Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

nicotine-kauwgum

Onderzoek rokenstopproducten onder patiënten apotheken

| 2 reacties


Gegevens over rookgewoonten, eerdere pogingen om te stoppen met roken en het vroegere en huidige gebruik van over de toonbank en voorgeschreven rookstop producten werden anoniem verzameld.   De enquête was anoniem.  Hiervoor gaven 586 rokers antwoord op vragen gesteld in deze enquête.

De meerderheid van de rokers (33%) meldde het roken van 16 tot 25 sigaretten per dag. Meer dan 90% rookte langer dan 5 jaar, 27% had meer dan 5 eerdere rookstoppoginen gedaan, en 82% gebruikte hulpmiddelen met als bedoeling te stoppen met roken.

Gemeten effectiviteit van de rookstopmiddelen :

  • Elektronische sigaret – 97,9%
  • Varenicline – 70,6% (Heeft in Nederland  merknaam Champix)
  • Nicotine kauwgum – 33,3%
  • Nicotine pleisters – 24,4%

Nicotine kauwgum en nicotine pleisters werden het meest gebruikt, maar daarvan werd een lagere te werkzaamheid waargenomen.

Ondanks het hoogste gebruiksniveau, bleken zowel lager te hebben van de waargenomen werkzaamheid. Lees meer over dit onderzoek : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28894502

Hoe verhoudt zich dit tot andere onderzoeken?

De effectiviteitscijfers voor alle producten liggen in dit Canadese onderzoek hoog. In andere onderzoeken wordt vaak na minimaal een jaar, dan wel twee jaar na de start van de stoppoging gemeten hoeveel mensen blijvend met roken gestopt zijn.  Bij dergelijke onderzoeken blijken Nicotine kauwgum,  Nicotine pleisters en ook Varenicline het minst kansrijk. Maar 7% van de mensen die voor deze middelen kiezen blijven langere tijd gestopt. Bij e-sigaretten blijkt dat de kans op langere tijd blijvend gestopt met roken, veel hoger. De kans hierop is minstens drie maal hoger, en sommige onderzoeken geven 4 maal kansrijker aan.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

  1. Waarom heeft de kauwgom als enige een postief percentage?
    Of is het minus symbool alleen een koppelteken, die daar is vergeten?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org