Stop roken vandaag

Stop met roken, ga dampen

TPD, in te voeren EU richtlijn, met een moker een vlieg doodslaan

| Geen reacties


Het grote probleem met de TPD is dat deze richtlijn onbedoelde schadelijke gevolgen zal hebben. Waaronder het terugjagen van mensen die met behulp van geavanceerde e-sigaretten terugjagen naar tabakgebruik. De ontwikkelingen van betere versies van e-sigaretten zal stoppen. Deze ontwikkelingen worden gedaan door bedrijven die niet bij Big tobacco horen. Veel bedrijven met gespecialiseerde kennis op het gebied van e-sigaretten zullen over de kop gaan. De markt zal overgaan naar Big Tobacco, die meer belang heeft bij de tabakssigaret, waar de e-sigaret een concurrent is die in staat is klanten permanent tot ex-klanten te laten worden.  Een serieuze concurrent, de geavanceerde e-sigaret wordt door de TPD voor het grootste deel uitgeschakeld.

De overheid heeft de plicht de uitvoering te weigeren, wanneer regulering in de toekomst levens gaat kosten

De voorgestelde wetgeving van de TPD artikel 20 is gebrekkig en werd opgesteld met te weinig kennis. Dit zal leiden tot onnodige doden doordat het rokers weg zal halen bij een echt levensvatbaar alternatief voor tabak roken. Artikel 20 is een zeer reële bedreiging voor de mogelijkheid een hele hoop levens te redden en beperkt de toekomst van de e-sigaret. Artikel 20 van de TPD is niet geschikt voor het beoogde doel en gaat veel verder dan regulering die noodzakelijk is voor leeftijdsgrenzen, ingrediënt lijsten en veiligheidsmaatregelen. De overheid heeft de plicht de uitvoering te weigeren van de wetgeving die de vrijheid van mensen te beperken tot producten die schadelijk(er) zijn.

Daarnaast zal artikel 20 van de TPD innovatie verstikken zodat de enorme verbeteringen die we nu voortdurend zien in deze industrie zullen ophouden.

Consument moet mogelijkheid e-sigaret als stopmiddel kennen

De kracht is dat een roker een e-sigaret probeert !

Door te extreme beperkingen op reclame en uitingsmogelijkheden zal de consument deze producten minder snel leren kennen. Dat zal een negatieve uitwerking hebben op het aantal mensen dat stop met roken. Verder moet het natuurlijk niet zo zijn dat dit nooit ondemocratische beperkingen mag veroorzaken. Zoals een ban op het bespreken van onderzoeken waarbij de bevindingen positief zijn ten aanzien van de gezondheid van de e‑sigaret. Mensen op forums en andere sociale media moeten wel hun mening en ervaring kunnen blijven uiten over e-sigaretten en e-sigaret gerelateerde artikelen. Het feit dat er momenteel een te negatief beeld is van de e-sigaret, wat veroorzaakt is door het verspreiden van onwaarheden in de media, moet niet als effect hebben dat de waarheid niet vertelt mag worden.

Rokers moeten kunnen bepalen welke e-sigaret werkt

Rokers moeten zo veel mogelijk vrije keuze hebben om in staat te zijn om te bepalen welke e‑sigaretsysteem het beste werkt voor hem/haar persoonlijk en wat het makkelijkste systeem is om het verlangen naar een sigaret weg te nemen. Artikel 20 beperkt de keuze eerder tot de oudere en beperkte typen e-sigaret, die het minst effectief zijn om te stoppen met roken. Deze wettelijke regelingen lijken voor een groot deel contraproductief, wanneer veiligheid het doel is. Advies is dan ook om bij nieuw in te voeren regelgeving experts op het gebied van e‑sigaretgebruik te raadplegen. Want huidige Artikel 20 maakt de effectieve e-sigaret kapot.

Wat is een e-sigaret (e-smoker) feitelijk? Niet een sigaret!

Het vreemd dat de elektrische sigaret onder de tabakwet moet vallen. De elektrische sigaret heeft totaal niets met tabak en ook totaal niets met roken (verbrandingsproces) te maken. De enige overeenkomst is dat er soms maar niet altijd nicotine ook een van de stoffen is die zich in e-sigaretten bevinden. De e-sigaret is een verdamper van vloeistof. Per slot van rekening vallen andere nicotine bevattende stopmiddelen als nicotine kauwgum en nicotinepleisters ook niet onder de tabakswet. De e-sigaret wordt niet gerookt en is juist bedoeld voor tabaksontmoediging.

