Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Polonium en lood-206 radioactief in tabak veroorzaakt kanker

| 9 reacties

De belangrijkste tabaksfabrikanten ontdekten meer dan 40 jaar geleden dat polonium onderdeel is van tabak en tabaksrook.  Polonium is een fors radioactieve stof. Het zendt in hoog tempo alfastraling (heliumkernen) uit, en vervalt dan naar het stabiele lood-206. In je lichaam kan de hoge energie van de alfastraling in korte tijd veel weefsel kapot maken. Een dosis ter grootte van een zoutkorrel is al dodelijk, als je het binnen krijgt. Omdat alfastraling te weinig vermogen heeft om door de huid heen te dringen is het schadelijk als je het op een andere wijze inneemt (via mond of longen). Polonium heeft een halfwaardetijd van 139 dagen. De alfadeeltjes die vrij komen hebben veel energie en zijn sterk ioniserend: ze maken elektronen los uit hun banen. De alfadeeltjes leggen slechts korte afstanden af, waarbij ze hun energie volledig afgeven in zeer kleine hoeveelheden materiaal. Daardoor kan in biologisch weefsel veel schade veroorzaakt worden. radioactief-lood-en-polonium-400

Verwijderen polonium deels mogelijk maar niet toegepast

Er is geprobeerd door tabaksfabrikanten om deze radioactieve stoffen uit hun tabaksproducten te verwijderen, maar ze slaagden daar beperkt in. Men probeerde met oplosmiddel de tabaksbladeren te wassen. Hiermee kon men pakweg 50% van het polonium wegspoelen. Maar dit wassen veroorzaakte ook dat de meeste aromatische smaakstoffen die tabak zijn karakteristieke aroma geven, verdwijnt.

Er is geprobeerd door tabaksfabrikanten om deze radioactieve stoffen uit hun tabaksproducten te verwijderen, maar ze slaagden daar beperkt in. Men probeerde met oplosmiddel de tabaksbladeren te wassen. Hiermee kon men pakweg 50% van het polonium wegspoelen. Maar dit wassen veroorzaakte ook dat de meeste aromatische smaakstoffen die tabak zijn karakteristieke aroma geven, verdwijnt.

De gepensioneerde Philip Morris vice-president Richard Carchman die ging over onderzoek, ontwikkeling, en engineering  getuigde dat Philip Morris een laboratorium heeft gehad om de kleine hoeveelheid straling in tabak en tabaksrook te meten.  Farone getuigde in 1998 dat Philip Morris dit laboratorum in 1986 gesloten heeft, omdat de gemeten resultaten het bedrijf in gevaar kan brengen bij geschillen die gaan over  roken en gezondheid. Dit betekent dat het bedrijf de middelen had om een veiligere sigaret produceren, maar koos dat niet te doen. Ook andere methoden tot poloniumreductie waren niet succesvol of werden als niet commercieel haalbaar gezien.

Uit interne tabaksindustrie documenten blijkt dat deze bedrijven publicatie van hun eigen interne onderzoek onder de pet hielden. Dit om te voorkomen dat het publiek zich beter bewust zou worden van de radioactiviteit in sigaretten. Tabaksbedrijven blijven hun kennis over polonium-210 in sigaretten minimaliseren. Sigarettenpakjes zouden een stralingswaarschuwing etiket moeten dragen.polonium-radiactiefUit nieuwe documenten blijkt een meer plausibele reden waarom de industrie zuur wassen vermeed – dit  verandert de nicotine in de tabak bladeren. Er wordt ammoniak toegevoegd tijdens het verwerken van tabaksbladeren. Dat zorgt er voor dat de meeste nicotine in sigaretten in een “free base” vorm sneller en gemakkelijker naar de hersenen gestuurd wordt.  Het zure wasproces bestrijdt dit ‘free-basen’ effect. Het voegt een positieve lading aan nicotine moleculen toe, die vervolgens langzamer naar de hersenen worden afgegeven.  Dit ontneemt rokers een snelle nicotinerush. En maakt de sigaret dus minder verslavend.

