Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

snus

Rookloze tabak snus tot 1000 maal minder gevaarlijk dan roken

| 1 reactie

In Zweden levert snus enorme gezondheidswinst op

In Zweden zijn voormalig rokers verslaafd geworden een relatief ongevaarlijk product, namelijk snus (rookloze tabak oraal gebruikt), en dat levert enorme gezondheidswinst op. Per hoofd van de bevolking is in Zweden de tabaksconsumptie vergelijkbaar met die in andere landen, maar toch gaan in Zweden maar half zo veel mensen dood aan hun tabaksgebruik als in de rest van de Europese Unie.

Brad Rodu uit Alabama berekende dat een roker van 35 jaar gemiddeld acht jaar korter leeft dan een niet roker. Een snus-gebruiker leeft ook korter dan een niet-roker, maar het verschil is een stuk minder bedreigend: 14 dagen.

In het Verenigd Koninkrijk, melde de Engelse artsenorganisatie Royal College of Physicians in 2002 dat rookloze tabak tot 1000 maal minder gevaarlijk is dan rook, en in 2007, drong het bij regeringen in de wereld aan om serieus te overwegen dit in te zetten bij schade reductie strategieën voor tabak om zo levens te redden.

snus

Minder rokers onder mannen en jongens

Het Zweedse rookvrije snus wordt door verschillende onafhankelijke gezondheidsexperts erkend als 90% minder risicovol dan sigaretten. Zweden kent het hoogste gebruik van rookvrije tabak ter wereld. Gebleken is dat waar het gebruik van snus toenam, de consumptie van sigaretten daalde. Meer dan 25% van de Zweedse mannen gebruikt regelmatig snus, terwijl minder dan 15% rookt. Lange termijn onderzoeken hebben aangetoond dat het percentage mannen met longkanker in Zweden tot de laagste in de wereld behoort en dat Zweden het laagste percentage mondkanker in Europa heeft. Dit is geen verrassing, want bij snus wordt geen rook geïnhaleerd. Onderzoek naar de relatie tussen snus en hartziekten heeft nog geen duidelijke resultaten opgeleverd.

De hoge voorkeur voor snus in Zweden vermindert niet alleen het aantal rokers onder Zweedse mannen, maar onderdrukt het roken onder jongens ook.

Daarnaast zijn er bij onderzoeken in Zweden geen gegevens gevonden die hypothese ondersteunen dat Zweedse snus een opstap is voor  het roken van tabak.

De Zweedse regering gaf in juni 2013 opdracht tot een onderzoek dat uitgevoerd werd door de Nationale Raad voor Gezondheid, het Public Health Agency en het Karolinska (= medische universiteit). Het rapport van de Nationale Raad kon geen enkel data punt als bewijs aanvoeren dat snus een ernstig probleem voor de volksgezondheid zou kunnen zijn.

De kanker waarschuwingen werden in 2001 afgeschaft voor snus in Zweden, aangezien zelfs niet de 35 mogelijke gevallen van kanker per miljoen gebruikers per jaar, kunnen worden bewezen met op wetenschappelijke basis volgens de Europese Unie.

Bij gegevensonderzoek kon men ook geen verband ontdekken tussen snus gebruik en toename van hartinfarcten.

Studies en onderzoek in Zweden:

Snus in Zweden laat ook zie hoe goed een voor rokers acceptabel vervangend middel schadebeperkend kan werken.

Ook gezondheidswinst door snus in Noorwegen

vrouwen-16-24jaar-snus-roken

Daarnaast is ook Noorwegen interessant, omdat daar ook snus vrij verkocht wordt.  In Noorwegen heeft snus ook bijgedragen aan een afnamen van de sterfte aan longkanker.  Dr. Lund deed onderzoek onder  14.700 mannen in de leeftijd van 20-50 jaar, met een 49% respons. Onder de deelnemers waren 1155 ex-rokers en 1417 huidige rokers (80% van hen had geprobeerd te stoppen).  Het percentage gestopte rokers onder snus gebruikers was altijd hoger dan voor gebruikers die nog nooit snus hadden gebruikt.

Snus werd gebruikt door 32% van de ex-rokers, en was de meest voorkomende methode die gebruikt werd om te stoppen met roken. Nicotine kauwgom was een verre tweede, op 14%.

Het aantal dual users is klein (gebruikers die zowel tabak roken als snus gebruiken). De meesten gebruiken minder brandbare tabak. Daarnaast gaat de overgrote meerderheid er van uit dat ze in de toekomst totaal kunnen stoppen met brandbare tabak.

