Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Nicotinevrije sigaret gevaarlijker dan gewone sigaret of tabak

| 6 reacties


De nicotinevrije sigaret is eigenlijk een gewone sigaret maar met weinig nicotine.  Alle gevaarlijke stoffen die te vinden zijn in een “normale” tabakssigaret zijn ook te vinden in de nicotinevrije sigaret. En een roker daarvan loopt daardoor nog net zo veel kans op het krijgen van kanker, hartziekten of andere ziekten die roken bevordert.

Dit zijn sigaretten en shag met genetisch gemodificeerde tabak. Deze zijn niet volledig nicotinevrij.  De nicotineafgifte is ongeveer 5% van de hoeveelheid in reguliere tabak . De afgifte van teer en ander schadelijke  stoffen en koolmonoxide is hoog  en vergelijkbaar met gewone tabak.

Wat is het gevaar?

De gevaarlijke stoffen van een sigaret ontstaan bij de verbranding, en het inademen van rook.  Daarin is de nicotinevrije sigaret niet anders dan een gewone sigaret. Bij beide krijg je teer, kankerverwekkende stoffen, radioactieve stoffen, koolmonoxide en formaldehyde binnen. Ook Dr. M. Roy Schwartz van de Amerikaanse Medical Association waarschuwt dat een “nicotinevrije sigaret” even schadelijk is als een “normale” sigaretten.

Zou je gezonder willen dan lijkt een light sigaret nog beter. Die produceren minder rook maar bevatten nog wel nicotine. Hoewel mijn persoonlijke ervaring is na overstappen, dat ik meer er van ging roken.

In  een studie is aangetoond dat nicotinevrije en sigaretten met weinig nicotine even kankerverwekkend en schadelijk zijn als reguliere sigaretten : ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18599178

Nicotine vrije sigaret in feite omgekeerde als e-sigaret

Nicotine vrije sigaret : wel de schadelijke stoffen, niet de vrijwel onschadelijke nicotine
Elektrische sigaret: optioneel de vrijwel onschadelijke nicotine, niet de schadelijke stoffen

Simpel gezegd: Nicotine is nu juist niet de stof waaraan je dood gaat, aan de rest wel.

Doel nieuwe kopers vinden in een afnemende markt

De nicotinevrije sigaretten zijn ontwikkeld door het Amerikaanse biotechbedrijf 22nd Century Group inc. Dit bedrijf probeert nieuwe kopers te bereiken in een markt waarin het aantal tabak rokers afneemt.
Op een kritisch moment worden ze extra onder de aandacht gebracht en probeert men de markt uit te breiden: in januari, de tijd waarin mensen starten met goede voornemens als het stoppen met roken.

Eigen ervaring met nicotine vrije of nicotine arme sigaretten

In nicotine vrije sigaretten zit een klein beedje nicotine. Ik ben ooit overgestapt op teer en nicotine arme sigaretten (light sigaretten), met het idee dat dit gezonder moest zijn. Maar dit had juist als effect dat ik veel meer sigaretten ging roken. Vermoedelijk om toch voldoende nicotine en ander verslavend makende stoffen die in de teer zitten (b.v. MAOIs en andere op nicotine lijkende stoffen) binnen te krijgen. Dit betekende dus dat ik ook meer teer, dus meer schadelijke stoffen binnenkreeg.

Sigaret rokers willen naar een bepaald niveau nicotine

Wanneer sigarettenrokers een tijdje niet gerookt hebben zakt het nicotineniveau in hun lichaam.  En krijgt de roker trek aan een sigaret.  Die trek blijft totdat het nicotineniveau een bepaalde hoogte bereikt heeft. Daarna  hoeft de roker weer een kort tijdje niet te roken. Maar door opnieuw het dalen van het niveau ontstaat de trek aan een sigaret weer, enz.

Sigaretten met een laag nicotine niveau zoals nicotinevrije sigaretten, veroorzaken vaak dat een roker juist veel meer gaat roken.  Omdat er meer sigaretten nodig zijn om het nicotineniveau te bereiken dat de trek over gaat.

Ook onderzoek toont aan dat de nicotine vrije sigaretten niet helpen bij het stoppen met roken:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16492107
Na een korte tijd van onthouding vallen de ex-rokers in het onderzoek even vaak terug in hun rookverslaving na het roken van een nicotinevrije sigaret als van een gewone sigaret.

