeliger omdat zij een kleiner lichaam hebben.

Nicotine kan ook door de huid opgenomen worden. Dat gebeurt vrij langzaam. Bij morsen van e-sigaret vloeistof op het lichaam kunt u het beste dit met warm water goed afspoelen. Door de relatief lage doses in deze vloeistoffen, en direct afspoelen en langzame opname zal op deze wijze niet zo snel een overdosis plaats vinden.

nicotine

Te veel nicotinepleisters of nicotinekauwgum

Een teveel aan nicotine in het lichaam kan gebeuren wanneer mensen stoppen met roken en te veel nicotinepleisters of nicotinekauwgum gebruiken. Als iemand daarnaast ook weer (intensief) gaan roken, kan dit voor te veel nicotine in het lichaam zorgen.

Nicotine niet kankerverwekkend

Het is door onderzoeken nooit aangetoond dat nicotine kankerverwekkend is. Roken van tabak veroorzaakt kanker door de andere stoffen die in de rook aanwezig zijn. Nicotine kan wel de vernietiging van ongewenste cellen in het lichaam vertragen. Sommige van dergelijke ongewenste cellen zouden zich tot kankercel kunnen ontwikkelen. Normaal gesproken kunnen deze beschadigde cellen in een vroeg stadium worden vernietigd door het lichaam.

Nicotine is niet goed voor hart en bloedvaten. Bij een tabakssigaret zijn naast nicotine ook andere stoffen die slecht zijn voor hart en bloedvaten. Ook zijn een hoop andere stoffen in een tabakssigaret kankerverwekkend.

Milde nicotinevergiftiging

Bij een milde nicotinevergiftiging kun je duizelig en misselijk worden. Iemand die niet rookt kan dit krijgen door het roken van één sigaret. Krijg je alleen door veel consumptie goederen met nicotine te gebruiken. Bijvoorbeeld door heel veel te roken, of veel roken te combineren met bijvoorbeeld nicotine pleister.

Zware nicotinevergiftiging

Nicotine vergiftigingen die dodelijk zijn, worden niet “per ongeluk” veroorzaakt door consumptie goederen zoals sigaretten, e-sigaret vloeistof of nicotine bevattende rookstopmiddelen (nicotine pleister, nicotine kauwgum en dergelijke).  Daarvoor is de dosis nicotine in deze consumptiegoederen te laag.

Mensen die aan nicotine overlijden komen dan ook niet veel voor.  Want vloeistoffen met zeer geconcentreerde dosis nicotine oplossingen worden fabrieksmatig gebruikt. Of het zijn zware concentraties die gebruikt worden als insectenverdelgingsmiddel. Niet voor consumptie.

Daarnaast is het eigenlijk onmogelijk om alleen via de longen (sigaret /e-sigaret) een zware overdosis te krijgen.   Dat zou dan op andere wijze moeten gebeuren. Een dodelijke dosis via opeten/opdrinken komt ook nauwelijks voor. Omdat je lichaam het voor het echt misgaat alles al uitkotst.

Een zware vergiftiging ontstaat meestal door het nuttigen van nicotine. Dit kan eventueel gecombineerd het inhaleren van nicotine zijn.

 • hoofdpijn
 • angst
 • depressie
 • Overmatig zweten, zweterige handpalmen en voeten
 • Slapeloosheid
 • paniekaanvallen
 • Verhoogde bloeddruk
 • hoge hartslag
 • hartkloppingen
 • duizeligheid
 • Tintelingen in rug en hoofd
 • diarree

De gegevens voor deze tekst komen komen van bronnen als klinieken en wikepedia.

Achtergrond informatie :
How much nicotine kills a human? Tracing back the generally accepted lethal dose to dubious self-experiments in the nineteenth century

Gerelateerd :
Video over nicotine en nicotineverslaving


E-sigaret Starter sets, Damp vloeistoffen, Batterijen, Onderdelen en Opberg etuis


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

 1. Heb drie sprays van 1 mg nicotine per keer en e smoker heb ik nu te veel

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org