Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Stoptober stop met roken

Stoptober, stoppen met roken met de elektrische sigaret

| 2 reacties

Met deelname aan stoptober of andere stoppoging, kun je overwegen om de elektrische sigaret te gebruiken. Een elektrische sigaret is eigenlijk geen sigaret, maar een verdamper van een vloeistof met smaakstof en bevat nicotine. Stoppen met roken maar ook minderen is voor veel mensen vaak makkelijker met een elektrische sigaret. Er zijn zelfs mensen die daar veel plezier in hebben.  Veel mensen waarbij eerdere stoppogingen met andere hulpmiddelen mislukt zijn hebben juist vaak wel baat bij de e-sigaret.  Ook minstens 40 wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de e-sigaret een effectief rookstopmiddel is. En een hoger slagingspercentage geeft als de meeste andere hulpmiddelen.

Geen teer en geen koolmonoxide

Bij tabak roken zit het grote gevaar in de teer en de koolmonoxide. In de teer zitten pakweg 4000 stoffen waarvan een groot deel schadelijk, radioactief en kankerverwekkend zijn. Nicotine is verslavend, maar niet kankerverwekkend. Door een elektrische sigaret te gebruiken krijg je GEEN TEER en GEEN KOOLMONOXIDE en GEEN RADIOACTIEVE stoffen binnen. De keuze voor nicotine is vrij. Maar bij een stoppoging is het wel het beste om een bij je tabak gebruik passend percentage in te gaan gebruiken. Uit ervaring blijkt dat als men te weinig nicotine gebruikt, een stoppoging vaker mislukt. Later kan men het nicotinepercentage minderen.

Iedereen kan van tabak roken overstappen op de E-sigaret

roken-vs-esigaretIn principe iedereen die rookt. Een elektrische sigaret is minimaal 95% minder schadelijk dan tabak roken.  En bevat meestal 99% tot 100% minder schadelijke stoffen dan tabak.
Professor longarts Bertrand Dautzenberg drukt het zo uit: “1 jaar dampen is minder schadelijk dan 1 dag roken”

Mening andere gezondheidsexpert

Dr Derek Yach voormalig directeur van de  Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), deed een oproep via een artikel van ‘Global Health Now’ online krant :  Miljoenen rokers hebben met succes e-sigaretten gebruikt om hun gewone sigaretten te vervangen, en verminderen daarmee hun risico op kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Beleidsmakers moeten regelingen treffen die rokers aan moedigen om over te schakelen naar weinig schadelijke producten, als e-sigaretten.

Waartoe wordt een e-sigaret ingezet?

 • Om te stoppen met roken. Vaak wordt gestart met een hoog tot gemiddeld percentage nicotine (18 tot 9 mg/ml nicotine).  Omdat de overstap naar een e-sigaret dampen al een enorme vooruitgang is voor de gezondheid, heeft nicotine afbouwen niet zoveel haast. Nicotine is niet kankerverwekkend. Alleen wanneer je zwanger bent is het van belang nicotine af te bouwen, omdat nicotine invloed heeft op de groei van het kind. Sommigen mensen bouwen nooit af, maar blijven de e-sigaret als gezonder alternatief voor roken gebruiken.
 • Om met roken te minderen. Een aantal mensen kan op bepaalde tijdstippen hun sigaret niet goed missen. Bijvoorbeeld het sigaretje na de maaltijd. Maar kunnen wel hun aantal sigaretten per dag verminderen, door dit door e-sigaret gebruik te vervangen.
 • Kan ook zonder nicotine gebruikt worden.  Iedereen die gestopt is met roken krijgt zo nu en dan de behoefte toch weer een sigaret op te steken.  Om terugval naar tabak te voorkomen kan een e-sigaret zonder nicotine of met een heel laag percentage nicotine op zo´n moment een goede oplossing zijn.

Lees ook de bij elkaar verzamelde ervaring van verschillende mensen
Opmerkelijk is dat veel mensen niet als doel stoppen hadden maar wel gestopt zijn

Opvallende voordelen e-sigaret

 • Is het meest effectieve nicotine leverend product dat er bestaat om stoppen met roken te ondersteunen.
 • Makkelijk nicotine afbouwen door zelf bij te mengen met een vloeistof die geen nicotine bevat.
 • Veel verschillende smaken mogelijk bijvoorbeeld: tabak, mint, fruit, snoep, koek, rum, chocola enz.
 • Kan ook met dampvloestoffen zonder nicotine gebruikt worden

Lees meer over voor- en nadelen van de elektrische sigaret

Aantal ingrediënten is beperkt vergeleken met andere nicotine vervangende producten