De meeste van dit polonium is afkomstig uit de atmosfeer. Polonium-210 wordt ook door de tabaksplant  geabsorbeerd uit de bodem via de plantenwortels. Lood-210 is een product van radon-222, afkomstig uit het verval van radium-226 uit fosfaathoudende mest in de grond waarop de tabaksplant groeit. Polonium en lood-210 zitten in tabaksrook van tabaksplanten die bemest zijn met fosfaathoudende meststof. Deze radioactieve deeltjes worden vluchtig en hechten zich in een laagje aan de fijne kleverige haartjes aan de onderkant van tabaksbladeren.tabaksplantage

Lage concentraties worden hoge concentraties in longen

Door de hitte in de brandende sigaret worden polonium en lood-210  vluchtig, zodat de radioactieve metalen geïnhaleerd worden. Onderzoek wijst uit dat lood-210 en polonium-210 in tabaksrook aanwezig zijn als het geïnhaleerd wordt. De concentratie van deze stoffen is in tabaksbladeren relatief laag, maar deze lage concentratie kan zich opstapelen tot zeer hoge concentraties in de longen van rokers.  Op plaatsen waar kleine longkanalen (bronchioli) overgaan in nog kleinere kanalen, kan de concentratie wel honderd keer sterker zijn. De teer uit tabaksrook bouwt daar op, en houdt lood-210 en polonium-210  vast tegen het gevoelige weefsels van de bronchioli.  Teer lost niet goed op in de normale longvloeistoffen, zodat de polonium en lood-210 daar lang blijft zitten.

Lood-210 en polonium 210 hopen zich op in de lichamen van mensen die zijn blootgesteld aan sigarettenrook.  Na inademing of inname verspreidt het polonium zich door het lichaam. Vanuit het bloed verdeelt polonium zich o.a. voor 30 procent naar de lever, voor 10 procent naar de nieren, voor 5 procent naar de milt en voor 10 procent naar het beenmerg.

Halveringstijden van de verschillende stoffen

Lood-210 (22 jaar halfwaardetijd) vervalt naar bismut-210 (5 dagen halfwaardetijd) wat vervalt naar polonium (139 dagen halfwaardetijd). Polonium veroorzaakt de meeste schade. Polonium wordt daarna omgezet naar het stabiele lood-206. Naast de halveringstijd van polonium  zelf heb je te maken met de biologische halveringstijd (50 dagen), de tijd dat het in het lichaam verblijft.

Waar het zich vast zet in de luchtwegen, worden de omliggende cellen bestraald. Longen van rokers worden aan viermaal meer polonium blootgesteld dan die van niet-rokers en bepaalde delen van het lichaam krijgen tientallen maal meer straling. Iemand die twee pakjes sigaretten per dag rookt ondergaat dezelfde hoeveelheid straling als iemand waarvan elke dag een röntgenfoto van zijn borst wordt genomen.

Radioactieve stoffen en kanker

De radioactieve stoffen in tabak hebben een groot aandeel in longkanker door roken. Polonium -210 is de enige component van sigarettenrook die kanker veroorzaakt bij inademing door proefdieren. Vanaf 1930 tot  1980 is het polonium-210 gehalte in Amerikaanse tabak verdrievoudigd. Dit werd veroorzaakt door toename van het gebruik van fosfaathoudende meststoffen door de tabaksplantages. Tabak verbouwd in arme landen bevat vaak veel minder Polonium, door geen of minder gebruik van kunstmest.  Tabak uit India  bevat minder dan de helft aan radioactieve stoffen dan tabak geteeld in de VS

Roken van twee pakjes sigaretten per dag (40 sigaretten) zorgt voor een stralingsdosis van alfa-deeltjes van ongeveer 1.300 millirem (mrem) per jaar.

Polonium-210 is oplosbaar en circuleert door het lichaam in weefsels en cellen. Het bewijs is te vinden in de urine en bloed van rokers. Polonium -210 veroorzaakt genetische schade en vroegtijdige sterfte aan ziekten.  Gezaghebbende instituten in de VS stellen dat radioactiviteit, en niet het teer, 90% van alle aan roken gerelateerde longkanker veroorzaakt. Het roken van sigaretten veroorzaakt 30% van alle sterfgevallen door kanker.