Rol van de tabaksfabrikanten

Tabaksfabrikanten zullen blij zijn met de enorm wettelijke beperkingen die men met de TPD voor de e-sigaret wil invoeren. Een serieuze concurrent, de e-sigaret wordt daardoor vrij effectief uitgeschakeld.

Tabaksfabrikanten hebben de ontwikkelingen van de elektrische sigaret voor het grootste deel gemist. De tabaksindustrie verkoopt alleen e-sigaretten in het zogenaamde cigalike segment, (kleine en beperkte e-sigaretten die lijken op een echte sigaret). Maar de meeste dampers gebruiken open systemen. Momenteel in 2015 70% van de gebruikers en de tendens is dat steeds meer gebruikers overstappen op open systemen. De cigalike is niet populair onder e‑sigaret gebruikers omdat deze voor velen niet werkt om te stoppen.

De cigalike markt die Big tobacco voor een groot deel beheerst is dus in feite geen grote concurrent van de tabakverkopen. Tabak, het product dat mensen blijvend verslaafd maakt, en dus meestal levenslang voor inkomsten zorgt.

TPD artikel 20 doet de internetbedrijven de das om

De concurrentiepositie van de bedrijven in de EU wordt door de strenge TPD regels kapot gemaakt. Wanneer alles door een 6 maanden of langer durende ballotage voor goedkeuring voor producten moet wachten, dan is elders op de wereld snel het artikel elders gekocht. Dit benadeelt voor Europese bedrijven en startende bedrijven. Daarnaast is bij een zo snel ontwikkelende wereld na 6 maanden een nieuwe ontwikkeling al weer oud. Ook de kosten die bij dit systeem komen kijken is voor een gewone winkel onbetaalbaar. De winkel zal sluiten of zal verouderde producten in het assortiment moeten opnemen. En juist de modernere producten zijn de minst schadelijke en werken het beste om te stoppen met roken.

Daar de markt zich tot nu toe ontwikkeld heeft zonder problemen met verstrekkende gevolgen, is er geen reden om voor de e-sigaret producten een grote uitzondering te maken. Dit heeft geen meerwaarde voor de consument en leidt enkel tot onnodige hoge kosten en verouderde producten. Bovendien wordt dit niet geëist van sigarettenfabrikanten, waardoor er een marktvoordeel ontstaat voor de veel gevaarlijker tabakssigaret.

Hoe worden mensen indien gewenst bij ingewikkelde apparatuur begeleidt?

Verder zie ik de beschrijving van verpakkingen : Dat elektronische sigaretten alleen met het vertonen van gesloten verpakkingen verkocht mogen worden. Hoe krijg je dan uitleg en begeleiding over de werking van verschillende geavanceerde VV, WV en TC batterijen (variabele volt, variabel wattage, temperatuur control)? Ik ben niet handig in knopjes en menubediening van dergelijke elektronica, en wil dat toch graag gedemonstreerd zien. Verder heeft dat invloed op de smaak, en dat wil ik toch eerst in een proeverij ervaren bij en batterij. En hoe zit het dan met high-end MOD´s? Ook daar zou ik uitleg over willen hebben, en de onderdelen willen zien. Demonstratievideo´s op youtube zijn vaak “goud waard” daarbij. En uitleg over de mogelijkheid tot combineren van bepaalde batterijen met bepaalde clearomizers, en dat uitproberen. En met welke coils te combineren? Anders weet je echt niet wat je koopt. Ik vindt het ook onverantwoord dat dergelijke geavanceerde e-sigaretten als dozen over de toonbank zouden worden geschoven, zonder dat demonstratie, begeleiding en uitproberen mogelijk is. En dat, terwijl dit soort e‑sigaretten de minst schadelijke damp produceren en mensen het beste helpen met stoppen. Vooral mensen die starten kunnen meestal toch niet zonder begeleiding zomaar dergelijke geavanceerde apparatuur gaan gebruiken.