In vergelijking met andere nicotine leverende producten is het aantal ingrediënten vaak beperkt waar de dampvloeistof in een elektrische sigaret uit bestaat. Een voorbeeld:

nicorette-mondspray-versus-e-sigaret

nicotine-mondspray

Lees meer over de ingrediënten in dampvloeistof voor de elektrische sigaret

Ga naar winkel waar je kunt uitproberen

Direct een starterset kopen is wat de meeste mensen doen, en is prima om kennis te maken met het dampen van een e-sigaret. Andere sets voor starters zijn bij supersmoker te verkrijgen. Handig is een set met twee e-sigaretten, zodat je niet hoeft terug te vallen op tabak wanneer er eentje de batterij aan het opladen is. Voor sommige mensen kan een dergelijke set kan jaren voldoen. Anderen hebben na een tijdje meer of andere wensen. Het kan dan handig zijn om de e-sigaret aan te schaffen in een speciaalzaak. Zoek een winkel die ook de mogelijkheid heeft tot uitproberen en proeven. Neem er de tijd voor. Kies voor één of meer e-sigaretten en smaken die je bevallen. Is dit niet mogelijk, dan is telefonisch contact opnemen met een goede (web)winkel een alternatief. Op deze Google maps zijn een hoop stenen winkels te vinden. We kennen ze niet allemaal, dus kunnen we geen advies geven.

Opmerking

Voor vrouwen die zwanger zijn is het vaak wel verstandig het nicotinegehalte zo snel mogelijk te verlagen, omdat nicotine invloed heeft op de ontwikkeling van de baby.

Deelname stoptober en hulp of informatie over e-sigaret krijgen

Wil je meer weten over hoe je een elektrische sigaret gebruikt lees dan de handleiding.

De batterij van een elektrische sigaret kan opgeladen worden. Zorg dat je altijd minimaal 2 batterijen of 2 elektrische sigaretten hebt. Zodat je kunt blijven gebruiken als de batterij van een leeg is en aan de lader hangt.

 • Vragen stellen kan bij een winkel die gespecialiseerd is in e-sigaretten. Goede webwinkels willen je ook telefonisch of per mail te woord staan. Bij goede winkels weet men dat een elektrische sigaretten geen eenheidsworst is, men is gewend vragen te beantwoorden.
 • Bij het dampforum zit een grote groep ervaren dampers. Je krijgt eigenlijk altijd antwoord als je een vraag hebt.
 • Je kunt altijd vragen stellen bij artikelen op dit blog.
 • Zoek eventueel ook bij Google. Veel startende gebruikers hebben vaak dezelfde vragen.

Wanneer je start kan hoesten en een droge mond voorkomen. Regelmatig water drinken is belangrijk.

Bij het stoppen met roken komt er soms een periode met (soms heftige) hoestbuien. Dit betekent dat je longen de rotzooi die door roken in je longen is beland naar buiten werken. Dit hoesten heeft niets met de e-sigaret te maken. Rokershoest verdwijnt na kortere of langere periode. Ook andere verschijnselen die gekoppeld zijn aan het stoppen met roken kunnen zich voordoen. Op het dampforum kun ook hierover je vragen stellen.

Na een aantal weken kan het zijn dat ineens je dampvloeistof nergens meer naar smaakt. Vermoedelijk zijn je smaakpapillen in je tong overvoerd. Ga een aantal dagen een  andere smaak dampen of wissel verschillende smaken vaker af. Hieronder een video over dingen die zouden kunnen gebeuren wanneer je overstapt naar een elektrische sigaret. Hoewel de meeste starters zich hier meestal niet zo druk over hoeven maken. Bijvoorbeeld, de hier beschreven pukkels, die ook met de schoonmaak van je lichaam te maken hebben,  komen weinig voor. En horen ook bij het stoppen me roken.

Welke methode(s) je ook kiest om te stoppen,  Succes!!
Mocht het niet vlekkeloos lopen, onthoud dan dat elke niet gerookte sigaret er 1 is.

Strategie om stoppen te laten lukken

 1. Zorg dat je nicotinegehalte hoog genoeg is bij overstap van tabak naar e-sigaret. Bij een te laag nicotine gehalte heb je een grotere kans op falen.
 2. Maak je niet druk (in eerste instantie) over nicotine. Nicotine is niet kankerverwekkend en nauwelijks schadelijk. Het zijn juist de stoffen die in de teer zitten bij roken, die erg schadelijk zijn. En die zitten niet in een e-sigaret.
 3. Sommige mensen willen of kunnen niet stoppen met nicotine. Een e-sigaret is pakweg 98-99% gezonder dan tabak roken. De vooruitgang voor je gezondheid is zo groot, dat blijvend e-sigaret gebruik is ruim te prefereren boven tabak roken.
 4. Wil je wel met nicotine stoppen, dan kun je dat geleidelijk doen. Voor alle smaakjes dampvloeistof zijn er flesjes zonder nicotine te koop. Je kunt zelf mengen met nicotine bevattende vloeistof, en zo de sterkte bepalen. Mocht je toch weer trek aan tabak krijgen, verhoog dan je nicotinegehalte weer. Dat is stukken gezonder, dan terug te vallen op tabak roken.
 5. Bij een erg te hoog gehalte nicotine kan dit te veel in de keel prikkelen, en ook duizeligheid en hoofdpijn kunnen voorkomen. Verlaag dan het nicotine gehalte.

Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

 1. Pingback : Voor E-sigaret (e-smoker) starters handige informatie links

 2. Pingback : Doelgroep, jongeren gevaren en persona voor VAPES

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org