Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Roken kan medicijnconcentratie beïnvloeden, Stoppen met roken ook

| Geen reacties

Bij het starten of stoppen met roken kunnen bijwerkingen van medicijnen of een gebrek aan effectiviteit van bepaalde geneesmiddelen aan het licht komen. Roken veroorzaakt een  verhoging van het metabolisme in de lever door middel van enzyminductie. Hierdoor worden medicijnen in het bloed sneller afgebroken.  Waardoor het voor rokers nodig kan zijn een hogere dosis te gebruiken.  Wanneer een roker stopt kan dat een ongewenste verhoging van geneesmiddelconcentratie veroorzaken.

Veroorzakers polycyclische aromatische koolwaterstoffen

Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) uit sigarettenrook zijn de meest belangrijkste veroorzakers. Ook nicotine veroorzaakt enige enzyminductie, maar wordt als onbelangrijk beschouwd. Er zijn aanwijzingen dat het verhoogde levermetabolisme zich langzaam herstelt na het stoppen met roken. Bij ouderen is de capaciteit van het enzymsysteem in de lever verminderd, waardoor het effect van enzyminductie minder groot is in vergelijking met jongeren. Ook het feit of iemand een erg zware roker was heeft invloed.

Wijzigingen in de medicijnconcentratie geldt niet alleen bij het stoppen zonder hulpmiddelen. Maar ook bij het stoppen met roken met behulp van NRT´s (zoals nicotinespray, nicotinekauwgum e.d) en elektrische sigaret kunnen invloed hebben op de medicijnconcentratie in het bloed.

spruitjes maaltijd

Levensmiddelen kunnen het effect versterken

Het is trouwens niet alleen het roken dat invloed heeft. Ook het nuttigen van bepaalde levensmiddelen heeft hetzelfde effect op de  werking van leverenzymen, wat een verlaging van de medicijncon-centratie in het bloed tot gevolg heeft.
De levensmiddelen zijn: De polycyclische aromatische koolwaterstofverbindingen uit gebarbecued vlees, en spruitjes en diverse koolsoorten leiden tot versnelde afbraak van geneesmiddelen. Hoewel een enkele spruitjesmaaltijd geen problemen geeft. Gevarieerde voeding kan problemen voorkomen.

medicijnen

Vertel je arts dat je stopt met roken

Het is belangrijk als je medicijnen gebruikt om je arts te vertellen of je rookt, of dat je gestopt bent of gaat stoppen met roken. Roken kan van invloed zijn concentratie van medicijnen in het bloed en de werking van medicijnen. Ook zonder medicijngebruik is het zinvol om je arts te informeren. Hieronder staan medicijnen waarvan het ons bekend is dat stoppen met roken van invloed kan zijn.

Insuline gebruik

Mensen met diabetes die roken hebben meer insuline nodig dan mensen die niet roken. Roken vermindert de hoeveelheid insuline die wordt opgenomen in het bloed van een injectie onder de huid. Mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel beter te controleren bij het stoppen met roken. Bespreek dit met je arts. Het zou dus zo kunnen zijn dat een vermindering van de insulinedosis nodig is.

Antidepressiva

Componenten van tabaksrook veroorzaken dat sommige geneesmiddelen sneller dan normaal uit het lichaam worden verwijderd. Dit betekent dat wanneer je stopt met roken, ze in hogere concentraties in het bloed voor zouden kunnen komen. Dit is in ieder geval bekend bij antidepressiva:

cinacalcet
clozapine
aminophylline
chloorpromazine
dextropropoxyfeen
flecaïnide
flufenazine
haloperidol
olanzapine
pentazocine
ropinirol
tacrine
theofylline.

Raadpleeg daarom altijd je eigen arts.
Zie ook:
reddit.com/are_ecigs_dangerous_for_those_on_antidepressants

(Bekijk eventueel de P450 Drug Interaction Table )

Lees ook dit artikel over de invloed van roken en stoppen met roken, “Vraagtekens bij antirookbeleid voor chronische psychiatrische patiënten” :
www.medischcontact.nl/soms-is-roken-beter.htm

 

Effect of bijwerking geneesmiddel dat wordt beïnvloed door  roken

Bij het gebruik van orale anticonceptiva bij rokende vrouwen ouder dan 35 jaar is het risico van hartinfarct, beroerten en trombo-embolische ziekten verhoogt. Stoppen met roken of  stoppen met het gebruik van orale anticonceptiva en over te gaan op een andere vorm van anticonceptie, is meestal het advies op die leeftijd.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org