Studies en onderzoek in Noorwegen:

In Noorwegen is het aantal dagelijkse rokers gehalveerd in 10 jaar, waarbij sigaretten worden vervangen door snus:
http://www.ssb.no/helse/statistikker/royk/aar/2016-01-14

Conclusie

Zowel in Zweden als in Noorwegen zijn de snus gebruikers meestal voormalig brandbare tabak rokers. Belangrijk voordeel bij gebruik van snus is dat het grote aantal kankerverwekkende stoffen die in tabaksrook zitten niet vrij komen. Verder is juist longkanker tot nu toe nog steeds een van de moeilijkste bevechten soorten kanker.   Dit betekent niet dat snus totaal niet schadelijk kan zijn.  Maar wel dat die kans erg klein is. Een leven van snus gebruik veroorzaakt een aanzienlijk lager risico’s dan slechts 3 maanden tabak  roken of continue roken. Snus is niet ongevaarlijk, maar is niet een ernstig “probleem voor de volksgezondheid”.

American Cancer Society ziet geen risico voor rookloze tabak

ACS-onderzoekers  identificeerden 17  risicofactoren die 660.000 gevallen van kanker veroorzaakten. Het roken van tabak was de primaire oorzaak (verantwoordelijk voor bijna 300.000 gevallen), terwijl herpes-virus type 8 de minste gevallen (1040) produceerde = 0,158 % . Rookloze tabak was geen van de 17 risicofactoren – wat betekent dat het risico op kanker door rookloze tabak minimaal is.

Onderzoek in Amerika en Canada

Een studie gepubliceerd in BMC Medicine  schat dat het aantal sterfgevallen door kanker als gevolg van rookloze tabak (ST) in de VS en Canada GEEN is.
rodutobaccotruth.blogspot.nl/2015/09/zero-us-canada-cancer-deaths-from.html
www.biomedcentral.com/1741-7015/13/194#B29

Arsen en tandartsen adviseren snus voor verstokte rokers

Snus als alternatief voor het roken van tabak is het een keuze die te zeker prefereren is voor mensen die  niet op andere wijze van de brandbare sigaret af kunnen blijven. Dit omdat snus 90% minder schadelijk is als brandbare tabak.  In Noorwegen adviseren artsen en tandartsen snus bij patiënten die het niet lukt op andere wijze te stoppen met roken. Zie ook : Swedish snus globally – who wins this argument?

Het is dan ook vreemd dat behalve in Zweden in andere landen snus verboden is!!

Waarom verbiedt EU snus? Dit verbod heeft niets met bescherming van de volksgezondheid te maken.  En het gaat nu dezelfde kant op met de EU TPD (europese tabakwet) die in 2016 ingevoerd gaat worden, en juist de geavanceerde, minst schadelijke en goed werkende elektrische sigaretten gaat verbieden in 2016. En daarnaast vreemde beperkingen op dampvloeistoffen eist, die precies tol eisen juist bij net met roken stoppende gebruikers (die dus overgestapt zijn op de e-sigaret).

Het enige effect is dat sigaretten en andere rookbare tabaksproducten geen concurrenten meer hebben.  Ook de rookstopmiddelen als nicotine pleisters zijn een goede concurrent kwijt. Dit roept toch de vraag op of een grote tabakslobby en de hoge belastingen op tabak hier mee te maken kunnen hebben. Want een logische en menslievende reden is niet te vinden.

Video : de geschiedenis van snus

Video : The Norwegian Snus experience

Onderzoek Snus gebruik in Noorwegen. Opvallend is dat stoppen met roken met behulp van Snus 5,2% effectiever is dan stoppen met hulp van nicotinepleisters.

Ander onderzoek:
Mortality attributable to tobacco among men in Sweden and other European countries: an analysis of data in a WHO report

De EU ban voor snus betekent 290.865 slachtoffers per jaar

Brad Rodu deed onderzoek naar wat de snus ban betekent voor de diverse landen in de EU.  Voor de totale EU betekent dit 290865 slachtoffers, en voor Nederland zijn dat er 2762.  Het totale aantal doden als gevolg van tabak roken is in Nederland ongeveer 20000 per jaar.  Er zouden dus vermoedelijk bijna een derde minder slachtoffers zijn, wanneer snus in Nederland niet verboden zou zijn.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Eén reactie

  1. Pingback : E-sigaret combineren met snus, wanneer 1 hulpmiddel niet voldoende is

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org