Hogere nicotinepercentage voor stoppers met tabak handhaven

Mensen die stoppen met roken zitten vaak in eerste instantie op een hoog percentage nicotine in hun dampvloeistof. Voor de meeste mensen geldt dat in de loop van de tijd de hoeveelheid nicotine daalt. Bij de TPD2 artikel 20 mag maximaal 20 mg nicotine per ml in zitten. Dit betekent dat het gemak waarmee mensen kunnen stoppen met tabak hierdoor wordt verkleint. Er moeten mogelijkheden blijven voor mensen om met 36mg nicotine per ml, om te kunnen stoppen met roken. Vooral wanneer mensen de kleine en beperkte cigalikes (kleine op sigaret lijkende systemen) gebruiken, krijgt men veel minder damp en nicotine binnen doordat deze systemen niet zo efficiënt verdampen. En is voor stoppen een hoger percentage nicotine nodig.

Proeverijen moeten mogelijk blijven

Bijvoorbeeld in winkels, verkooppunten of andere gelegenheden. Heel veel e-sigaret gebruikers gaan een lange weg voordat ze een e-sigaret en een smaak dampvloestof hebben gevonden die langdurig gebruikt kan worden. Vooral bij het starten is het vaak goed dat zowel verschillende soorten e-sigaretten, als verschillende smaken dampvloeistof uitgeprobeerd kunnen worden. Want voor erg veel gebruikers gaat op dat de meeste smaken vies zijn, en indien niet vies ze toch meestal niet lang appetijtelijk zijn. Dit betekent een zoektocht naar een bij jou passend apparaat en passende smaken.

Verbod op grensoverschrijdende handel en de internethandel?

Het verbod op grensoverschrijdende handel en de internethandel is niet te verklaren, en in mijn mening zelfs volledig tegen het idee waarvoor de EU opgezet is.

Gelijkmatige nicotine-afgifte eis TPD
Het nut hiervan is totaal onduidelijk. Er is geen e-sigaret gesignaleerd die een onregelmatig nicotine-afgifte heeft, dat men dit opmerkt of klachten heeft. Dat is ook niet logisch. De vloeistof heeft een constant nicotinegehalte. De verdamper zal binnen zinvolle marges constant werken. Een vloeistof die verdampt met hulp van een verwarmingselement  zal dus standaard al gelijkmatiger nicotine afgeven dan een natuurproduct zoals tabaksbladeren. Planten zijn chemisch qua opbouw altijd iets verschillend, en verschillende bladeren zullen een verschillend percentage nicotine bevatten.  Maar het is onduidelijk waarom een nauwelijks schadelijk product als de elektrische sigaret iets moet kunnen wat de tabakssigaret niet kan. Ook is het niet consistent met de eisen die gesteld worden aan een vergelijkbaar product als de Nicorret Inhaler. In de bijsluiter staat: De hoeveelheid nicotine die je uit Nicorette Inhaler haalt is afhankelijk van de temperatuur. Bij  lagere  temperaturen  dien je de  Nicorette  Inhaler  langer  te  gebruiken  om  hetzelfde  effect  te bewerkstelligen.

Mensen zullen meer zelf gaan doen

Dat is het makkelijkste.

Zelf dampvloeistoffen maken

Omdat het aantal stoffen beperkt zijn waaruit dampvloeistoffen bestaan, is het redelijk makkelijk het zelf te maken. Is een kwestie van mengen in de juiste hoeveelheden.  Vanaf het moment dat in Nederland vorig jaar februari dampvloeistoffen alleen in 10ml flesjes verkocht mogen worden, is de inkoop voor particulieren duurder geworden. En zijn al veel meer mensen overgegaan tot het zelf mengen van dampvloeistoffen.

Zelf e-sigaret maken

Een eigen elektrische sigaret maken is voor de wat meer technische mensen ook niet moeilijk. De onderdelen waaruit je die kunt maken, worden meestal ook voor andere apparaten gebruikt. Onderdelen van RBA’s zijn in losse verkoop niet te verbieden:  schroefje, ijzerdraadje, glazen hulsje en ijzeren pinnetje, batterij, katoenen watten, bamboe enz.

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :  Analytical Assessment of E-Cigarettes - From Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles . Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Right click disabler plugin by jaspreetchahal.org