Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Wie wist dat stoppen met roken plezierig zou kunnen zijn?

| Geen reacties

Lezing van een Arts uit Australië gehouden op het Nicotine congres juni 2015 in Polen.

“Wie wist dat stoppen met roken plezierig zou kunnen zijn?”

Dr. Attila Danko is een arts uit Australië die gelooft dat de elektrische sigaret een levensvatbaar product is dat rokers kan helpen bij het stoppen met roken. Luister naar zijn verbazingwekkende toespraak die een staande ovatie kreeg en zelfs aanwezigen tot tranen bewoog.

Mensen roken voor nicotine maar sterven aan de rook

Dr. Attila Danko vergelijkt de reactie van de politiek en gezondheidsorganisaties met een voorbeeld van de overgang van het bereiden van maaltijden bereiden op houtvuur naar gasfornuizen.

Over de hele wereld wordt nog veel op houtvuren gekookt. Daarbij komen vergelijkbare stoffen vrij als bij het roken van tabak. Er sterven nog steeds 4 miljoen mensen aan vergelijkbare ziekten als COPD en kanker door koken op hout.

gevaar-houtvuurrook

Bij het gebruik van een gasfornuis voor het bereiden van voedsel, komt maar 1% aan “slechte stoffen” vrij in vergelijking met koken op houtvuur. Stel je voor dat gezondheidsorganisaties er tegen zouden zijn dat deze mensen zouden overstappen naar het koken op gasfornuizen. Omdat je niet 100% zeker bent wat een overstap van een houtvuur naar een gasfornuis voor effect heeft in de toekomst. Maar dat is wel het argument wat gebruikt wordt bij de e-sigaret, die maar een fractie aan “slechte stoffen” produceert in vergelijking met een tabakssigaret.

Tieners en roken

Tabaksroken onder tieners blijft gelijk in Australië. Dr. Attila Danko wil dagelijks gebruik van e-sigaretten vergelijken en niet zoals meestal gedaan wordt, onderzoeken of tieners experimenteren. Het feit of een tiener een enkele keer experimenteert met tabaksroken of een e-sigaret, is niet informatief. Omdat tieners dat nu eenmaal doen. Maar of tieners dagelijks gebruiken is beter om te weten en geeft meer inzicht. Deze laatste gegevens zijn moeilijk te vinden in onderzoek. Gemiddeld is e-sigaret gebruik onder tieners 2%, vergelijkbaar met de 2% marihuana gebruik. Verder blijkt dat in Australië dit 3% van de tieners zijn. Uit een onderzoek gedaan in Hawai blijkt het e-sigaret gebruik minder dan 1% onder tieners. In een onderzoek in Florida is dat 1,7%. In Hawai en Florida zijn e-sigaretten wel toegestaan. Een verbod zoals in Australië lijkt dus niet remmend te werken op het gebruik bij tieners. Maar geen verbod lijkt nog beter te werken. De impliceren de cijfers dat experimenteren met e-cigaretten bij jongeren er voor zorgt dat je minder dagelijkse dampers en tabakgebruikers krijgt. Dit is logisch te verklaren omdat tieners bij experimenteren vermoedelijk meestal geen nicotine gebruiken. En omdat nicotine in e-sigaretten veel minder verslavend werkt, dan geconsumeerd in tabak in combinatie met stoffen die de verslaving versterken.

(2018 – Er zijn een paar jaar lager veel meer onderzoeken onder tieners  gedaan in veel verschillende landen. Maar het blijft het zelfde idee: “E-sigaret leidt niet tot meer rokers. Men ziet aantal rokende tieners afnemen in de meeste landen, en juist niet meer worden.” Er zijn ook ouders die E-sigaret als rookstopmiddel voor hun kinderen kopen)

Zo kun je tabakroken uit de wereld werken

Door tabakroken te vervangen door iets wat minder schadelijk en minder verslavend is, kun je tabakroken uit de wereld werken.  Juist omdat dit ook zo goed bij jongeren blijkt te werken, geeft eindelijk hoop dat het echt kan lukken. En het lukt omdat de e-sigaret blijkbaar met plezier gebruikt kan worden, en voor mensen die stoppen voldoening geeft als vervanging. En juist niet door verbieden, wat juist de toenamen van zowel tabakssigaretten gebruik als e-sigaret gebruik onder tieners lijkt te bevorderen.

Wie is Dr. Attila Danko

Dr. Attila Danko studeerde geneeskunde aan University of Newcastle, werkt als arts in het Medicaid Family Medical & Accident Centre in Australië. In de afgelopen jaren, een aantal van zijn patiënten hebben hem verrast doordat zij stopten met roken met behulp van elektronische sigaretten, terwijl alle andere methoden hadden gefaald bij deze mensen. Geïnspireerd door de potentiële revolutie in het stoppen met roken deze vertegenwoordigt, en geschokt door het beleid van zijn land, begon hij te pleiten voor de liberalisering van de wetten in Australië. Die een nicotine in elektronische sigaretten verbieden. Dr. Attila Danko ontvangt geen geld van enig farmaceutisch- , tabak- of Elektronische sigaretten bedrijf. Hij werkt op dit moment aan et voortraject van een studie over elektronische sigaretten, samen met met Professor Ron Borland, Nigel Gray een onderscheiden collega die werkt aan de preventie van kanker bij het Cancer Council Victoria, Australië.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org