Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

Wat kost roken de Nederlands maatschappij? Het levert geld op!

| 12 reacties

Heeft op financieel vlak de regering en Nederlandse maatschappij er baat bij dat alle tabaksrokers stoppen met roken? Nee, want het levert geld op. De belasting en ziektekosten heffen elkaar (min of meer) op qua kosten. Maar het feit dat tabaksrokers korter leven, geeft een enorm grote besparing. Zowel qua ziektekosten als qua uitkeringen.

In Nederland rookt 27,5%. Rokers kosten de Nederlandse maatschappij zo’n 2,4 miljard euro. Deze kosten ontstaan doordat rokers vaker ziek zijn en een lagere productiviteit hebben.

Daarentegen levert de tabaksaccijns de Nederlandse schatkist ruim 2,3 miljard euro op.  In Nederland levert de tabaksindustrie voor ca 230 miljoen euro aan werkgelegenheid op. Rokers sterven gemiddeld 4 jaar eerder dan niet-rokers. Dit levert de samenleving een besparing op van ca. 600 miljoen euro aan ziektekosten. Daarnaast bespaart de kortere levensduur van rokers nog eens ca. 1,2 miljard euro per jaar aan niet genoten AOW en pensioen. Per saldo leveren rokers de samenleving dus ca 1,5 miljard euro per jaar op

Bekijk de uitzending in 2011 “Wat kost roken” van NPO de rekenkamer. Volgens de berekening in deze uitzending levert de roker 1,5 miljard op. En echt allerlei kostenposten worden meegenomen. Zoals het opruimen van peuken op straat, maar ook begeleiding bij het stoppen met roken.

Gegevens uit Wikipedia

Een roker levert geld op

Een Roker kost 7.000 euro aan zorgkosten, maar levert 50.000 euro op doordat hij eerder komt te overlijden. Ziekteverzuim door rokers kost 5.000 euro, accijns en BTW levert de schatkist weer 65.000 euro op. De AOW, min de gederfde belasting zorgt voor 70.000 euro in de schatkist. Als laatste leveren de besparingen op pensioenkosten bij rokers (ze leven minder lang) 90.000 euro op. In het totaal zitten we dan op 275.000 euro winst (Bron: HP de Tijd 2006).

Studie over de zorgkosten in de Verenigde Staten

Ook interessant is deze studie van de kosten die de effecten op de kosten onderzoekt wanneer alle mensen zouden stoppen met rokken : Vanwege de kosten van andere ziekten, heeft de bevolking van niet-rokers hogere zorgkosten, deels omdat deze kosten toenemen met de leeftijd. The Health Care Costs of Smoking
conclusies : Als mensen zouden stoppen met roken, zou er een besparing op de kosten van de gezondheidszorg zijn, maar alleen op de korte termijn. Uiteindelijk zou het stoppen met roken leiden tot hogere kosten voor de gezondheidszorg.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


12 reacties

 1. Ik ben 15 jaar en ik hou van roken. Dus stop met haten op rokers.

 2. Pingback : Roken | blogh4e

 3. Ik vraag me af.

  Stel ik heb een winkel (tankstation, tabakshandel, drogisterij…enz) wat levert de verkoop van een pakje sigaretten op?

 4. Dat rokers vaker ziek zijn is een fabel, ik rook meer dan 30 jaar en ben minder ziek dan mijn collegeas, sterker nog ik ben vaker op mijn werk dan mijn collegea.
  Ik ben zelf 1 keer in de 5 a 8 jaar ziek en vaak is het terrecht, niet voor een griepje of een zere hoofd maar vaak heeft het gevolgen oa operatie of een seriuse infectie of medicatie.
  In die 30 jaar heb ik 1 operatie gehad(werk gerelateerd),1 infectie in mijn been (werk geralateerd),slijtage(werk geralteerd) en overspannen(werk gerlateerd).
  Los van dat als men wil dat de rokers ophoudenmet roken zorg er dan voor dat het niet altijd de zelfde mensen zijn die hart voor de zaak hebben en zorg er voor dat het even redig verdeelt wordt onder de wernemers, en niet een selct ploegje die door al dit gaan roken of drinken.
  De kosten voor de zorg gaan omhoog door mensen die om elk wisse wasje naar een dokter of ziekenhuis gaan, ik heb het over de bank klevers in dokters wachtkamers, de placebo klieenten, die kosten geld.
  Deze hele heksen jacht is gebaseerd op onwaarheden en niet goed uitgezocht waarom rokers gaan roken, stress en hoge werkdruk is vaak de oorzaak.
  En mijn ervaring is dat de mesnen die altijd over werken vaak de zelfde zijn tevens ook vaak rokers zijn en nooit ziek zijn.
  Die gene die vaak afwezig of ziek zijn, zijn in 95% van de gevallen niet rokers, en vaak de kantjes er vanaf lopen,of werk op een ander afschuiven, de schuld aan een ander geven of dingen zeggen over een ander terwijl ze zelf de dader zijn!
  De niet roker zijn in 80% de ja knikkers in het bedrijf, de niet nadenkende medewerker, die de eer van een ander afpikt en er voor zorcht dat de bedenker wordt ontslagen.
  Dit land wordt bestuurd door mensen die in angst leven, en alles voor waar aannemen, nadenken doen we niet en klagen over je werk doe je thuis of in de kroeg, maar op hun werk hoor je ze niet, ze klagen wel maar nemen nooit een stap verder, dat doet een ander wel voor mij, ik wil niet ontslagen worden omdat ik mijn mening vertel, laat een ander maar het risico nemen zodat hij ontslagen wordt en ik niet.
  De angst over heerst en zorcht er voor dat de echte harde werker roken of gaan roken, en uiteindelijk die rokers worden ontslagen en de jaknikers achterblijven, met als gevolg dat het bedrijf binnen 2 jaar op de vles gaat!!
  Ik werk leiver met rokers dan niet rokers, niet rokers klagen vaak dat iemand alweer rookt, maar niet weten wat voor werk die roker heeft verzet in de laatste paar uur, waar een niet roker vaak 8 uur of langer over doet(baan behoud methode).
  Bedenkt eerst eer men begind is een goede wijze les voor alle naderlanders en verder kijken dan de lengte van je neus is ook totaal geen over bodige luxe, vaak liggen de zaken anders dan waar de meerderheid over kl;aagt.

