Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

e-sigaret-gebruiker

Studie bewijst: e-sigaret beter dan nicotinevervangers of medicatie bij stoppen met roken

| 2 reacties

Dit gaat over een Belgisch onderzoek naar de e-sigaret. De conclusie van dit onderzoek was : De elektronische sigaret als hulpmiddel in rookstopbegeleiding is effectiever dan andere middelen zoals rookstopmedicatie en nicotinevervangers, is te lezen op een website voor Belgische artsen en specialisten.

Dit promotieonderzoek is gedaan door Brent Boermans. Hij promoveerde hiermee aan de KU Leuven tot Master of Science in de psychologie. Er werden 53 personen die onder begeleiding wilden stoppen met roken gevolgd. Hierbij kozen de deelnemers verschillende stopmethoden :

E-sigaret of nicotinevervangers (NRT) of rookstop medicatie. Daarnaast waren er deelnemers die een combinatie van E-sigaretten en nicotinevervangers (NRT)  gebruikten.

Resultaat, percentages deelnemers die na 3 maanden nog rookvrij zijn:

  • Percentage deelnemers die nog rookvrij zijn na 3 maanden:
  • Gemiddelde van de totale groep 50,9 % rookvrij.
  • Met als hulpmiddel de E-sigaret was 75 % rookvrij.
  • Met E-sigaret en nicotinevervangers (NRT) als hulpmiddel was 66 % rookvrij.
  • Met als hulpmiddel NRT alleen waren er 30%  rookvrije deelnemers over.
  • Met ondersteuning door medicatie was het rookvrije percentage 42,86 procent.

De e-sigaret gebruikers doen het significant beter dan anderen. Deelnemers die stoppen met roken met de e-sigaret, hadden 1,69 meer kans om nog steeds niet te roken dan wie gebruik maakte van een andere hulpmiddelen. Bij nicotinevervangers liep dat verschil op tot 2,35. De vloeistof in een e-sigaret bevat een dosis nicotine die in het kader van de rookstopbegeleiding stelselmatig wordt afgebouwd.

Oorspronkelijke Informatie over dit onderzoek komt uit “De Specialist” een Belgische website die voor de artsen en specialisten beroepsgroep:

www.lespecialiste.be/nl/actualiteit/e-sigaret-als-hulpmiddel-rookstopbegeleiding-minstens-even-effectief-als-andere


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

  1. Ik rook 4 pakjes zware shag per week.
    Ik wil graag gaan stoppen
    welke e-sigaret is goed voor mij ?

    met nicotine of zonder , wat is beter ?

    • Misschien is het handigste om eerst dit artikel te lezen:
      http://www.stoprokenvandaag.nl/stop-met-roken/stoptober-stoppen-roken-elektrische-sigaret/

      Met nicotine, en dan vooral niet te weinig. Met de e-sigaret ben je van de schadelijke teer en koolmonocide af. Dus je stopt zo met de schadelijke stoffen van tabak roken. De meeste onderzoekers gaan er van uit dat e-sigaretten gebruiken minder dan 1% schadelijker is als tabak roken. Een Franse longarts zegt dat je beter een heel jaar lang e-sigaretten kunt gebruiken als 1 dag roken.
      http://www.stoprokenvandaag.nl/stop-met-roken/1-jaar-e-sigaret-gebruik-minder-schadelijk-dan-1-dag-roken/

      Belangrijkste is dat je NIET terugvalt naar tabak roken. Want dat is veel schadelijker dan voor de rest van je leven e-sigaretten gebruiken. Kies dus voor voldoende nicotine, om de kans op terugval zo klein mogelijk te maken. Mocht je nadat je gestopt bent met tabak roken heel erg veel zin krijgen aan tabak, dan is vermoedelijk de nicotine sterkte te laag in de dampvloeistof. Dus voldoende hoog is wel belangrijk. Je kunt altijd dezelfde smaak er bij kopen zonder nicotine, en daarmee verdunnen, om indien gewenst het nicotine niveau te verlagen.

      Nicotine is niet kankerverwekkend en veroorzaakt in de concentraties in dampvloeistof geen ziekten. (is aangetoond met bevolkingsonderzoeken bij mensen die niet rookten maar wel nicotine gebruiken in Zweedse onderzoeken). Dus in principe hoef je je geen zorgen te maken over de nicotine. In de media krijgt nicotine de zwarte piet toegespeeld. Maar dat komt omdat nicotine in tabaksrook erg verslavend is. Het werkt dan samen met andere stoffen die in de rook zitten, en wordt daardoor verslavend.
      Het zijn juist de andere stoffen die je ziek maken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org