Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Stoppen met roken tips – de trek in een sigaret verkleinen

| Geen reacties


De eerste weken na het stoppen, is er nog veel zin in een sigaret. Dit komt doordat de nicotine en vooral ook andere verslavende stoffen na stoppen blijven trekken. Die trek is de eerste paar dagen het hoogst. Daarna kun je er de eerste paar maanden na het stoppen met regelmaat er mee geconfronteerd worden.  Na wat langere tijd gestopt te zijn is er de valkuil door het bedrieglijke gevoel dat één sigaretje roken wel kan.

Tip 1 . Kies voor nicotine hulpmiddel indien nodig

Wees niet bang om als het echt nodig is een hulpmiddel dat nicotine bevat te gebruiken, om het roken van tabak te stoppen of te beperken.
Nicotine is niet kankerverwekkend of op andere wijze ziekmakend. Het gevaar bij tabak roken zijn andere stoffen in de teer en koolmonoxide. Daarnaast is nicotine in tabaksrook veel verslavender. Dat komt omdat in tabaksrook ook andere verslavende stoffen zitten en stoffen die de verslavende werking van nicotine versterken.
De gezondheidswinst is enorm groot wanneer je overstapt van tabak roken naar een hulpmiddel dat nicotine bevat.

Tip 2. Tijdens stoptober worden rookstop hulpmiddelen vaak met korting aangeboden

Natuurlijk moet je niet wachten tot oktober en het stoptober gebeuren. Maar mocht je stoppen met roken poging in het kader van stoptober staan, dan kun je kijken of je van dergelijke aanbiedingen gebruik kunt maken.

Tip 3. Vermijd situaties waarin rooklucht verleidend kan zijn

Iedere stopper met roken kent de situatie dat het zien en ruiken van mensen die roken je enorme trek in een sigaret kan geven. Vooral de eerste paar weken kan dit enorm moeilijk zijn. Ook uitgaan kan een probleem zijn. Ga eventueel andere dingen zoals sportieve dingen met vrienden en kennissen doen, als vervanging. Of zoek een andere activiteit waar roken verboden of niet mogelijk is. Of beperk je in eerste instantie met je activiteiten tot vrienden die niet roken

Tip 4. Pak grote(re) werkzaamheden aan

Wanneer je ongedurig bent of niets te doen hebt, dan is het handig iets aan te gaan pakken. Bevredigend is wanneer je iets doet of afmaakt dat je al eerder opzij hebt gelegd.  Bijvoorbeeld de opruimen, schoonmaken, administratie bijwerken. Wanneer je actief bent krijg je meestal geen of weinig trek aan een sigaret.  Zoek bij jou passende afleidingstactieken.

Tip 5. Zoek steun in je omgeving

Vertel aan mensen in je omgeving dat je gestopt bent met roken. Vraag hulp als je dat nodig hebt. Het mooiste is als je met iemand anders samen kunt stoppen en ervaring uit kunt wisselen. Of als je ervaringen kunt uitwisselen met iemand die al eerder gestopt is. De steun van familie en ex-rokers kan ook enorm helpen. Deze begrijpen vaak beter wat je doormaakt.

Tip 6. Vraag mensen niet meer in je huis te roken.

Dat is trouwens gezonder voor jezelf en de rokers. Rook die blijft hangen in huis is niet gezond. En zelfs als iemand wel rookt dat buiten doet, is de frisse lucht die de rook vervangt in de longen van de roker belangrijk.

Tip 7. Maak je huis schoon, verwijder zoveel mogelijk rooklucht en nicotine aanslag

Doordat je beter gaat ruiken, merk je meestal bij stoppen met roken dat je kleren en je huis naar rook stinken of een duffe geur hebben.  Deuren, ramen en meubelen kunnen een bruinige nicotine aanslag hebben gekregen. Dit verwijderen en schoonmaken kan erg bevredigend zijn. En zolang je aan het werk ben denk je niet aan roken.

