Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

MAOI-antidepressiva: MAO-remmers verslavend in sigaretten- en tabaksrook

| Geen reacties

MAOI-antidepressiva: Wat zijn MAO-remmers? En wat doen ze in tabaksrook?

Wetenschappers hebben het antidepressiva, de monoamine oxidase remmers (MAOI of MAO remmers), ontwikkeld. Deze drugs beinvloeden neurotransmitters serotonine, norepinefrine en dopamine. 

Versterkend effect van MAOI’s op nicotine

Naast nicotine bevatten sigaretten andere stoffen die de nicotine-afgifte van de rook verhogen. Monoamine oxidase remmers (MAOI’s) gecombineerd met nicotine geeft een versterkend effect in de hersenen. Dit heeft als effect dat mensen meer en vaker nicotine willen.

Naast MAOI´s zorgt toegevoegd ammoniak voor verslavend effect

Tabaksproducenten  ontdekten al lang geleden dat het toevoegen van ammoniak aan sigaretten tabak een “freebase” vorm van nicotine vormde die meer verslavend was voor de gebruiker. Door de chemie van de nicotine te veranderen, wordt de werking nicotine versterkt als het in de hersenen opgenomen wordt.

Nicotine zonder tabaksrook is weinig verslavend

Het verhaal dat nicotine net zo verslavend is als heroïne is totale onzin. Alleen het tabaksrook mengsel is zeer verslavend !

Het is bij onderzoekers bekend (jammer genoeg niet bij de meeste mensen) dat nicotine die op andere wijze geconsumeerd wordt, heel veel minder verslavend is, in vergelijking met nicotine in tabaksrook. Verder is nicotine niet kankerverwekkend of op andere wijze ziekmakend. De enorme angst die mensen voor nicotine hebben is dan ook onterecht. Je moet er voor zorgen dat je nicotine niet binnen krijgt in tabaksrook. Want in tabaksrook levert nicotine zware verslaving en rook is schadelijkheid voor de gezondheid.  Mensen hoeven dus geen angst voor ernstige nicotineverslaving of hun gezondheid te hebben, wanneer ze hulpmiddelen als nicotinepleisters, nicotinekauwgum of elektrische sigaret gebruiken. Een hulpmiddel waarbij men nicotine gebruikt, kan wel voor verlichting zorgen.  En daardoor de terugval naar tabak roken verkleinen. Het is zelfs stukken beter je hele leven nicotine te gebruiken, in plaats van te roken. En zelfs beter dan korte tijd roken.

Aangifte tegen tabaksindustrie die is ingediend namens longkankerpatiënte gaat uit van meerdere verslavende stoffen

Advocate Bénédicte Ficq deed de aangifte namens een longkankerpatiënte. De advocate heeft sindsdien  uiteen gezet dat de tabaksindustrie de consument willens en wetens vergiftigt. Honderden additieven maken de sigaret extra verslavend, aldus de aangifte. Daardoor raakt de beginnende roker snel verslaafd en komt de gevorderde er niet of nauwelijks meer vanaf. Onder meer hoestremmers worden toegevoegd.
www.dvhn.nl/binnenland/Beslissing-aangifte-tabaksindustrie-aanstaande-22780848.html

Wat zijn MAO-remmers? Hoe werken ze?

Drie neurotransmitters in de hersenen, bekend als monoamines (serotonine, norepinefrine en dopamine), verzorgen het versturen van berichten in de hersenen. Nadat deze monoamines hebben deelgenomen in het versturen van deze berichten, worden ze afgebroken  met behulp van een eiwit in de hersenen genaamd monoamine oxidase. Monoamine oxidase is een lever- en hersenenzym.

MAO-remmers blokkeren het afbreken van serotonine, norepinefrine en dopamine

MAO-remmers werken door het afbreken te blokkeren. Doordat het afbreken van serotonine, norepinefrine en dopamine geblokkeerd wordt,  worden de niveaus van deze monoamines in de hersenen  verhoogd.

Helaas is de afbraak van deze neurotransmitters niet het enige wat de monoamine oxidase enzymen doen; Het is ook verantwoordelijk breekt ook tyramine af, een molecuul dat de bloeddruk beïnvloedt. Dus wanneer monoamine oxidase wordt geblokkeerd, stijgt ook het niveau van tyramine. Overmatige tyramine kan een plotselinge, soms fatale toename van de bloeddruk veroorzaken, wat de bloedvaten in de hersenen kan knappen. Bij diegenen die om medische redenen MAOI’s innemen, worden overmatige tyramine niveaus gecontroleerd door dieetbeperkingen.

Wie gebruiken MAOI’s normaal gesproken?

Mensen die een atypische depressie hebben: Mensen die gevoelig zijn voor afwijzing, zicht overeten en overslapen, en angstig voelen en sterk reageren op hun omgeving. MAOI’s kunnen er voor zorgen dat de gevoeligheid voor afwijzing verminderen.

Wie moeten geen MAOI’s gebruiken?

Omdat een MAOI veel chemicaliën in de hersenen kunnen beïnvloeden, zijn er een aantal contra-indicaties. Gebruik geen MAO-remmers wanneer je last hebt van:

  • Ernstige hartproblemen
  • Epilepsie
  • Bronchitis
  • Astma
  • Hoge bloeddruk
  • Een aversie om een ​​streng dieet te volgen

Het betreft hier een zwaar antidepressiva, wat nooit zonder begeleiding door een arts gebruikt mag worden. Nicotine en de MAOI´s  zijn ook de reden waarom Artsen op moeten letten bij mensen die anti-psychotica gebruiken, en die stoppen met roken),

Lees meer over MAOI´s op Wikipedia

Onderzoek: Monoamine Oxidase Inhibitors Allow Locomotor and Rewarding Responses to Nicotin
“Our data suggest that MAOIs contained in tobacco and tobacco smoke act in synergy with nicotine to enhance its rewarding effects.”

Onderzoek : Monoamine Oxidase Inhibition Dramatically Prolongs the Duration of Nicotine Withdrawal-Induced Place Aversion

Onderzoek : Monoamine Oxidase Inhibition Dramatically Increases the Motivation to Self-Administer Nicotine in Rats

Onderzoek: Effects of nicotine in experimental animals and humans: an update on addictive properties

Onderzoek: Inhibition of Monoamine Oxidases Desensitizes 5-HT1A Autoreceptors and Allows Nicotine to Induce a Neurochemical and Behavioral Sensitization

Onderzoek : Involvement of alpha1-adrenergic receptors in tranylcypromine enhancement of nicotine self-administration in rat

Artikel met verwijzingen naar diverse onderzoeken : Dependence on tobacco and nicotine


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org