National Council on Radiation Protection and Measurements :
Polonium-210 and Cigarette Smoke 

American Public Health Association : Waking a Sleeping Giant:
The Tobacco Industry’s Response to the Polonium-210 Issue

Cancer research UK:
tobacco firms have failed to act on radioactivity in cigarettes heres why

Wat kan je als roker doen?

Wanneer je sigaretten rookt, is het belangrijk dat dit afgewisseld wordt met frisse lucht. Dat veroorzaakt dat er polonium ietsje sneller uit je longen verwijderd wordt. Dus buiten een sigaret roken is daarom beter dan binnen. Ook goede luchtverversing thuis is van belang.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


9 reacties

 1. Ik vind het erg interessant dat dit niet goed bekend is bij de burgers..

  Ik ben gestopt met roken en nu een damper. In der loop der tijd hoop ik 100% te kunnen stoppen. En ik vind het erg hypocriet dat ze het dampen vrij hard aanpakken met stomme lullige demotiverende regels.

  Terwijl sigaretten toch x aantal keer meer schadelijk is dan roken. Zelfs m’n eigen lichaam beaamt dat.

  • Hoi Bryan W.

  • Geweldig artikel omdat het enigszins licht schijnt op wat er nou echt zo schadelijk is .
   Nl :ingeademde verbrande producten in het algemeen ,en -mogenlijk-niet zozeer nicotine .

  • Mijn lichaam ook ,al na 2- 3 dagen .(echt waar)
   Ook met die hypocriete stomme regels oneens.

   • stoprokenvandaag.nl/tabak-roken-en-tabaksindustrie/nieuwe-generatie-kinderen-worden-vervangers-van-dode-rokers/

    Ook erg verhelderlijk

  • Stoppen met roken vond ik heel eenvoudig m.b.v. de Allen Carr methode. Ik ben jaren geleden gestopt met roken (in 1 keer), nooit dikker geworden en totaal geen behoefte aan een sigaret of wat voor vervanger dan ook. Echt, volledig stoppen met roken in 1 keer is heel eenvoudig en ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Ik ben een zeer tevreden niet roker geworden die absoluut niet taalt naar enige vorm van tabak. Ergo, ik word er misselijk van en krijg het heel benauwd als mensen in mijn buurt roken en die ontloop ik dan ook. Verder ben ik heel gezond, hebben medische tests laten weten.

 2. voor het geval dat iemand zich afvraagt hoe radioactief deze stoffen in je longen kunnen zijn is hier een voorbeeld van een uitgevoerde meting.

  de longen in het lichaam gaven in een jaar net zo veel straling af als ongeveer 512 röntgenfoto’s. dit waren vooral alfa deeltjes maar in het lichaam is het nog steeds schadelijk

 3. De vragen die ik wil stellen zijn: Wat is de bron van nicotine in e-sigaretten en andere tabaksvervangers? En als dat gewoon gekweekte tabak is net zoals bij traditionele rookwaar hoeveel polonium komt er dan in die producten terecht? En zou het bestuur van dit land of Europa dan niet tegen de fabrikanten van die zogenaamd nieuwe “veilige” rookwaar moeten worden gezegd dat de radioactiviteit van die mest voor die tabak niet hoger mag zijn dan de natuurlijke concentratie zonder ruwe calciumfosfaat als mest? en zou dat niet ook moeten gelden voor “traditionele rookwaar”?

  Als voormalig medewerker van een fosforproducent weet ik dat het goed mogelijk is calciumfosfaat of een andere fosfaatmest te maken zonder de radioactieve elementen uit de Thoriumreeks. Er hangt alleen een prijskaartje aan.

 4. Om welke vorm Po gaat het hier? Po 218 vervalt naar lood 210 wat het op zich al bevat bovendien heeft Po 218 een halveringstijd van ongeveer een half uur, je zou dus kunnen zeggen een volledig verval van deze vorm één uur. Het volledige verval naar lood gaat in vier stappen maar sommige vormen polonium zouden dus bij het kopen van het pakje allang vervallen zijn.

  Als je bijv. kijkt naar sommige vormen die nog sneller vervallen waarvan de halveringstijd zelfs ruim onder de seconde liggen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org