  • Alcohol is ook giftig,beter daar wat aan te doen. 177 doden door alcohol per dag,laten we daar een aanval te openen.

 5. Roken zal niet gezond zijn maar dat gezeik er over vooral van mensen die zelf gerookt hebben. Laat ze ook maar zeuren over de drempels die om de 10 mtr in elke straat liggen, remmen optrekken en hierdoor worden kilo’s fijnstof de lucht in geslingerd daar hoor je niemand over dit wordt opgelegd door Denhaag .

  Hoeveel mensen gaan hier aan dood?

 6. persoonlijk ben ik van mening dat bij de berekening van de kosten van het roken een aantal dingen zijn vergeten, de arbeidsongeschiktheid uitkeringen. En hiermee bedoeling ik niet alleen de groep rokers die voor hun pensioen arbeidsongeschiktheid zijn geraakt maar ook een groep wajongers die de pech hebben gehad in de baarmoeder gedwongen mee te moeten roken. L blootstelling aan lood in de baarmoeder kan het iq met 9 punten verlagen Lood zit in sigarete n rook. Er kan een verband bestaan tussen autisme en een rokendexof mee rokende vader epigenetica. NU wordt mantelzorg nog niet betaald. Maar wat als de tabakindustrie mee zou moeten gaan betalen voor de mantelzorg van zieke rokers En wat zou het niet gaanvkosten om de sigaretenpeuken als chemisch afval te laten vernielingen. Dit zijn wel kosten die mee geteld dienen te worden.

  • Oke, vooropgesteld… als je van mening bent dat roken zo slecht voor je is, heb vooral die mening.
   Het is duur, het stinkt en alle trappen in je leven zijn net even wat langer.
   Maar ik snap die focus niet zo van mensen die het nodig vinden om een jarenoud -hartstikke dood- topic open te rijten met bovenstaande moraalspeech vol aannames.
   IQ 9 punten omlaag, ik snap niet zo goed hoe je zoiets meet aangezien het echt een momentopname is.
   Een nachtje slaap overslaan is voor je “IQ” een stuk erger bijvoorbeeld.
   En waarom peuken als chemisch afval vernietigen? Goed, ik wil best meegaan in het plastic (ik ben zelf een shagroker, maargoed) in de peuken en dat dat slecht is voor het milieu maar overdrijven is ook een kunst.
   En zo kan ik nog wel even doorgaan maar mijn punt is gemaakt denk ik.
   Laat mensen lekker in hun eigen waarde, ik loop ook niet op elk forum te miepen dat ik vandaag wederom over de PH kade in andermans uitlaatgassen heb mogen rondbanjeren… dat is pas asociaal namelijk.
   Ik ga namelijk nog gewoon naar buiten als ik wil roken.

 7. DIT is pure onzin De rekenmethode is verkeerd. ER wordt geen rekening gehouden met arbeids ongeschikt uitkeringen door het roken. De wajong uitkeringen In sigaretenrook zit lood. En lood is een stof die het iq van de ongeboorende omlaag haal zwakbegaafde. Adhd De kosten van mantelzorg als deze betaal zou moeten worden. Thuis zorg omdat de ex roker zelf niks meer kan. Maar waar de tabakindustrie bang voor is dat er extra belasting op de tabak aandelen wordt geheven Om werkelijk kosten van het roken te kunnen gaan betalen. Als antiroker zou ik niet verplicht moeten mee te moeten te betalen aan de kosten vanxhetxroken zou labg de aandeelhouders nog geld krijgen.

 8. Deze cijfers kloppen voor geen meter, omdat ze zijn gebaseerd op Noord-Amerikaanse gegevens. Daar is bijvoorbeeld de zorg ‘goedkoop’ en kosten rokers ‘maar’ 7000 euro/dollar, maar hier in Nederland is de zorg veel duurder. En beter waardoor ze langer leven, maar dus ook weer langer duur zijn.

  Afgezien daarvan wordt er geen prijskaartje gehangen aan het lijden van doodzieke mensen. Als je een longkankerpatient maandenlang aan de chemo ziet wegkwijnen die nog geen bakje vla binnen kan houden, ga je hier toch iets anders tegenaan kijken.

  Maar dan nog, stel dat rokers goedkoper zijn. Wil jij dan die goedkope roker zijn, die eerder de pijp uit gaat, na ook nog langere tijd ziek te zijn geweest? Nee, natuurlijk niet.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org