Marcel Pieterse, onderzoeker rookgedrag bij de Universiteit Twente zegt: „Mensen kunnen dan zelfs méér gaan roken.  Stel, iemand rookt een paar nicotinevrije sigaretten, maar mist toch de nicotinekick. Dan kan de behoefte opkomen om daarna ook nog eens ‘gewone’ nicotinesigaretten te roken. Een groot risico”.

Amerikaanse wetenschappers schreven in het tijdschrift Preventive Medicine: “Wanneer rokers onterecht geloven dat nicotine kanker veroorzaakt, kan dit rokers ontmoedigen om over te stappen naar veiliger nicotine-bevattende alternatieven (als e-sigaret, nicotine pleister of nicotine kauwgum). Dit kan ook als gevolg hebben dat niet-rokers gaan experimenteren met tabaksprodukten met lage nicotine, omdat ze geloven dat het risico op kanker klein is.”

Wat wel kopen?

Wil je een nicotine vrije sigaret dan gaat de voorkeur naar een elektrische sigaret.  Zelfs een e-sigaret met nicotine is pakweg 99% gezonder dan een sigaret waarbij je rook door verbranding binnen krijgt. Juist verstokte rokers kunnen met behulp van een e-sigaret met een hoger nicotinepercentage makkelijker stoppen met roken.  En ook dat is 99% gezonder dan doorroken.

In Engeland doet men zeer veel en al zeer lang onderzoek naar de e-sigaret. Op hun uitgebreide kennis gebaseerd hebben de Britse regering en gezondheidszorg en artsenvereniging besloten de e-sigaret als officieel rookstopmiddel in te voeren. Het wordt hoog tijd dat dit in Nederland ook gebeurt.

Lees ook :

Nicotinevrije sigaret sigaret erg gevaarlijk voor jongeren

Nicotinevrij en nicotine arm klinkt veel gezonder. En wordt daardoor interessanter voor jongeren om uit te proberen.  De schrijfster van dit stuk herinnert zelf nog dat wij zogenaamde nicotine en teer arme sigaretten  kochten in de schooltijd, met dezelfde argumenten. Met als gevolg een jarenlange verslaving.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


6 reacties

  1. Ik zou er voor willen pleiten om niet de e-smoker aan te raden. Ik vind het destijds ook een goed idee om middels een e-smoker te stoppen met roken. Dacht ik….. Wat een ellende om daarna van het e-smoken af te komen. Net zo verslavend, zo niet nóg verslavender, dan een gewone sigaret. En velen die zo’n e-smoker gebruiken, hebben het idee gezond bezig te zijn, want mijn rookt immers niet meer. Kul natuurlijk. Je bent minder slecht bezig, dat is wat anders. Althans, dat denken we dan, want we weten nog steeds niet wat de e-smoker nou daadwerkelijk doet.
    Ik ben nu 4 weken gestopt met de e-smoker, maar heb nog veel trek. Mijn advies: wil je stoppen met roken, ga dan niet op zoek naar een alternatief, maar stop ‘gewoon’ met roken.

    • Zo snel kom je niet van het tabak roken af, in 4 weken. Een e-sigaret is een enorm goed hulpmiddel maar het is geen tovermiddel. Ook andere hulpmiddelen pretenderen niet dat je ze maar 4 weken moet gebruiken. En ook zonder hulpmiddel niet. Dat komt doordat de tabaksverslaving gewoon erg groot is. Je moet stoppen met minstens 17 verslavende stoffen, waarbij een aantal lang doorwerken. Er is geen reden om een e-sigaret als hulpmiddel af te raden. Beijk SVP de wetenschappelijke onderzoeken daarover, want tabak roken is enorm slecht.
      Het is echt niet voor niets dat in Engeland de regering en de gezondheidszorg E-sigaretten als officieel rookstopmiddel geaccepteerd hebben. In Engeland wordt het meest uitgebreid, en meest langdurig onderzoek daarnaar gedaan.
      En advies tot afraden is niet goed. En als mensen gewoon konden stoppen zonder hulpmiddel, dan hadden ze dat allang gedaan.

      Wanneer je stopt met de E-sigaret, kun je je beter de eerste maanden niet druk maken om ook daarmee te willen stoppen. Je krijgt de gevaarlijke stoffen in rook niet meer binnen. En kunt rustig de tijd nemen af te bouwen met de e-sigaret als je daar aan toe bent. En snel afbouwen of sowieso afbouwen is gewoon geen extreme noodzaak. Want je krijg al die ziekmakende stoffen van rook al niet meer binnen.

