Wat heeft artikel 20 van de TPD – Tobacco Products Directive voor gevolgen voor ons E-sigaret gebruikers? Wat verandert er voor e-sigaretten?
Hieronder een aantal zaken die wijzigen opgenoemd, maar dit zijn ze nog lang niet allemaal. Heel erg raar is dat bij artikel 20 de e-sigaret aan veel zwaardere normen en eisen moet voldoen dan de uitermate ongezonde tabakssigaret en andere tabaksproducten.
- Tankjes (clearomizers) mogen slechts maximaal een inhoud bevatten van 2 milliliter E-Liquid.
- Het nicotinegehalte mag maximaal nog maar 20 milligram per milliliter bedragen voor nicotinevloeistoffen.
- Nicotinehoudende vloeistof die in navulverpakking of flesjes in de handel wordt gebracht mag een maximale inhoud hebben van ten hoogste 10 ml.
- De e-sigaret moet de nicotine onder normale gebruiksomstandigheden in gelijkmatige doses afgeven. Dit betekent dat telkens dezelfde hoeveelheid nicotine moet worden afgegeven wanneer een trekje van dezelfde duur en met dezelfde kracht van de e-sigaret wordt genomen.
- E-sigaretten moeten volledig lekvrij kunnen worden gevuld.
- Ook elk los onderdeel van de E-sigaret valt onder de definitie van een E-sigaret, en dus onder de TPD regels. (wat natuurlijk lachwekkend is, hoe wil je een schroefje, rubber ringetje of batterij hieronder laten vallen)
- Gezondheidswaarschuwingen op pakjes e-sigaretten worden verplicht.
- Elektronische sigaretten en navulverpakkingen moeten een bijsluiter bevatten met informatie over onder meer: aanwijzingen voor gebruik, mogelijke schadelijke effecten, verslavende werking, contactgegevens van producent of importeur
- Reclame op de verpakking is niet toegestaan.
- Voor e-sigaretten en navulverpakkingen gelden dezelfde reclame-beperkingen als voor ‘traditionele’ tabaksproducten.
- Voordat een nieuw product (E-sigaret, E-Liquid) op de markt mag worden gebracht, moet deze 6 maanden voorafgaand zijn aangemeld met productbeschrijving en specificaties, testrapporten met emissiemeting en producthandleiding.
- E-sigaretten en E-Liquids moeten niet manipuleerbaar en kindveilig zijn waarbij gedacht moet worden aan kindveilige sluitingen en veilige bediening e.d.
- E-sigaretten en dampvloeistof mogen worden geclassificeerd als een medicinaal product. Afzonderlijke landen mogen zelf bepalen hoe zij dit interpreteren.
- De commissie heeft zich het recht voorbehouden dat zij de TPD binnen twee jaar éénzijdig strenger kan maken, zonder dat het Europees parlement daar invloed op kan uitoefenen.
- Europese lidstaten mogen afzonderlijk ook strengere regels maken dan wat de TPD voorschrijft.
- Als tenminste 3 landen een bepaald type product (E-sigaret of E-Liquid) verbieden, kan de commissie besluiten dat verbod voor alle lidstaten te laten gelden.
- Elk land mag een import en/of export voor een bepaald type E-sigaret of E-Liquid verbieden, waar andere landen zich aan moeten houden.
- Als er een toename van meer dan 2,5% marktaandeel voor de E-sigaret wordt vastgesteld ten opzichte van het reguliere tabaksproducten marktaandeel, mag artikel 20a strenger worden.
Lees meer over de TPD bij Wet-en-wettelijke-regelingen
Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site