Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

hartslag-2

Roken verhoogt de hartslag, hoe werkt dat?

| Geen reacties

Er wordt nogal vaak van uit gegaan dat de zuurstof inname via de longen de hoogte van de hartslag bepaalt. Maar dat is maar een deel van het proces.

Als je ademt nemen je longen zuurstof op (uit de ingeademde lucht) en scheiden zij kooldioxide CO2 af. CO2 wordt koolzuur of kooldioxide genoemd.  Kooldioxide is een afvalstof die in je bloed zit. Het ontstaat omdat de cellen in je lichaam een verbrandingsproces hebben. Door de verbranding in cellen krijgen de cellen hun energie.  Kooldioxide komt daarbij als afvalstof vrij en wordt door bloed afgevoerd naar de longen.  Vanuit de longen wordt de kooldioxide afgegeven aan de lucht die je uitademt. Te veel kooldioxide kan ook levensbedreigend zijn. Vaak gaan wij ook hijgen door te veel CO2 bij veel verbranding in de cellen. Bijvoorbeeld bij veel bewegen of sporten, waar veel energie voor nodig is.

Inademen zuurstof even belangrijk als uitademen afvalstoffen

Dus naast het binnen krijgen van van zuurstof is de even belangrijke functie van je longen het verwijderen (uitademen) van afvalstoffen.
Als je longfunctie minder wordt krijg je minder lucht binnen waardoor de longen minder zuurstof kunnen opnemen en minder CO2 kunnen afgeven. Daardoor blijft er meer CO2 in het lichaam achter.  Je “lichaam” neemt dat waar en wil dat compenseren, daardoor gaat de hartslag omhoog.

Twee belangrijke redenen verhoging hartslag

Er zijn dus 2 belangrijke redenen waarom je hartslag ineens omhoog kan gaan (er van uit gaande dat er niet een andere oorzaak, afwijking of ziekte is) :

  •  je krijgt niet voldoende zuurstof binnen
  •  je verwijdert niet voldoende afvalstoffen.

Door de hartslag te verhogen verlopen de processen sneller.

Door roken krijg je meer kooldioxide binnen

Door tabak roken krijg je meer kooldioxide binnen, want kooldioxide komt vrij bij het verbranden van hout en plantachtige stoffen,
Door tabak roken krijg je daarnaast meer koolmonoxide (CO) binnen. Zuurstof wordt gebonden aan rode bloedcellen vervoerd door je slagaders en naar alle lichaamscellen gebracht. Koolmonoxide verdringt zuurstof uit rode bloedcellen. Bij tabak roken kun je dus minder zuurstof in je bloed opnemen en naar alle cellen vervoeren.

Bij e-sigaret is geen CO2 en CO inhalatie

Daar er bij dampen gebruik geen verbranding plaats vindt, heb je ook de bovenstaande processen waarbij CO2 (kooldioxide  ) en CO (koolmonoxide ) ontstaat niet.

Tekort aan kooldioxide geeft ook klachten

Trouwens tekort aan CO2 kan ook hartkloppingen veroorzaken (hyperventilatie).
Wanneer iemand hyperventileert ademt hij/zij meer zuurstof in, wat geen kwaad kan, maar ook meer kooldioxide uit en dit heeft wel zo zijn gevolgen voor het lichaam. Door het uitademen van meer kooldioxide dan goed is voor het lichaam zullen de kooldioxide waarden in het bloed dalen tot onder het aanvaardbare niveau.

De PH waarde van het bloed zal stijgen. Het bloed wordt meer alkalisch. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en een tekort aan dit gas zal de spieren doen samentrekken. Het hart is een spier en zal dus ook last krijgen van het tekort aan CO2. Wanneer het CO2 tekort hersteld wordt, zullen de hartkloppingen, snelle hartslag en hart overslagen vanzelf weer verdwijnen.

Meer informatie over ademhaling en hartslag :

http://www.lopenenzo.nl/wp-content/uploads/2014/12/Ademhaling-en-Hartslag.pdf


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org