  2. Wat een ongeloofelijk slechte argumenten om een nicotinevrije siggaret af te raden. Dan snap je weinig van het idee er achter. De grote meederheid die wil stoppen met roken zal niet overgaan naar e-siggaretten. Damp is namelijk niet vergelijkbaar met echt roken zullen de meesten beamen. Het belangrijkste is om de verslaving weg te nemen en een nieuwe generatie rokers te voorkomen, daar lijkt hier helemaal aan voorbij te gaan. De e siggaret is tevens voor vele jongeren een begin middel vanwaar ze overstappen op een normale siggaret. Een siggaret zonder nicotine zal juist niet verslavend zijn en dit gevolg tegen gaan en voor stoppers wel de voldoening van de gewoonte vervangen.

    • Lees SVP wetenschappelijke onderzoeken. Wat jij hier beweert staat werkelijk naast de grote hoeveelheid zaken die door grote hoeveelheid onderzoeken aangetoond zijn.
      E-sigaretten zijn totaal geen middel waar jongeren mee overstappen. 98% van de gebruikers zijn namelik (ex)-rokers. Uit onderzoeken blijkt juist dat er door e-sigaretten juis minder jongeren overstappen naar tabak roken. Jongeren experimenteren wel met e-sigaretten maar hoofdzakelijk zonder nicotine. En houden ze juist bij tabak roken weg.
      stoprokenvandaag.nl/jongeren-en-tieners/research-jongeren-en-e-sigaret-gebruik/
      http://www.stoprokenvandaag.nl/jongeren-en-tieners/

      Damp is totaal iets anders als rook. Ik raad je aan je hierin eens goed te verdiepen en niet zomaar dingen te gaan roepen.
      stoprokenvandaag.nl/stop-met-roken/ingredienten-dampvloeistof-elektrische-sigaret/
      De zogenaamde sigaretten zonder nicotine, bevatten wel nicotine. En juist in tabaksrook is nicotine erg verslavend (in tegenstelling van de andere vormen waarin het minder verslavend is). En verslaafden roken net zo lang tot hun drempel bereikt is, en als ze daar meer sigaretten voor nodig hebben, roken ze meer.
      Ik zou maar eens gedegen artikelen, ondersteund door de wetenschap, zoals bijvoorbeeld op deze website, gaan lezen.
      Je kunt beter voldoende vrijwel onschadelijke nicotine “nuttigen” dan de gevaarlijke stoffen die in rook zitten.

  3. Je zegt dat de nicotinevrije sigaret met weinig nicotine voor jongeren is zodat jongeren niet gaan roken. Ik snap niet dat je dan wel verslavende sigaretten wilt handhaven, die uitlokken dat je er snel veel van gaat roken om je nicotineniveau aan te vullen. Daarnaast mogen van jou jongeren blijkbaar wel blootgesteld worden aan de andere 16 verslavende stoffen die in tabaksrook zit???
    En de bestaande rokers dan? Laten we hopen van niet, want die zullen ook er veel meer door gaan roken. Men heeft namelijk aangetoond dat verslaafde rokers, net zo lang een peuk opsteken totdat in hun bloed een bepaald nicotine niveau bereikt is.

    E-sigaret is voor jongeren eerder een way-out van roken, dan dat ze gaan roken, geeft al het onderzoek aan.

    wie gebruiken e-sigaretten

    Een weinig bevattende nicotine sigaret zal nog steeds verslaving opleveren. Omdat er veel meer verslavende stoffen in tabaksrook zit. Waarbij de MAOI´s in tabaksrook veel verslavender worden beschouwd de laatste jaren in vergelijking met nicotine.

    Al met al moet je gewoon niets van doen willen hebben met tabak wat verbrand wordt. Want de verbranding veroorzaakt de schadelijkheid. En de te meer verbranding des te meer schadelijkheid. Stop je minder van de verslavende stoffen er in, dan zal men meer er van gaan gebruiken om de kick er van te krijgen. Dus schadelijker.

    Voor stoppen met roken is de e-sigaret een weinig schadelijk effectief hulpmiddel gebleken onderwijl. Het is niet voor niets dat de Britse regering en gezondheidsorganisaties en artsenorganisatie de e-sigaret als officieel rookstopmiddel geaccepteerd hebben en aanbevelen. Per slot van rekening doet men in de UK daar al jarenlang heel uitgebreid onderzoek naar.

  4. Pingback : Na rede FDA tabakswet Amerika daling Philip Morris Aandelen

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org