Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Wanneer stoppen met roken telkens faalt

| 2 reacties


De realiteit is dat er een groep roker is die het niet lukt om te stoppen. Ze starten na diverse stoppogingen toch weer. Voor verstokte rokers, die het ondanks nicotinepleisters en kauwgum maar niet lukt af te kicken, zijn elektronische sigaretten een mogelijke alternatieve route naar een minder ongezond leven.

Roken wordt beschouwd als een fysieke verslaving, aan de stof nicotine. Maar andere stoffen in een tabakssigaret werken vaak nog meer verslavend. Ook is het een verslaving aan de gewoonte om een sigaret in je handen te hebben. En het gevoel dat je een sigaret nodig hebt op bepaalde momenten, bijvoorbeeld bij een kopje koffie na het eten.

De elektronische sigaret ook e-sigaret of e-smoker genoemd,  heeft al verschillende mensen geholpen met stoppen met roken. En vaak voorkomt het opnieuw starten. Want men kan terugvallen op de e-sigaret bij stress.

Voor sommige mensen is alleen het verminderen van het aantal sigaretten bereikbaar door te dampen naast sigaret roken. Of roken de eerste jaren sigaretten naast het gebruik van een e-sigaret. Sommige mensen blijven hun hele leven elektronisch dampen. Voor mensen waarbij stoppen met roken een onbereikbaar doel is, kan de e-sigaret in dat geval een veel minder schadelijk alternatief zijn.

Er is er een grote groep mensen die de overstap van sigaret naar de veel minder ongezonde e-sigaret vrij gemakkelijk kan nemen.

Elektronische sigaretten bevredigen de tabaksverslaving zonder schadelijke bijwerkingen. Ze leveren nicotine, dat eigenlijk niet slechter is voor je gezondheid dan cafeïne.  Daarnaast geven ze rokers ook iets om vast te houden en te inhaleren. De schadelijkheid van een tabakssigaret zit juist in een groot aantal andere stoffen.

 • E-sigaretten bevatten geen kankerverwekkende teer
 • E-sigaretten bevatten geen koolmonoxide en stikstofmonoxide
  die slecht zijn voor longen, hart en bloedvaten
 • Je bepaalt zelf hoeveel nicotine je binnenkrijgt
 • Elektronische sigaretten produceren geen stinkende rook, maar voor de omgeving ongevaarlijke damp
 • Elektronische sigaretten zijn niet brandgevaarlijk
 • Elektronische sigaretten zijn véél goedkoper

Wil je voor het eerst een e-sigaret gebruiken dan is het aanschaffen van een (goedkopere) starterset een optie.

Lees meer over de dampvloeistoffen van e-sigaretten en de mening van een Engelse Arts die onderzoek heeft gedaan naar de effecten op het lichaam van e-sigaret gebruik.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


2 reacties

 1. Ik probeer ook van alles, pleister e gigaretten maar blijf toch roken, in begin een stuk minder,ik weet niet hoe ik het moet stoppen ben erg verslaafd

 2. Probeer het in ieder geval de overstap of het stoppen met zoveel mogelijk nicotine. En blijf voldoende nicotine gebruiken zolang het nodig is. Nicotine is namelijk niet kankerverwekkend, en verder ook weinig gevaarlijk. Het is de rook van tabak wat gevaarlijk is. Ook bij zin aan een sigaret, gebruik zoveel mogelijk je hulpmiddel bij terug vallen. En bij e-sigaretten, gebruik het niveau nicotine wat je het makkelijkste maakt. Je kunt wat je gezondheid betreft beter jaren e-sigaretten gebruiken met nicotine, dan een paar dagen tabaksigaretten roken.
  Ik ken mensen die een sigaret op een bepaald tijdstip niet konden missen. Bijvoorbeeld na het opstaan. Of na het eten. Wanneer je de rest van de sigaretten vervangt door e-sigaret is dat een start. Sommige mensen kunnen pas na een jaar die enkele sigaret per dag los laten. Misschien heb je wat aan deze tips en verhalen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org