Tip 8. Pas op met rokers die je stoppoging proberen te saboteren.

De overgrote meerderheid van de rokers willen zelf graag kunnen stoppen met roken.  Er is een minderheid die denkt dat ze kiezen voor roken. Sommige mensen daarvan kunnen het niet zo goed hebben als er mensen in hun omgeving stoppen. Misschien wel omdat ze zich schuldig voelen over hun eigen rookgedrag. Mijdt dergelijke mensen, en neem saboterende opmerkingen niet serieus. Het is vaak “de verslaving” die spreekt

Tip 9. Doorbreek gewoontes die aan roken gekoppeld zijn

Bij veel rokers is het roken aan gewoontes gekoppeld. Het kan ondersteunend werken door dergelijke gewoontes te doorbreken. Vermijd bijvoorbeeld zoveel mogelijk de plekken waar je gewend bent sigaretten te kopen. Vermijd plekken waar je uit gewoonte gewend bent een sigaret op te steken.

Tip 10. Een terugval is geen doodzonde, maak een doorstart

Wanneer je per vergissing een sigaret hebt gerookt, verval niet in verwijten naar jezelf. En maak jezelf zeker niet wijs dat het nu allemaal niets meer uit maakt. Handig is wel dat je zo snel mogelijk een doorstart maakt. Een paar sigaretten zorgt er al snel voor dat het hele mechanisme van trek in een sigaret weer in werking komt. Belangrijk is dus het aantal sigaretten zoveel mogelijk te beperken en zo snel mogelijk opnieuw volledig te stoppen. Gooi eventueel gekochte sigaretten direct weg.

Tip 11. Bekijk je zin aan roken op een meditatieve manier

Een aanval van trek aan een sigaret gaat meestal binnen een paar minute voorbij. Het veroorzaakt meestal dat je even het gevoel krijgt dat een sigaret nu echt moet, ten koste van alles. Langzaam aan wordt binnen één of twee minuten dat gevoel snel minder.  Sommige mensen helpt het om het verlopen van dit gevoel te bestuderen binnen zichzelf, en rustig te bekijken hoe dit gevoel verloopt.  Dit in plaats van een sigaret te pakken.  Het is een soort accepteren dat het gevoel er is, en dan merken dat het ook weer voorbij gaat.

Tip 12 Drink geen of niet vaak alcohol

Voor de meeste rokers gaat op dat de zin in een sigaret erg toeneemt tijdens het drinken van alcohol.  Daarnaast wordt je door alcohol ook losser, zodat je sneller jezelf kunt toestaan een sigaret op te steken. Een gevaarlijke combinatie.

Tip 13. Een griep of verkoudheid kan een stopmoment zijn.

Voor sommige mensen kan het makkelijker zijn om gedurende een ziekte het startmoment van moment stoppen met roken te laten vallen. Tijdens de griep of verkoudheid heeft je lichaam toch al veel minder zin aan een sigaret. En genees je meestal sneller als je niet rookt.  Dit kan een goed moment zijn om te stoppen.

Tip 14. onderzoek waarom je eerder de mist in gegaan bent

Rokers hebben vaker meerdere stoppogingen voordat een het lukt blijvend te stoppen. Verwijt jezelf mislukte pogingen niet. Elke dag dat je niet gerookt hebt is winst. Leer van de vorige poging. Wat was de reden dat je weer met roken begonnen bent? Wat kun je er mee om je huidige stoppoging een zo groot mogelijke kans van slagen te geven?

 Tip 15. Wortelen, zoethout of andere gezonde levensmiddelen

Sommige mensen missen een sigaret in de mond. Gevolg kan zijn dat je veel gaat snoepen. Probeer daarom voorlopig iets gezonders om in je mond te stoppen of op te kauwen.

Tip 16. Vermijd stress situaties

Stress is de grootste aanleiding om een sigaret te pakken.  Probeer iets anders te doen wat je rustig kan maken. Probeer ademhalingsoefeningen, luister ontspannende muziek of neem een massage.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org