Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Nederland-Belgie-landen

Studie e-sigaret gebruikers : Belgen versus Nederlanders

| Geen reacties


Belgische e-sigaret gebruikers (dampers) gebruikten dampvloeistoffen met significant lagere nicotine maar verbruikten er veel meer van. Belgische dampers inhaleren dus meer damp.

Achtergrond: uit eerder onderzoek (Van Gucht, Adriaens en Baeyens, 2017) bleek dat bijna alle (99%) van de 203 ondervraagde klanten van een Nederlandse online E-sigaret-winkel, tabakrokers waren voordat ze een e-sigaret begonnen te gebruiken . Vrijwel allen waren dagelijkse gebruikers die gemiddeld 20 ml dampvloeistof per week gebruikten, met een gemiddelde nicotineconcentratie van 10 mg/ml.

In de huidige studie wilden de onderzoekers bepaalde technische aspecten onderzoeken van e-sigaret gebruik zoals wattage, het gebruikte volume dampvloeistof en nicotineconcentratie. In de afgelopen jaren zijn veel krachtiger apparaten op grote schaal beschikbaar gekomen, dampvloeistoffen met zeer lage nicotineconcentraties zijn eerder regel geworden dan uitzondering in het marktaanbod en de wetgeving is aangepast, inclusief een beperking van de maximale nicotineconcentraties tot 20 mg/ml. 

Methoden: 150 Klanten uit dezelfde Nederlandse online e-sigarettenwinkel werden benaderd (om een ​​historische vergelijking mogelijk te maken), evenals 274 bezoekers van de Facebook-groep “Belgian Vape Bond” om groepen tussen twee verschillende geografische gebieden te vergelijken en / of dampculturen.

Resultaten: de meeste resultaten waren in overeenstemming met eerdere bevindingen: bijna alle ondervraagde dampers waren (ex-) rokers, begonnen (80%) met dampen om te stoppen met roken en rapporteerden vergelijkbare positieve effecten van het overschakelen van roken op dampen(bijv. verbeterde gezondheid).

Een opvallende vaststelling was echter dat terwijl klanten van de Nederlandse online e-sigaretwinkel dampvloeistof gebruikten met een vergelijkbare nicotineconcentratie als eerder waargenomen, de Belgische dampers dampvloeistoffen  gebruikten met een significant lagere nicotineconcentratie maar veel meer verbruikten. De resulterende inname van de totale hoeveelheid nicotine verschilde niet tussen de groepen.

Nederland-BelgieConclusies: Onder e-sigaret gebruikers kunnen verschillende damp-typologieën bestaan, afhankelijk van subculturele en / of geografische parameters. Als gevolg van het kiezen van lage nicotineconcentraties en het consumeren van meer dampvloeistof, kunnen de Belgische dampers een groter kans hebben om zichzelf bloot te stellen aan grotere hoeveelheden potentieel schadelijke bestanddelen (HPHC’s) die soms voorkomen. (Stoprokenvandaag : maar meestal beperkt en niet altijd voorkomen)

Stoprokenvandaag : Hierbij is opgemerkt dat in eerder onderzoek (gepubliceerd onderzoek in het Official Journal Regulatory Toxicology and Pharmacology), het aangetroffen HPHC niveau in tabak sigarettenrook 1.500 maal hoger is dan de HPHC’s aangetroffen in elektronische sigaretten.

Onderzoek :
Smets J, Baeyens F, Chaumont M, Adriaens K, Van Gucht D. When Less is More: Vaping Low-Nicotine vs. High-Nicotine E-Liquid is Compensated by Increased Wattage and Higher Liquid Consumption. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2019; 16(5):723.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org